изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:24 EET
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА - 5 СЕПТЕМВРИ    
Календар
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА: 1698 - Петър I въвежда данък върху носенето на брада в Русия 1812 - Започва Бородинската битка 1944 г. - СССР обявява война на България 1943 - Цар Борис III е погребан в Рилски манастир 1955 - Открит е Оловно-цинковият завод в Кърджали 1974 - Открит е Химическия комбинат за минерални торове в Девня 1977 - САЩ изстрелват космическата сонда Вояджър I





2016 г.

Северна Корея изстрелва три балистични ракети. Ракетите падат в Японско море.

2015 г.

Земетресение с магнитуд от 5.9 разтърсва Курилските острови.

2014 г.

САЩ формира коалиция от 10 държави, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка „Ислямска държава“ в Ирак. Страните са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

2013 г.

В Санкт Петербург се открива срещата на Г-20.

2011 г.

Във връзка с проекта си „Book Search“ Google е анализирал над 1 милиард библиотечни и каталожни записи, включително и данните от системата ISBN, която дава на книгите индивидуални номера, а също данните от най-големите библиотеки, държавните каталози, от каталог WorldCat и е установил, че общо в свет има около 130 милиона оригинални названия на книги.


1997 г.



Умира майка Тереза (светско име Агнес Гонджа Бояджиу) - мисионерка; албанка по произход, доктор по богословие. През 1959 г. създава Ордена на милосърдието. Дейността му се разпространява от 450 манастира в над 95 страни. През 1979 г. й е присъдена Нобелова награда за мир. През 1992 г. ЮНЕСКО й присъжда наградата си за мир за приноса й в образованието. Девизът й е: “Ние не можем да правим големи неща - само малки, но с голяма любов.”





1990 г.



Умира Иван Михайлов, Ванче Михайлов (1896 - 1990). Един от лидерите на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО). Ванче Михайлов е роден на 26 август 1896 г. в с. Ново село, Щипско. Учи в София и в Солун. Като ученик попада под влиянието на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и става неин член. Ванче Михайлов служи в Българската армия по време на Първата световна война. След Солунското примирие от 1918 г. напуска армията и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Поканен е от Тодор Александров за негов личен секретар в задграничното представителство на ВМОРО в София. Междувременно Иван Михайлов е един от основателите и председател и на студентското дружество „Вардар“. Иван Михайлов е избран в ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците на Тодор Александров. Налага се като фактически лидер във ВМРО. Името му се свързва с издадената от ВМРО смъртна присъда на сръбския крал Александър, изпълнена в Марсилия през 1934 г. от Владо Черноземски. Ванче Михайлов умира на преклонна възраст в Италия. Автор е на четири тома „Спомени“, „Македония — Швейцария на Балканите“, „Сталин и македонският въпрос“.





1972 г.


11 спортисти на Израел са убити при атентат, организиран от палестински терористи в Мюнхен, по време на Олимпийските игри.





1953 г.



С решение на Политбюро на ЦК на БКП от лагера в Белене са освободени 584 души. Той е закрит, а останалите 485 души са предадени на съдебна процедура. На 19 септември същата година министърът на вътрешните работи Георги Цанков разпорежда да се закрие Трудововъзпитателното общежитие (ТВО) – Белене.





1946 г.



Роден е английският певец и композитор Фреди Меркюри (1946 - 1991). Рожденото име на изпълнителя е Фарук Булсара. Започва кариерата си в група “Рейдж”. Завършва стъклопис в художественото училище “Ийлинг Колидж”. Заедно със студентите Брайън Мей, Джон Дийкън и Роджър Тейлър през 1972 г. създават рокгрупа “Куин”. Най-успешният хит е “Бохемска рапсодия” (1975 г.), заемала първо място в класацията на Великобритания 9 седмици. Заедно с групата издават 18 дългосвирещи плочи; остават в музикалната история с грандиозните си концерти. Заедно с Дейвид Бауи записват хита “Под напрежение” (1982). Фреди Меркюри издава и самостоятелни албуми, сред които е “Барселона” с оперната прима Монсерат Кабайе. Фреди Меркюри умира от СПИН на 24 ноември 1991 г. в дома си. След смъртта му групата “Queen” прекратява дейността си.





1945 г.



Д-р Георги Михов Димитров (Гемето) получава разрешение да напусне страната и да замине за Италия и оттам – за САЩ.

Георги Михов Димитров (Гемето) е политически деец. Роден е в село Ени чифлик, Одринско (в Турция) на 15 април 1903 г. Член е на БЗНС от 1922 г. Завършва медицина в Загреб през 1929 г. и след завръщането си се отдава на активна политическа дейност. Включен е в Управителния съвет на Български земеделски народен съюз (БЗНС) \"Ал. Стамболийски\" (1932-1933 г.), а след това и в Постоянното присъствие на БЗНС \"Обединен\" (\"Александър Стамболийски\" и \"Врабча 1\"). След държавния преврат на 19 май 1934 г. е в опозиция на монархическия режим в страната. Възглавява полулегално дясната групировка в БЗНС \" Александър Стамболийски\". През януари 1941 г. организира акция против подготвяното присъединяване на България към Тристранния пакт. След неуспеха на акцията минава в нелегалност, а скоро след това и емигрира вън от страната. От 1941 г. до 1944 г. е ръководител на проанглийския емигрантски Български национален комитет със седалище в Кайро и на нелегалния радиопредавател \"Свободна и независима България\". Завръща се в България след политическата промяна на 9 септември 1944 г. и застава начело на БЗНС. Заради дейността му, насочена против отечественофронтовската власт, през 1945 г. е снет от ръководството на съюза, а скоро след това е изключен от неговите редове. През май същата година напуска страната. Две години по-късно заедно с други емигранти от други страни от Източна Европа създава т. нар. \"Земеделски комитет\" (\"Зелен фронт\") със задача да се бори против комунистическите режими в техните страни. Заедно с това възглавява и Българския национален комитет, съставен само от български емигранти, който преследва същите цели. Умира на 28 ноември 1972 г. във Вашингтон.





1944 г.



Правителството на България скъсва съюза с Германия и взема тайно решение да й обяви война на 8 септември. В същия ден – 5 септември 1944 г., СССР обявява война на България. Кабинетът нарежда да не се оказва съпротива на съветската армия и веднага иска примирие. Между Ихтиман и Нови хан избухват престрелки между българи и германци, при принудителното разоръжаване на германски военни части.





1943 г.



В хода на Втората световна война фелдмаршал Кайтел настоява пред ген. Никола Михов германският тил между Солун и Атина да се охранява от българска войска, но му е отказано.

Генерал-майор Никола Михайлов Михов е роден на 29 ноември 1891 г. във Велико Търново. Той е министър на войната в правителството на Богдан Филов (1942-1943 г.). След смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. Никола Михов е назначен за регент. Осъден е на смърт от Народния съд и е разстрелян на 2 февруари 1945 г. Присъдата е отменена през 1996 г.





1943 г.



Цар Борис III, е погребан в Рилския манастир. Около 21 август българският монарх неочаквано заболява тежко и след едноседмично боледуване умира на 28 август. Смъртта и причините за нея и до днес остават неизяснени. На престола се възкачва малолетният цар Симеон II. Поради непълнолетието на престолонаследника функциите на монарха се поемат от Регентство в състав: проф. Богдан Филов, княз Кирил Преславски и ген. Никола Михов.





1938 г.



По време на лятната обиколка на цар Борис III и царица Йоанна в Европа царската съпружеска двойка пристига във Великобритания, като между 12 и 14 септември гостуват на крал Джордж VI в замъка Балморал, Шотландия. В края на август цар Борис III и царица Йоанна посещават Италия, Париж (15-18 септември), Германия (22-25 септември), където царят посредничи за Мюнхенското споразумение. На 27 септември се среща с княз-регента Павел в Блед, Югославия (днес Словения).





1919 г.



Умира Василий Чапаев (1887 - 1919). Герой от Гражданската война в Русия, командир на дивизия в Червената армия. Служи в кавалерията като вахмистър (старшина). Завършва Първата световна война с три Георгиевски кръста и Георгиевски медал, получава звание прапоршчик (младши лейтенант). През 1918 г. постъпва в Червената армия и участва в Гражданската война. Проявява се като способен командир и получава няколко бойни награди. Загива на бойното поле. Образът на Чапаев в книгата “Чапаев” на Д. И. Фурманов не отговаря на историческата личност.





1915 г.


Проведен е първият конгрес на градовете в България. На правителството са препоръчани мерки за провеждане на единна общинска политика в страната.





1914 г.



Започва Марнското сражение, наричано още Битката при Марна.

Марнското сражение (битката при Марна) е голямо сражение в долината на река Марна, Франция, между англо-френските и германските войски, състояло се от 5 до 12 септември 1914 г. по време на I световна война (1914-1918 г.). След неудачното за съюзниците погранично сражение и провала на опитите им в края на август 1914 г. да спрат настъплението на дясното крило на германските армии по горното течение на реките Сома и Уаза англо-френските войски отстъпват зад река Марна, източно от Париж, където се групират отново формираната IV армия на ген. М. Монори. I и II германски армии са принудени да се отклонят от първоначалното направление на настъплението си и се оказват не западно, а източно от Париж (31 август 1914 г.). Ген. Ж. Жофър на 4 септември издава заповед главния удар да се нанесе срещу дясното крило на германските войски със силите на британските и на V и VI френски армии. В началото на септември съотношението на силите на фронта от Париж до Вердюн се изменя в полза на съюзниците (56 пехотни и 10 кавалерийски дивизии, 1 082 000 души, 2 816 леки и 184 тежки оръдия) срещу германски (44 пехотни и 7 кавалерийски дивизии, 900 000 души, 2928 леки и 436 тежки оръдия). На западния участък превъзходството на съюзниците е почти двойно. Бойните действия започват на 5 септември от предните части на IV френска армия и германския корпус. На 6 септември съюзните войски преминават в контранастъпление по целия фронт до Вердюн. Командващият I германска армия, ген. А. фон Клук, е принуден от 6 до 8 септември постепенно да прехвърли всичките си сили от Марна на река Урк, за да отрази настъплението на френските войски. Между I и II германска армия се появява празнина, широка 35-40 км, в която бавно се придвижват V френска и I британска армии. Неблагоприятната обстановка принуждава германците да отстъпят. На 12 септември германските войски отстъпват зад река Ена и на линията източно от Реймс. По заповед на ген. Жофър настъплението на съюзните англо-френски войски е прекратено. Поражението на германските войски при р. Марна проваля германския стратегически план за войната, целящ бърз разгром на противника на Западния фронт.





1910 г.


Мария Кюри за пръв път демонстрира свойствата на новооткрития химичен елемент радий.





1908 г.



В периода 5 - 9 септември се провежда стачка в Източните железници, организирана от синдикати, основани от българските социалдемократи Илия Янулов и Григор Василев. На 6 септември БДЖ и Дирекцията на железниците подписват споразумение и на 9 септември Източните железници са окупирани от българската армия (на османска територия от османски части) и стачката е прекратена. Правителството отказва да ги върне на компанията, но предлага да ги откупи въпреки протестите на Портата.

Съгласно подписаният през 1869 г. договор “Източни железници” е концесионна компания за построяване и експлоатиране на жп линии в европейската част на Османската империя. Компанията продължава своята дейност и след Освобождението на България. През 1909 г. българската държава откупува линиите, които са на нейна територия.





1905 г.



В Портсмут (САЩ) е подписан мирен договор между Русия и Япония. Така завършва Руско-Японската война, избухнала на 10 февруари 1904 г. за контрол върху Манджурия и Корея. В резултат на поражението си, Русия губи контрол върху редица територии в Далечния Изток. Клаузите на договора губят силата си след Втората световна война. Поради липсата на сключен договор между Русия и Япония, отношенията им остават неуредени и днес.





1896 г.


Роден е Сергей Румянцев (псевдоним на Димитър Диловски Митов) - български поет. Завършва гимназия в Плевен през 1916 г. Завършва Школата за запасни офицери в София през 1917 г. През 1917 г. става адютант на дружина в щаба на полка в Плевен и командир на рота. Участва в I Световна война, в която е раняван 3 пъти. Учителства в с. Златна Панега (1918-1919 г.) и в с. Блъсничево (1919-1921 г.). Членува в организацията на тесните социалисти от 1919 г. През април 1922 г. заедно с Александър Стамболийски участва в международна конференция в Генуа, където се среща с министъра на външните работи Г. В. Чичерин. Придружава Стамболийски в обиколката му във Франция, Италия, Швейцария и Англия. След завръщането си е един от основателите и редактор на хумористичния в-к \"Див дядо\". Негови съчинения са : \"Селски бодили\" (1924 г.), \"Стихотворения. Под редакцията Н. Пенчев. Рупци, Луковитско\" (1945 г.), \"Избрани стихотворения. Под редакцията на Д. Гундов\" (1955 г.), \"Избрани стихотворения. Под редакцията на В. Андреев\" (1959 г.), \"Избрани стихотворения. Редакция и бележки от П. Патев и П. Диловски. С предг. от Ив. Бурин\" (1964 г.), \"Избрани стихотворения. Послеслов Д. Гундов\" (1976, 1978, 1986 г.)





1881 г.



В София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес Българска академия на науките). Заседанието е председателствано от проф. Марин Дринов. Подновява се издаването на \"Периодическо списание\" (от 11 май 1882 г.) с редактор Васил Стоянов, който е секретар на дружеството.

Българското книжовно дружество (БКД) е научно и литературно дружество. Основано е в края на септември 1869 г. в Браила (Румъния) от представители на българските общини във Влашко, Молдова и Южна Русия. Поставя си широки научни и патриотични цели, с които се стреми не само да подтиква развитието на научната мисъл на българската интелигенция, но и да оказва положително въздействие на националноосвободителната борба на българския народ. Затова инициативата за неговото създаване среща симпатиите на българската революционна емиграция в Румъния и особено на Васил Левски, Любен Каравелов и Христо Ботев. На първото общо събрание е приет устав на Българското книжовно дружество (БКД), който регламентира неговото организационно изграждане. За пръв председател на Българското книжовно дружество (БКД) е избран проф. Марин Дринов. Дружеството издава свой печатен орган - \"Периодическо списание на Българското книжовно дружество\". По време на Априлското въстание (1876 г.) и Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) временно прекратява своята дейност. Непосредствено след Освобождението в Браила е свикано общо събрание на Българското книжовно дружество (БКД), което взема решение за неговото преместване в София. На Българското книжовно дружество (БКД) се отпуска от княжеското правителство ежегодна субсидия. През 1884 г. е приет нов устав на Българското книжовно дружество (БКД), според който то фактически се превръща в академия. За осъществяване на научния му живот се създават три клона: историко-филологически, природо-медицински и държавно-научен. През 1901 г. – 1911 г. дружеството издава \"Летопис на Българското книжовно дружество в София\", а от началото на 1902 г. започва да излиза и поредицата \"Българска библиотека\". През 1903 г. дружеството се натоварва и с издаването на \"Сборник за народни умотворения, наука и книжнина\", излизал до този момент като орган на Министерството на народното просвещение. От 1906 г. то открива нова поредица \"Български старини\".

Българското книжовно дружество (БКД) развива богата и многостранна дейност, особено в годините непосредствено след Освобождението. На 6 март 1911 г. то се преименува в Българска академия на науките (БАН).





1871 г.


С подкрепата на руския посланик в Турция ген. Николай Игнатиев за вселенски патриарх в Цариград е избран Антим VI. По това време той е на 82 г.

Антим VI Куталянос е вселенски патриарх от 1871 г. до 1873 г. Той наследява патриарх Григорий VI. Антим VI е отявлен привърженик на Русия и на приятелството с руското правителство. Издейства от руския посланик граф Игнатиев да направи опит за гръцко-българско помирение при спора за учредяването на самостоятелна българска църква.





1817 г.



Роден е руският писател Алексей Толстой (1817 - 1875). През 1836 г. завършва Московския университет. От 1834 г. работи в Московския архив на Министерството на външните работи, след което е на дипломатическа и военна служба. През `40-те години започва да пише лирика и балади. Лирическите му стихотворения, публикувани през `50-те и `60-те години, стават много популярни. Първата му книга е фантастичната повест “Вампир” (1841 г., под псевдоним Краснорогски). През 1854 г. печата в сп. “Съвременник” стихове и литературни пародии под името на измисления Козма Прутков. В края на `50-те години сътрудничи на славянофилската “Руска беседа”, а по-късно в “Руски вестник” и “Вестник Европа”. Автор е на драматичната поема “Дон Жуан” (1862), историческия роман “Княз Серебрянний” (1863), историческата трилогия “Смъртта на Иван Грозни” (1866), “Цар Фьодор Иванович” (1868), “Цар Борис” (1870). Пише и балади (“Роман Галицки”, “Боривой”, “Иля Муромец”, “Садко” и др.). Алексей Толстой умира на 10 октомври 1875 г. в Красний Рог (днес Почепски район), Брянска област.





1812 г.



Започва Бородинската битка.

Бородинската битка е сражение между руската армия, командвана от генерал Михаил Иларионович Голенищев-Кутузов (120 000 души и 640 оръдия) и френската армия на Наполеон I (130 000 – 135 000 души и 587 оръдия) край село Бородино по време на войната между Франция и Русия (1812 г.). След оттеглянето от Смоленск, Кутузов решава да проведе решаващата битка с френската армия в района на предварително избраната и подготвена в инженерно отношение позиция. Наполеон I е принуден да атакува фронтално руската позиция с основната част на своите войски (86 000 души). Неговата цел е да разгроми Втора руска армия, да излезе в нейния тил и като притисне главните руски сили към река Москва, да ги унищожи. В началото на битката Наполеон постига частичен успех, но не успява да го развие и се връща на изходните позиции. След като загубват повече от 50 000 души, французите отстъпват. Бородинската битка приключва на 19 септември 1812 г. (нов стил). В нея руската армия загубва 44 000 души, но запазва основните си сили, отстъпва към Москва, а след това я изоставя. След успешно маневриране в района на село Тарутино, ходът на войната започва да се определя от стратегията на Кутузов, изградена върху разгрома на противника в ред последователни сражения.





1735 г.



Роден е Йохан Кристиан Бах. Той е единадесетият и най-малък син на Йохан Себастиан Бах. Наричан е „Миланският”, а след това „Лондонският” Бах, защото прекарва значителна част от живота си в тези градове.





1638 г.


Роден е Луи ХІV - \"кралят слънце\" (1638 - 1715). Луи ХІV е най-дълго управлявалият монарх в Европа. По негово време абсолютизмът във Франция достига своя връх.





1568 г.


Роден е Томазо Кампанела (1568 - 1639). Италиански монах, доминиканец, философ и поет. Създател на комунистическата утопия. Автор на \"Градът на слънцето\".



1280 г.


Издаден е документ за търговията на генуезката колония в Месемврия. Той е регистриран при нотариуса на генуезката колония в Константинопол и задължава търговеца Корадо Траверие да занесе “с търговска цел” 200 златни перпера в Месемврия (Несебър), като 75 % от печалбата да предаде на заемодателя. Подчертава се, че търговията с монетите трябва да се извърши в Месемврия и “никъде другаде”.

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА - 5 СЕПТЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди