изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:03 EEST
ПОЛОЖИХА ОСНОВНИЯ КАМЪК НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ    
НовиниОсновния камък на паметника на освободителя на Добруджа от Първата румънска окупация ген. Иван Колев бе положен до концертна зала \\"Добрич\\" на 6 септември. Идеята за него е много стара - още след връщането на Южна Добруджа към България, но активно за реализацията й се работи от пет години.Вече има създадено сдружение с нестопанска цел, което набира средства за изграждане на паметника на ген. Колев. \\"Тук ще бъде издигнат паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година\\"- пише върху каменната плоча, която бе поставена в градинката до зала \\"Добрич \\".

Присъства и председателят на инициативния комитет за изграждане на паметника - проф.Георги Марков- директор на историческия институт към БАН. Той и директорът на издателство \\"Захарий Стоянов\\" Иван Гранитски представиха поредното фототипно издание на книгата на ген. Стефан Тошев \\"Действията на Трета армия в Добруджа през 1916 г.\\" Книгата е библиографска рядкост. Първото й издание е от 1921 г. Тя е изцяло документална с богат личен архив. Георги Марков определи Стефан Тошев като герой от пет войни, автор на пет книги с изключителни качества като военен и като перо. В деня на Съединението Георги Марков призова да не заместваме събитийната история с дневна. \\"Изкушението да се употребява историята е много голямо, но аз се радвам, че темата за войната и за освобождението на Добруджа вече не е забравена\\". Той приветства идеята за изграждане на паметник на ген. Колев и каза \\"Ето това е паметникът. Мечтая да видя ген. Колев обърнат към родна Бесарабия. Това е паметникът, от който България се нуждае.\\" И добави, че паметник на турските войни няма място тук, защото в тези войни са участвали арабски легиони от турската армия, но в Северна Добруджа. 
Стана ясно, че издателство \\"Захарий Стоянов\\" започва издаването на поредица военни автори. В момента под печат е книгата на Георги Марков \\"Любомъдрието на историята\\". Иван Гранитски прие предложението книгата за ген. Колев да бъде качена в Интернет, за да има по-голям достъп до нея от младите хора. 
 


Сходни връзки

ПОЛОЖИХА ОСНОВНИЯ КАМЪК НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди