изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:18 EEST
СЪДЕЙСТВИЕ ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА БОГИНЯ КИБЕЛА    
КултураСъдействие за съхраняването на античния храм на богиня Кибела в Балчик потърси Общинското ръководство от директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и директора на Националния център за музеи и галерии Руско Русев.

В отговор българските историци са заявили, че ще помогнат на правителствено ниво за отпускането на целеви средства, с условието първо да се изготви проект за консервация с партньорството на Националния институт по паметниците на културата. Изпратен е снимков материал до Министерството на културата. С решение на местния парламент бяха отпуснати 50 000 лева за покриване на разкопките, тъй като има опасност при влошаване на времето да бъдат отново затрупани.

Парцелът на археологическите проучвания обаче е частен и собственикът му не желае да бъде обезщетен на друго място. Той е заявил готовност да се включи в експонирането на древния храм.

От своя страна, живеещите в близкия блок са изразили желанието си да бъде изградена подпорна стена. Според главния архитект на общината обаче няма опасност от пропадане на сградите в близост.

Предвижда се да бъде определен статутът на имота, за да се реши проблемът с частната собственост. Според проф. Божидар Димитров храмът има голяма стойност, подобни антични находки са открити още в Южна Гърция и в Италия.

Текст и снимка Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

СЪДЕЙСТВИЕ ЗА СЪХРАНЯВАНЕТО НА АНТИЧНИЯ ХРАМ НА БОГИНЯ КИБЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди