изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:59 EET
ЗАДЪРЖАХА ПОХИТИТЕЛИТЕ НА СИНА НА ПОНИЧКАТА    
Ред и сигурност

От началото на 2007 година са разрешени шест от случаите на безследно изчезнали в Добричка област, съобщи главният секретар на МВР Илия Илиев. 31 са предложени за награда за разкриването на убийството на Марияна Иванова

Задържани са трима мъже за отвличането на Иван Йорданов Иванов, наложена им е постоянна мярка "задържане под стража". Това съобщи вчера на пресконференция в Добрич главният секретар на Министерството на вътрешните работи комисар Илия Илиев.



 Той посети града по повод разкриването на убийството на Марияна Иванова, извършено преди 12 години, за което НДТ писа, както и за да разговаря с близките на изчезналите, по които случаи продължава да се работи. Комисар Илиев отказа да огласи повече подробности във връзка със задържаните трима за отвличането на Иван Йорданов, син на добричкия бизнесмен Йордан Иванов с прякор Поничката, позовавайки се на следствената тайна. Предстои материалите по случая да бъдат внесени в Апелативен съд-Варна, за потвърждаване на мярката за неотклонение. С тримата задържани ще продължи да се работи до намирането на Иван Йорданов или трупа му. След доработване на случая ще стигнем и до самия отвлечен, увери комисар Илиев. Той допълни, че се търси връзка между организираната престъпна група, свързана с отвличането и другите случаи на изчезнали, каквато е по принцип практиката.

Иван Йорданов, тогава 25-годишен, изчезна на 21 януари - Иванов ден, 2005 година. Младият мъж е отвлечен от трима мъже пред очите на приятелката му Петя, твърдят запознати. Точно по това време родителите на Иван били в Дубай на почивка. Отмъщение към бащата е в основата на отвличането на Иван, твърдят добре запознати със случая. Според информирани, похитителите поискали първоначално откуп от 550 хиляди евро, но после сумата била намалена на 200 000 евро.

Над 800 са безследно изчезналите у нас и се издирват от органите на реда. През последните 18 години в Добричка област в дирекция "Полиция" за общодържавно издирване са обявени 52 души, съобщи комисар Илия Илиев. От тях 36 са установени, а 16 от лицата на възраст от 18 до 35 години продължават да се издирват. По всички случаи в страната се работи адекватно и сериозно, увери комисар Илиев.

От началото на 2007 година са разрешени шест от случаите на безследно изчезнали в Добричка област, съобщи главният секретар на МВР. Двама от тях са установени на територията на страната, един - в чужбина, а трима като трупове. Един от откритите от Добрич е Стоян Стоянов Райнов, на 22 години. Той е обявен за общодържавно издирване през 2003 г. Възпитаник е на дом за деца, лишени от родителски грижи. Укривал се е умишлено, тъй като за него имало издадена присъда "обществено порицание" от Районния съд в Елхово. Издирван е и от Военно-отчетен отдел в Елхово. По установяването му са провеждани редица издирвателни мероприятия, в които са участвали служители на областните дирекции на полицията в Добрич и в страната. Стоян Райнов е установен на 6 април т. г. във Варненско. 36-годишният Петко Николов Еленчев е друг от издирените. Той е в неизвестност от 19 юни 2006 г. Укривал се е от близките си поради семейни причини. Постоянно сменял работата и местоживеенето си. След предприети издирвателни мероприятия от областните дирекции в Добрич, Варна и Бургас на 2 април Петко Еленчев е установен в курорта Свети Влас. Родителите му са уведомени за неговото намиране. Криминалистите са открили и Вилдан Исмаилова Кязимова, на 36 години. Тя е в неизвестност от 10 юли 2003 г. Вилдан умишлено, по нейно желание не е поддържала връзка с близките си, като се е установила да живее и работи в Италия. Жената е открита след съвместни действия с Интерпол през април в европейската държава като Казим Казимова. Тя заявила желанието си да не бъде оповестяван настоящият й адрес.

 По време на разследванията криминалистите открили трупа на 82-годишният Васил Иванов Иванов. Той е в неизвестност от 16 февруари 2007 г. Мъжът е бил здравословни проблеми. Напуснал дома си без предупреждение. Трупът ме у открит на 22 февруари в недостроен кладенец в село Приморци. По него не са открити улики за насилие. Вторият открит труп е на Богомил Маринов Христов, на 53 години. В неизвестност е от 10 ноември 1989 година, писа преди време НДТ. Това е най-отдалеченият във времето случай на разследване на безследно изчезнал. Богомил е обявен за общодържавно издирване през 2001 г. Причината е, че на 20 април 2004 г. в РПУ-Тервел, е получено съобщение от брат му, който живее в Нова Загора, че Богомил е в неизвестност от 1989 година. По данни на близките той напуснал дома си, за да си търси работа в друг регион на страната. В резултат на издирвателните мероприятия през 2003 г. в землището на тервелското село Главанци са намерени останки от човешки кости. По тях триктратно са правени ДНК-експертизи. Последната е доказала по безспорен начин, че намерените кости принадлежат на Богомил Христов. През периода 2005-2007 г. от служители на областна дирекция "Полиция"-Добрич, и главна дирекция "Полиция" е работено както по установяване на самоличността на трупа, така и по установяване на извършителите на убийството на Богомил. Установено е, че съпричастност към убийството имат съпругата му и брат й. Двамата са обявени за издирване както у нас, така и по линия на Интерпол.

Третият труп е на Марияна Иванова Илиева. За разкриването на убийството й за награждаване ще бъдат предложени 31 служители на областна дирекция "Полиция" в Добрич и на националните служби на Министерството на вътрешните работи, съобщи директорът на ОД "Полиция" в Добрич комисар Ивелин Петров. Това е един денонощен труд, на екипите, който накрая се увенча с успех, посочи той. 

Както НДТ писа, на 24 октомври между селата Батово и Одърци бе открит скелет на жена, за който по-късно стана ясно, че е на  Марияна Илиева. Жената е била удушена от съпруга си Тошко Илиев. Това е станало в семейния лек автомобил на 1 февруари 1995 г. в землището на с. Стефаново, където живеят родителите му, каза окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов. Молба, че Марияна е в неизвестност, била подадена на 8 февруари в Първо РПУ в Добрич. По случая се е работело по много версии, през годините са разпитани лица от семейството, близки, познати, приятели, граждани. Някои от тях са създали умишлено затруднения, целящи забавяне на работата и отклоняване на разследването от правилната посока. През декември 2004 г. работата по разследването е била спряна. Възобновена е началото на годината. 

Разкриването на случая стана на 24 октомври, каза Георги Коларов. На 27 октомври Тошко Костов направил пълни признания относно начина, по който е умъртвил съпругата си и показал мястото, където заровил трупа. Това било потвърдено и от другите събрани доказателства. Пред криминалистите Тошко споделил, че е станало инцидентно, внезапно, но разследващите не споделят това. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 115 от Наказателния кодекс.

По останалите случаи на безследно изчезнали е направен обстоен анализ на извършеното до момента. Сред възстановените дела е и това за изчезването на моряка Неделчо Николов. Той е в неизвестност от 30 ноември 1997 г. НДТ

Снимки Любен ЖЕЛЯЗКОВ

 


Сходни връзки

ЗАДЪРЖАХА ПОХИТИТЕЛИТЕ НА СИНА НА ПОНИЧКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди