изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:12 EET
95 години от удара на миненосеца “Дръзки” по крайцера “Хамидие”    
ИсторияПрез 1912 г. в хода на Балканската война (1912-1913 г.) на 7 срещу 8 ноември под командването на капитан II ранг Димитър Добрев българските миноносци от военния кораб \"Дръзки\" торпилират османския крайцер \"Хамидие\" по линията нос Калиакра - нос Емона.


На 7 ноември в щаба на флота се получава сведение, че от Кюстенджа за Цариград тръгват два египетски кораба. Бреговите постове потвърждават движението на турски военни кораби край Калиакра и веднага е издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. Допълнително е разпоредено да не се чакат други нареждания, а да се действа според обстоятелствата. В 22:30 ч. отрядът, състоящ се от флагмана \"Летящи\", \"Смели\", \"Строги\" и \"Дръзки\" излиза през северния проход на минното заграждение и при пълна светомаскировка се отправя да пресече пътя на конвоя. Командир на отряда е кап. II ранг Димитър Добрев. Половин час след полунощ на 32 мили от Варна е забелязан силуетът на голям кораб. Постепенно се разузнава, че това е един от крайцерите \"Хамидие\" или \"Меджидие\". В 00:40 ч. от флагмана е подаден сигнал за атака и 5 минути по-късно от разстояние 500-600 метра \"Летящи\" дава първия торпеден залп.

В този момент започва ожесточен артилерийски обстрел от \"Хамидие\". От по-близка дистанция атаката провеждат и \"Смели\", и \"Строги\", като \"Смели\" получават попадения на борда си. С повредено рулево устройство, корабът започва да се върти надясно, изчезвайки от погледа на следващия го \"Строги\". Това създава критична ситуация, тъй като притеклите се на помощ турски контраминоносци също откриват силен огън по български кораби. Така под противниковите изстрели, в продължение на половин час матросите поправят пораженията, който минават на ръчно управление и се отправят към сборния пункт след атаката.

Последен от отряда торпедо пуснал \"Дръзки\", командван от мичман I ранг Георги Купов. Изстрелът е даден от разстояние 50-60 метра и е единственият успешен. Няколко секунди след него избухва силен взрив и над \"Хамидие\" се издига висок воден стълб. Крайцерът е уцелен в носовата част, получава пробойна от около 10 кв.м., и само тихото море го спасило от потъване. Имало и 8 убити и 30 ранени. В атаката \"Дръзки\" получава само едно попадение от шрапнел в димохода си. След кратък артилерийски двубой той също се отправя към сборното място.

На 21 ноември 1957 г. командващият ВМФ контраадмирал Бранимир Орманов открива Тържествено кораба-музей \"Дръзки\" в района на Военноморския музей във Варна. На откриването присъства и о.з. кап. I ранг Георги Купов, командир на \"Дръзки\".

По материал на агенция \"Фокус\".

СИЛНА ЕКСПЛОЗИЯ РАЗТЪРСИ КОРАБА
През 1962 г. в турско списание, отбелязващо годишнината от Балканската война, са публикувани спомени на адмирал Фахри Енгин. През 1912 г. той е бил щурман на крайцера “Хамидие”, а командир е бил Рауф Орбай. Ето как адмирал Енгин описва събитието:
В 24 часа Рауф бей бе предал поста си на втория капитан Адил ефенди, а аз на офицера помощник-щурман Юсуф ефенди. Едва бяхме легнали и силна експлозия разтърси крайцера. След като излязох на палубата, видях, че три български торпедоносеца продължават атаката си... Едно от торпедата, изстреляно от българите, бе улучило предната част на нашия крайцер. За да не потъне корабът ни, здраво затворихме различните му отделения.. Предната част на кораба се пълнеше с вода. Понеже компасите бяха повредени, направлявах кораба по луната с курс към сушата.
Когато се съмна, видяхме в какво състояние е корабът ни и всички изтръпнахме. “Хамидие” на буксир бе прибран на док в Истанбул, но излезе от строя до края на войната. Така атаката на “Хамидие” завърши с българска победа.

 


Сходни връзки

95 години от удара на миненосеца “Дръзки” по крайцера “Хамидие” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди