изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:00 EET
ХИПЕРХЛОРИРАНЕТО НА ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ КРИЕ РИСКОВЕ    
НовиниИма нужда от промяна на нормативната уредба и в изследванията на водите от плувните басейни да се анализира и нивото на трихалометаните, които могат да предизвикат редица заболявания. Това стана ясно на проведената работна среща по проекта "Водата е живот! Дали?" Той се реализира от РИОКОЗ - Добрич с финансиране от Министерството на здравеопазването. Целта му е била установяване на нивото на трихалометани в откритите плувни басейни на територията на курортните селища в областта. Досега у нас такова проучване не е правено и нивото на този показател не е измервано, съобщиха инспекторите.

Стана ясно, че трихалометаните са производни на метана и действат като наркотик. Имат въздействие върху обмяната на веществата и вътрешните органи, някои от тях са възможни канцерогени. Те могат да се абсорбират през кожата - при къпане и миене. Според специалистите от РИОКОЗ, вероятността от завишени нива на трихалометани се свързва с хиперхлориране на водата в басейните и надхвърляне на капацитета на съоръженията. Така, като се престарават с хлорирането на водата, с цел да не се допускат микробиологични отклонения, стопани на басейни извършват хиперхлориране, а от остатъчния хлор се получават опасните трихалометани. Статистиката сочи, че за периода от 1999 г. досега броят на басейните в областта се е увеличил от 25 на 92. По проекта са взети проби от 12 от общо 92 басейна. Съдържание на трихалометани над нормите е установено само в два от тях, в други три нивото е било близко до максимално допустимото. Във всички басейни обаче нивото на остатъчен хлор е било над допустимото. Затова от РИОКОЗ ще настояват пред стопаните на басейните да се предприемат необходимите мерки и ще се разчита на самоконтрола от тяхна страна. Анкета сред ползватели на басейните е показала, че 90,4 на сто от тях са нямали здравни оплаквания. На 7,4 на сто се е наложило да търсят медицинска помощ заради проблеми с очите или обриви след ползване на басейн.
В рамките на проекта са взети проби и от питейна вода. Установено е, че остатъчният хлор е в допустимите граници. Питейната вода в Добричка област не преминава през пречиствателни станции и поради това няма опасност от трихалометани, обясниха от "ВиК" - Добрич.
Амбицията на екипа на РИОКОЗ - Добрич е работата в тази насока да продължи и той ще кандидатства с нов проект пред МЗ.
 


Сходни връзки

ХИПЕРХЛОРИРАНЕТО НА ПЛУВНИТЕ БАСЕЙНИ КРИЕ РИСКОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди