изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:56 EEST
УСЛОВНА ПРИСЪДА НА ШОФЬОРА НА ДЖИПА-УБИЕЦ    
НовиниДве години и половина условна присъда с петгодишен изпитателен срок постанови Окръжния съд в Добрич на 30-годишния Ивайло Георгиев от Белоградчик.

Той бе признат за виновен за това, че на 28 юни т.г. връхлетя с джип "Хамър" върху 51-годишната Светла Христова и я уби на място. Инцидентът стана по пътя Албена - Балчик, а водачът е карал с 1,9 промила алкохол в кръвта. Подсъдимият ще заплати и 21 хиляди лева обезщетение на близките на загиналата. Съдът му отне шофьорската книжка за срок от 30 месеца.

Припомняме ви, че в деня на катастрофата Ивайло и негов приятел посетили заведението "Горски цар" в Албена. Около 7.30 часа тръгнали с джипа си по посока Балчик. По  насрещното платно се движил друг джип - "Мицубиши Паджеро". При навлизане в десен завой джипът на Георгиев се движел със 117 км в час и навлязъл в насрещното платно. За да не се стигне до удар между двата джипа, водачът на хамъра отклонил автомобила вдясно. Прохлузил малко мицубишито, изкъртил билборд и връхлетял върху 51-годишната жена, която по това време вървяла по пешеходна пътека. Тя отивала на работа в хотел “Елица” в курортния комплекс. Светла Христова получила множество увреждания и починала.

Случаят на Ивайло Георгиев е сходен с инцидента на световния ни шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, който е подведен под наказателна отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост на Петър Петров (24) от Сливен, както и за причиняване на тежка телесна повреда на Мануела Горсова (19) от Велико Търново и леки телесни повреди на други две лица.

Наскоро Бургаската окръжна прокуратура отказа да отхвърли предложението на Максим Стависки за сключване на извънсъдебно споразумение, по сила на което за катастрофата край Ропотамо двукратният световен шампион щеше да получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок и лишаване от право да шофира за три години.

Сега по случая “Максим” последната дума ще има съдията в Бургас, който независимо от крайното си решение ще бъде упрекван. Ако магистратът постанови условна присъда, ще бъде обвиняван от родителите на загиналото момче и пострадалите. В същото време други пък ще си кажат: “Ето Максим е известен, има протекции и затова не го вкараха в затвора”. 

Няма да са малко и тези, които ще се надигнат срещу евентуално ефективно наказание, защото е факт, че почти ежедневно в България съдилищата постановяват условни присъди на закоравели бандити и убийци, които се възползват от чл. 55 от НК. Той им дава възможност за символичен престой зад решетките или условни наказания. Други пък получават пробация.

Така днес се питаме: “Справедливо ли е истинските бандити да се разминат със затвора, а сега всички ние да очакваме съдебната ни система да проработи като вкара там този, който до вчера ни е зареждал с национално самочувствие”. 

За разлика от големите престъпници, Максим Стависки показа на цяла България, че независимо от думата на съдията в Бургас, инцидентът ще му тежи цял живот и че по-голяма присъда от това няма. НДТ

 

 


Сходни връзки

УСЛОВНА ПРИСЪДА НА ШОФЬОРА НА ДЖИПА-УБИЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди