изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:11 EEST
10 идеи, които превърнаха авторите си в милиардери    
ЛюбопитноМного милиардери са натрупали богатството си, благодарение на разумни инвестиции и забележителен бизнес нюх. Други обаче просто са имали късмета да им хрумне да продават нещо, за което никой досега не се е сетил.

В списъка на най-богатите хора на света на Форбс фигурират имената на много хора, забогатели по този начин. Представяме ви накратко милиардерите сред тях:

Мишел Фереро, Италия

Направила 10 млрд. долара
Идея: започва да предлага течен шоколад и изведнъж всички в света се сещат, че освен като десерт, шоколадът може да се маже и на филия, като бърза закуска.

Благодарение на тази гениална идея семейство Фереро днес е едно от най-богатите семейства в Европа. Марките, които предлагат, са Ferrero Rocher, Nutella, Tic Tac и Kinder Eggs. Тя живее в Монте Крало, а синовете й в Белгия. Според последните слухове, Kraft Foods възнамеряват да придобият компанията.

Брад Хю, САЩ

Направил 5.3 млрд. долара
Идея: предлага на хората помещения за съхранение на вещи, или иначе казано, през 1972 г. заключва няколко врати в един голям гараж и дава ключовете на хора, които наемат помещенията за да си държат вътре незнайно какво.

Неговата компания Hughes' Public Storage е най-голямата подобна фирма в САЩ.
Брад е известен с даренията си за борба с рака - с 200 млн. долара основава фондацията Parker Hughes Cancer Center, на името на сина си, който е починал от левкемия.

Ралф Лорън, САЩ

Направил 5 млрд. долара
Идея: ушива блуза тип поло, слага й етикет 50 долара, и казва, че е много шик. Малко по-късно вече е милиардер.

Лорън е роден в непрестижния квартал "Бронкс" в семейство на руски емигранти. Работи в универсален магазин. През 1967 г. измисля дизайн на блуза с висока яка, взема заем от 50 000 долара и започва фирмата си. През 1994 г. продава 28% от компанията на Goldman Sachs за 138 млн. долара. През 1997 г. компанията става публична. Благодарение на прочутото "поло", днес момчето от "Бронкс" има ранчо в Колорадо и имение в Ямайка.

Джеф Безос, САЩ

Направил 4.4 млрд. долара
Идея: да продава книги по интернет, с което спестява на хората огромния труд да отидат сами до книжарницата.

Основателят на Amazon.com е работил на Уол Стрийт, но още преди да навърши 30 години напуска работа, за да създаде онлайн книжарница. Това навремето било считано за огромен риск, но Безос вярвал в себе си. През 1997 г. прави компанията публична и става милиардер. По-късно по време на бума на интернет бизнеса, той оцелява с промоционалните си цени и безплатна доставка.
Неговата страст е космосът. Той работи по проект Blue Origin - за комерсиални полети в космоса.

Тай Уорнър, САЩ

Направил е 4.5 млрд. долара
Идея: Лансира Beanie Babies - малки плюшени играчки с форма на животинчета и имена. За да е по-интересно бройката е ограничена, т. е. се продават като "limited edition" и деца и възрастни се надпреварват да ги колекционират.

Тай не успява да завърши колеж, през 1986 г. започва да продава плюшени играчки. Създава собствена линия, като използва специален "пълнеж", за да са по-пухкави.

Напоследък популярността на играчките запада, но Уорнър предвидливо е инзвестирал в недвижими имоти. Името му нашумя наскоро, когато той построи най-скъпата хотелска стая в света в хотел Four Seasons в Ню Йорк. The Warner suite е с площ 4 3000 кв. фута, изключително луксозна, а цената е 30 000 долара на вечер.

Йовида (Тайланд) и Мейтшиц (Австрия)

Направили 3.1 млрд. и 3 млрд. долара
Идея: Ред Бул - газирана напитка с високо съдържание на кофеин и витамин Б, която успешно предлагат на атлети и на младежи, които имат нужда от енергия, за да танцуват по клубовете цяла нощ.

Продажбите на Ред Бул възлизат на 3.4 млрд. долара за последната година. Двамата контролират по 49% от компанията. Притежават и няколко спортни отбора. Отделно Йовида притежава TC Pharmaceuticals - компания, произвеждаща енергийни напитки в Тайланд, чиито продажби възлизат на 170 млн. долара на година, както и дял от верига болници. Мейтшиц притежава строителна компания, и др.

Марио Морети Полегато, Италия

Направил 3 млрд. долара
Идея: създава обувки с малки дупки в подметките, чрез които краката се проветряват.

Полегато е основател на Geox. Идеята го осенила през 1994 г. Той първо се опитал да продаде дизайна на Nike, но те му отказали.

Миналата година Geox, която сега е публична компания продава 16 млн. чифта. Дори папата е техен клиент.

Джеймс Дайсън, Великобритания

Направил е 1.6 млрд. долара
Идея: създава вид прахосмукачка.

През 1993 г. представя модела си на уред, който стои изправен и смуче с долната си част, което е много по-удобно за малки пространства.

Ханс и Пол Рийгъл, Германия

Направили са по 1.5 млрд. долара всеки
Идея: да продават сладки малки бонбончета в интересни форми, наречени Haribo.

Хауърд Шулц, САЩ

Направил е 1.1 млрд. долара
Идея: как да го опишем - кафенета е имало от много отдавна. Как този човек купи един Starbucks и стана милиардер и от Форбс се чудят.

Шулц е син на работници, израснал е в Бруклин. Започва кариерата си като продава тигани и тенджери на шведска фирма.

Случайно попада на малък магазин за кафе, наречен Starbucks.
След пътуване до Италия решава да отвори кафене, където да се сервира еспресо, но собствениците на магазина Starbucks били категорично против идеята.

През 1985 г. Шулц отваря сам кафене и използва кафето марка Starbucks. Две години по-късно купува Starbucks за 3.8 млн. долара. През 1992 г. прави компанията публична. Днес има 12 000 кафенета по целия свят, обслужващи 40 000 клиенти на седмица.

profit.bg

 


Сходни връзки

10 идеи, които превърнаха авторите си в милиардери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди