изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:12 EEST
България е с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в Европейския съюз    
Европейски съюз
София. България е с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в Европейския съюз. Това стана ясно по време на Национална конференция за застаряването на населението, организирана от Български червен кръст, предаде репортер на Агенция “Фокус”.


Иван Балев, директор на дирекция “Демографска и социална статистика” към Националния статистически съюз, представи данни за демографските промени в България от началото на ХХ век до 2007 година.
Очаква се в края на настоящата година броят на населението на България да намалее с 40 хил души и да бъде около 7 640 000 души. За сравнение през 2006 година тази цифра е била – 7 679 230. Причини за намаляването на населението са съотношението между броя на родените и починалите, миграцията и териториалните промени.
В деветмесечието на 2007 година са се родили около 55 000 деца. До края на годината се очаква броят им да достигне – 74 000.
Иван Балев отбеляза, че в България раждаемостта е най-ниска сред страните-членки на ЕС. Единствено Латвия се доближава до стойностите у нас.
Причина за намаляването на раждаемостта в България е намаляването на броя на децата, родени от една жена. Все по-малко стават и жените в детеродна възраст.
Според НСИ се очаква до края на годината броят на починалите у нас да бъде достигне между 114 хил. и 115 хиляди души. През деветмесечието на годината са починали 85 000 души.
През 2006 години починалите са били 113 438 хиляди души. Отрицателният естествен прираст на населението през 2007 година се очаква да бъде 40 000 души.
Иван Балев отбеляза, че няма тенденция за намаляване на смъртността предвид структурата на населението, напротив очаква се смъртността да расте. Средната продължителност на живота на жените продължава да е по-висока, отколкото на мъжете и е 76 години. Средната продължителност на живота на мъжете е 69 години. Средно продължителността на живота на българите е 72,6 години.
Отчита се и трайно намаляване на детската смъртност през последните години.
Галина ДИМОВА
 


Сходни връзки

България е с най-ниска раждаемост и най-висока смъртност в Европейския съюз | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди