изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:27 EEST
Година на Плъха 2008    
Коледа

Според Китайския календар 2008 година е годината на Плъха, която се представлява от два елемента: земя, която се намира отгоре, и вода, разположена отдолу. Съобразно циклите на пораждане и разрушаване, които управляват взаимоотношенията между елементите, земята побеждава елемента вода. Следователно земята, намираща се върху вода, е символ на контрол. Но водата в годината на Плъха е много силна, а земята, намираща се на повърхността на водата, е лишена от опора и не е в състояние да обуздае океана. Това повече прилича на конфронтация между елементите земя и вода, отколкото на „надделяване“ на водата над земята.



Ян-земята, намираща се отгоре, символизира планина, крепост, което дава усещане за стабилност и надеждност. Но това, че тя е разположена на повърхността на океана, я прави слаба, без фундамент и поради това стабилността е по-скоро илюзия, отколкото реалност. Подобно взаимоотношение между елементите говори за стабилност, в чиято основа са скрити напрежение и конфронтация.

Китайският календар следва 60-годишен цикъл. Това означава, че същата година на Земния Плъх е имало и през 1948 г. Тази година е ознаменувана с изострянето на конфронтациите между СССР и Запада във връзка с блокадата на Берлин и със създаването на Западния съюз въз основа на Брюкселския договор за отбрана и сътрудничество, който е предшественик на НАТО. През май 1948 г. е създадена държавата Израел, което довежда до конфронтация между Израел и страните от Арабския полуостров, довела по-късно до арабско-израелската война.

Китайския йероглиф, означаващ ян-земя (?), представлява голяма планина, което се асоциира с твърд характер и устойчива психика. Хората, родени в ден на ян-земята, обикновено имат спокоен, уравновесен характер, по природа са верни, практични и земни хора. Някои по-известни личности, родени в ден на земята-ян, са Хилари Клинтън, Дензъл Уошингтън, Дейвид Бекъм, Махмуд Ахмадинежад, Майкъл Джексън, Дик Чейни, Ерик Клептън, Бен Афлек.

Плъхът се отнася към най-висшето състояние на елемента вода и освен това представлява първият от 12 животински знака. Следователно с него започва нов 12-годишен цикъл. Това може да постави начало на нови инициативи в сферата на международните отношения и социалния ред, а също и възникване на нови режими и смяна на правителствата в някои страни. Действително през периода от 2007 до 2008 година ще има избори за президенти и глави на правителства в такива страни като САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Тайван.

Освен това Плъха се явява „цвете на Романтиката“ и безусловно ще е причина за растящия брой романтични връзки и съответно — сексуални скандали.

От друга страна, Плъхът се намира в състояние на стълкновение с Коня. Подобен сблъсък на вода и огън често води до произшествия във водното и въздушното пространство. Освен това Плъхът е най-силното проявление на водата — океана, който се отъждествява с явления, като големи наводнения и цунами. Най-известните катастрофи, свързани с водата, като цунамито в Югоизточна Азия на 26 декември 2004 г. и гибелта на „Титаник“ на 14 април 1912 г., са станали в дни, когато Плъхът е имал определящо влияние. Ако се разходим из историята, ще открием и други интересни факти. През 1228 г. (на Земния Плъх) в Холандия е имало катастрофално наводнение, отнело живота на 100 хиляди човека. През 1588 г. (на Земния Плъх) испанската Армада попада в ужасна буря край бреговете на Ирландия, отнела живота на 5 хиляди човека. През 1888 г. (на Земния Плъх) Великия ураган по източното крайбрежие на САЩ погубва 400 човека. Битката между огъня и водата също така е свързана с произшествията с въздушния транспорт. Поглеждайки назад, виждаме, че с годините на Плъха са свързани повишен брой авиокатастрофи и инциденти във въздушното пространство. Най-показателна е последната година на Плъха — 1996 г. (огнен Плъх), когато в течение на годината стават над 20 авиокатастрофи на големи самолети, включително и на Боинг-747, който се разбива през юли 1996 г. (загиват 230 човека). С последната година на земния Плъх — 1948 г., също се свързват множество авиокатастрофи, включително похищението на самолета „Кети Пасифик“ през юни 1948 г.

Ян-земята в годината на Плъха говори за нестабилност на земната повърхност, което е свързано с такива природни явления, като земетресения, земни свличания, пропадане на сгради.

Елементът земя се свързва с хомосексуални наклонности. Много известни хомосексуалисти са родени в ден на земята, например: Леонардо да Винчи, Микеланджело, Чайковски, Джордж Майкъл, Бой Джордж, Анди Уорхол, Трейси Чапман, К.Д.Ланг, Роузи О'Донъл и други.

Сблъсъкът на Плъха и Коня е сериозна битка между водата и огъня. Често това говори за висока вероятност от получаване на рани и кръвопролития. Поради това хората, родени в годината на Коня, трябва да са много внимателни през 2008 г. Така както водата въстава срещу огъня, опасността може да се асоциира с инциденти по време на водни и въздушни пътешествия. В качеството си на защита за хората, родени през годината на Коня, се препоръчва да носят висулка във формата на бик. Бикът отвлича вниманието на Плъха и намалява негативното влияние на сблъсъка. Едновременно с това хората, родени през годината на Коня, ги очаква неспокойна година, изпълнена с пътешествия, премествания и промени. Годината ще способства смяна на жилището или офиса. Пътешествия са възможни, но трябва да се избягва движение право на север, тъй като през 2008 г. там ще се намира Великият княз.

При срещата на Плъха със Заека се създава състояние на „наказание“, което води до дисхармония, безпокойство, раздразнение и скрити заболявания. Затова е добре хората, родени през годината на Заека, също да носят фигура на бик за да намалят влиянието на „наказанието“.

Петте основни елемента представляват различните части на човешкото тяло. Земята се свързва основно със стомаха, задстомашната жлеза, мускулите и клетките. Към проблемите със здравето, породени от елемента земя, се отнасят болестите на стомаха, хранителните отравяния и разстройства. Дисбалансът на земята може да доведе до проблеми с мускулната и клетъчната тъкан, като затлъстяване, диабет, отоци. Захарният диабет е заболяване, свързано с нарушение в произвеждането на инсулин от задстомашната жлеза, която се отнася към елемента земя. Изострянето и увеличаването на подобни заболявания ще бъдат във фокуса на вниманието през годината на Земния Плъх.

През последните години светът е обезпокоен от проблема с Глобалното затопляне. Дебелината на полярните ледове намалява със заплашителна скорост. Съществуват прогнози, че към 2050 година голяма част от крайбрежните градове ще се окажат под водата. През 2007 г. човечеството вече е почувствало до какви сериозни последствия ще доведат глобалните изменения на климата. През 2008 г. следва да се очаква, че влиянието на Глобалното затопляне само ще се засили, което ще се изрази в нарастване на количеството наводнения и произшествия, свързани с водата.

Съчетанието на елементи като ян-земята, „седяща“ върху вода, може да се интерпретира като големи маси лед, дрейфащи в океана. Това е тревожен сигнал, който говори за това, че топящите се арктически и антарктически ледове ще бъдат източник на опасност през 2008 г.

Ако се провери съдбоносният момент, когато е станало сблъскването на „Титаник“ с дрейфащия айсберг, може да се види, че това е бил час на Земния Плъх — полунощ на 14 април 1912 г. Земята-ян представлява айсберга. Същата двойка елементи срещаме през 2008 г.

За такива тревожни сигнали говори не само Китайският календар. Същата ситуация е отразена и във фън шуй. През 2008 г. летящата звезда 1, символизираща елемента вода, се оказва в центъра. Централната звезда често отразява събития, които са във фокуса на внимание през годината. Например през 2005 г. в центъра се е намирала звезда номер 4, която символизира кокошка. През 2005 година се появява заплахата от птичи грип. През 2006 г.в центъра е била звезда номер 3, която представлява конфликти и земетресения. През 2007 г. звездата на болестите 2 отново изостря проблема с птичия грип. През настъпващата 2008 година летящата звезда в центъра говори за проблеми, свързани с водата.

Глобалното затопляне е проблем на цялото човечество и всеки от нас е длъжен да полага усилия за съхранение на обкръжаващата ни среда и да поддържа движението за намаляване на изхвърляните в атмосферата въглеродни газове.

Да разгледаме икономическия аспект през 2008 г. Небесният стълб на годината е представен от ян-земя, земният клон — от вода. Доминиращ елемент в дадения случай ще бъде вода. Затова икономиката, пренагорещена през 2006 г. и 2007 г., ще започне да изстива.

Символът на финансовия пазар е огънят и когато той е силен, се получава засилване на активността, оптимизма и спекулативните настроения. Отсъствието на огън заставя инвеститорите да бъдат сдържани и консервативни. Обаче силната вода представлява пари за елемента земя и съответно за земната индустрия. Поради това пазарът на недвижимите имоти все още ще бъде активен и доходен. Независимо от отсъствието на огън през 2008 г., през пролетните и летните месеци влиянието на дървото и огъня ще предизвика покачване на фондовия пазар и този на недвижимите имоти, но инвеститорите ще бъдат по-внимателни и практични и няма да има такива скокове, на които беше подложен пазарът през 2007 г. под влиянието на ин-огъня. Състоянието на финансовите пазари през 2008 г. като цяло ще бъде спокойно и стабилно.

Силната вода през годината на Плъха благоприятства секторите на земята и метала. Доколкото земята потиска водата, Плъхът е символ на пари за сектора на земята, към която спадат недвижимите имоти, минното дело, химическата промишленост, хотелиерството, застраховането и други. Тъй като металът дава жизненост на водата, тя на свой ред предпоставя добра производителност и висока активност за сектора на метала. Към него се отнасят машиностроенето, компютрите, високите технологии, козметичните услуги,  здравеопазването. Секторът на дървото, към който спадат текстилната промишленост, модата, издателството, производството на хартия, дървообработващата промишленост, производството на мебели и други, също така получава добро развитие, тъй като дървото взема надмощие над земята. Земята, намираща се отгоре през 2008 г., символизира пари за сектора на дървото, но това развитие ще бъде повърхностно, тъй като елементът земя през 2008 г. е слаб.

По-малък просперитет очаква през настъпващата година сектора на огъня и водата. Към водния сектор спадат корабоплаването, производството на напитки, връзките, комуникациите и други. Силната вода през годината на Плъха обуславя растяща конкуренция в тези области, което още повече ще отслаби тяхната рентабилност.

Към сектора на огъня се отнасят финансите, фондовият пазар, енергетиката, електроенергията, развлеченията, гражданската авиация и др. Огънят покорява метала и произвежда земя, затова за сектора на огъня металът представлява пари, а земята — продукт. Обаче през 2008 г. металът отсъства, а земята е много слаба, затова годината ще е относително слаба за огнения сектор.

Пазарът за недвижими имоти, който се отнася към елемента земя, бе много активен през последните две години — на Маймуната (2004 г.) и на Петела (2005 г.), тъй като елементът метал, представен от тях, означава активност на земната индустрия. През 2006 г. се позабави темпото на развитие, понеже годината на огъня и земята доведе до силна конкуренция и намаляване на доходността. Но водата през годината на Плъха ще донесе известен паричен късмет в тези отрасли, независимо че пазара за недвижими имоти няма да е много активен поради отсъствие на метал през 2008 г.

Отделно ще разгледаме въпроса за високотехнологичните отрасли, който е представен от индекса NASDAQ. Смятам, че в основата си този отрасъл се причислява към елемента метал. Доходността му зависи от силния съюз между дървото и водата, които за елемента метал означават съответно пари и продукт. Елементът вода, който се появява през 2008 г., означава висока активност в областите на високите технологии. Затова следва да се очаква, че годината ще бъде благоприятна за бизнес в областта на високите технологии и Интернет, но отсъствието на елемента дърво през 2008 г. може да означава, че ще има висока активност, която не носи реално високи доходи, подобно на 2007 г.

И така, 2008 г. ще е добра за секторите, отнасящи се към метал и земя. Към тях спадат рудодобивът, химическата промишленост, недвижимите имоти, хотелиерството, застраховането, тежката промишленост, стоманолеярните, машиностроенето,  здравеопазването, високите технологии и интернет бизнесът. Секторите на водата и огъня няма да са толкова успешни. Това са корабоплаването, комуникациите, производството на напитки, финансите, фондовия пазар, енергетиката, развлекателният бизнес. Секторът на дървото, като текстилната промишленост, модата, издателският бизнес, производството на хартия, дървопреработващата промишленост, производството на мебели и други, ще получи външен разцвет, но ниска доходност.

Като цяло годината на Плъха със земя отгоре, потискаща водата надолу, се явява символ на външно спокойствие, но не му достига опора и такава планина може да се срине и да бъде погълната от свирепия океан. Някои признаци за новия световен ред започват да се проявяват, но за истинска стабилност е необходимо време, затова в света все още ще има международни конфликти, но не толкова бурни като през 2007 г.

Животинския знак, който ще бъде в най-неблагоприятно положение, е Конят, който се намира в състояние на „сблъсък“ с Плъха. Такива стълкновения обикновено обуславят бурна дейност, премествания, промени, пътешествия. Хората, родени през годината на Плъха, ще пътуват повече, ще искат да си сменят работата или местоживеенето. Препоръчва се в качеството на защитен амулет да носят висулка във формата на бик. Стълкновението на Плъха с Коня може да доведе до произшествия, свързани с водата и огъня, например взривове, пожари, инциденти във въздушния и водния транспорт. Хората, които са в конфликт с годината, може да пътешестват повече, да си сменят работата или местоживеенето, но не им се препоръчва да пътуват по вода. Също така трябва да избягват движение непосредствено по посока на Великия княз, който ще се намира на север.

Други животински знаци, които се намират в неблагоприятна позиция, са Заекът и Плъхът. Когато Заекът среща Плъха, възниква състояние на „двойно наказание“. Такова наказание обикновено води до раздразнителност, дисхармония, безпокойство и фрустрации.
Хората, родени в годината на Плъха, „обиждат“ Княза на годината, което е неблагоприятно за тях, затова и за едните и за другите е препоръчително да носят фигура на бик в качеството на защита. Конфликтните отношения между Коня и Плъха, съответно, и между огъня и водата способстват за възникване и развитие на неразположения и заболявания, свързани  с тях — повишено кръвно налягане, аритмия, киселини, възпалителни процеси, захарен диабет, болести на бъбреците. За профилактика е препоръчително да се приемат високи дози антиоксиданти, мастни киселини Омега-3 или коензим Q10, които гарантират добра защита срещу кардиологични заболявания, хипертонии и възпалителни процеси.

Животните, които „дружат“ с Плъха, са Бик, Маймуна и Дракон. Тях ги очаква хармонична година, но трябва да се отбележи, че подобна „животинска астрология“ не е съвсем точна, защото не отчита други данни, необходими за по-правдиви предсказания. За да се разбере реалното влияние на годината на Плъха върху конкретен човек, трябва да се използва системата на Четирите Стълба на Съдбата, която взима под внимание годината, месеца, деня и часа на раждане. Тъй като животинският знак може да се намира във всеки от четирите стълба на датата на раждане на човек, то сблъсъкът или двойното наказание може да засегне не само човек, роден в годината на Коня, Заека или Плъха, а и всеки, който има тези знаци в другите стълбове на месеца, деня или часа.

Ето няколко известни личности, родени в годината на Коня, които ще изпитат стълкновението през 2008 г.: Пол Маккартни, Дензъл Уошингтън, Джон Траволта, Кондолиза Райс, Ричард Ли, Ангела Меркел, Виктор Ющенко, Кийфър Съдърланд, Уорън Бъфет, Кейти Холмс.

А това е списък на хора, които не са родени в годината на Коня, но въпреки това ще са в стълкновение, тъй като са се родили в ден на Коня: Крис Мартин, Лора Буш, Дейвид Фърниш, Елизабет Тейлър.

Известни хора, родени в годината на Плъха, които ще отправят предизвикателство към Княза на годината, са принц Чарлз, принц Хенри, Гуинет Полтроу, Камерън Диас, Джон Маккейн, Оливия Нютън-Джон.

На родените в годините на Свинята, Заека или Козата годината на Плъха ще подари „цветето на Романтиката“. Тях ги очаква година, изпълнена с добри възможности за развитие на отношението с противоположния пол.

Енергията на фън шуй се изменя всяка година. Затова е необходимо да се проследява преместването на добрите и лошите енергии в началото на годината, за да могат да се вземат предпазни мерки, ако лошите енергии се появяват във важни части от дома или офиса.

Лошата енергия, наречена „пета жълта“, която носи проблеми и нещастия, през 2008 г. ще бъде на юг. Ако в сектора Юг на вашия дом се намират важни части като спалня или главен вход, препоръчително е да закачите там метален вятърен чан, за да разсеете лошата енергия. Най-лоши месеци ще бъдат март, септември и декември.

Другата вредоносна звезда номер 2, символизираща болестите, ще се появи на северозапад. Традиционния метод за разсейването й е да се сложи в северозападната част на дома наниз от шест метални монети.

Великият княз ще се разположи на север, затова не трябва да се тревожи земята или да се извършват шумни ремонтни работи в това направление. Неблагоприятните енергии, наричани „три ша“, ще се намират на юг, затова е нежелателно да се сяда с гръб към юг и с лице към север, тъй като се отправя предизвикателство и към Великия княз. Лошата звезда на конфликтите и грабежите — 3, ще се разположи на запад. За да се намали нейното вредно въздействие, е достатъчно само да се сложи лист червена хартия в западния сектор. Друга лоша звезда — 7, която символизира скандалите, ще се намира на югозапад. Традиционното решение за неутрализирането й са три или четири бамбукови клонки в прозрачна стъклена ваза с вода в югозападния сектор.


Автор: Майстор Реймънд Ло

fengshui.bg

2007-а: ПЪРЖОЛКИ, ПОМИЯ И КВИЧЕНЕ В ГОДИНАТА НА ОГНЕНАТА ЧЕРВЕНА СВИНЯ

 


Сходни връзки

Година на Плъха 2008 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди