изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:20 EET
Ромското население в България се е увеличило три пъти за осем години    
Новини София. Ромското население в България се е увеличило 3 пъти от 1998 г. насам.

Това е показало проучване на Агенция „Медиана“ и Института за социални дейности и структури „Иван Хаджийски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според социолога Кольо Колев има основания да се прогнозира ромизация на обществото. Докато сред българите безработицата намалява, то сред ромите тя се увеличава. 50% от безработните роми са без образование, 42% са с основно, 8% средно, висшисти почти няма.
Проучването е показало, че след около 25 години възрастовата група 15-25 години ще бъде съставлявана от 40% роми. Също така 70% от ромите имат максимално основно образование, а 1/7 няма да стигнат до 7 клас, а 30% не учат. Според Кольо Колев, ако не бъдат взети мерки за интеграция на ромската общност, ще има увеличение на бедността и мизерията в българското общество.
България е на едно от първите места в Европа по отпадане на млади хора от училище. 24% отпадат преди завършване на средно образование, а половината от тях – преди 4 клас. Увеличава се и делът на младите хора без никакво образование. Към момента те представляват 10% от новата генерация и техният дял се е покачил почти два пъти в сравнение с по-възрастните поколения. Оформена е стабилна социална група, която няма шансове за реализация на трудовия пазар – хора без образование, квалификация.
Людмила СПАСОВА
 


Сходни връзки

Ромското население в България се е увеличило три пъти за осем години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди