изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:03 EEST
Майор и двама немци крадат танкове и ги изнасят    
Ред и сигурностМайор от ямболско поделение и двама германци бяха арестувани в Сливен за откраднат танк “Майбах” и опит за кражба на втори от армията.

Немските танкове, които не са били под охрана, били вкопани между с. Мелница и с. Лесово, Ямболско. Машините останали от 50-те години на миналия век по време на Студената война и не могат да стрелят. (всъщност германските танкове са Panzer IV от Втората световна война и са съоръжени с двигатели "Майбах" - бел.ред.)
Алексей Петров от поделение 24200 в Ямбол и немските граждани Т.Й. и М.М. са задържани след акция на регионалната служба "Сигурност-ВП и ВКР"-Сливен и Военноокръжната прокуратура-Сливен, съобщиха от Министерството на отбраната.
Тримата откраднали на части танк през октомври и го изнесли в Германия.
Мъжете решили по същата схема - на части, да откраднат и втори танк. Бдителни контраразузнавачи обаче усетили какво става и на 13 декември Петров и германците били арестувани. Те са задържани, докато организирали с местни хора разкопаването на втория танк, съобщи говорителят на окръжната военна прокуратура в Сливен полк. Христо Тинев, цитиран от БТА.
Майорът и съучастниците му са с постоянна мярка “задържане под стража” с решение от 17 декември на Сливенския военен съд. Образувано е досъдебно производство. Повдигнато им е обвинение за кражба.
Според полк. Тинев първият танк е транспортиран от мястото най-вероятно с товарен автомобил. Според запознати военният и съучастниците му са изнасяли танковете за колекционери. За случая е уведомено и посолството на Германия в София, съобщи Тинев. Засега от прокуратурата не съобщават кое е поделението, към което се числят танковете-ветерани.
Тепърва експерти ще установяват каква е цената на откраднатото, дали има антикварна стойност и чия е била отговорността за стопанисване на машините. Предполага се, че кражбата е станала след репортаж на една от националните телевизии за вкопаните по границата ни с Турция танкове и данните, че такъв модел военни машини в света са останали малко, съобщи "Фокус".
Случая коментираха и началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, и военният министър Веселин Близнаков. Ген. Стойков каза, че по отношение на информацията за извършеното нарушение е трябвало да бъдат спазени мерки по изискване на Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

dir.bg

 


Сходни връзки

Майор и двама немци крадат танкове и ги изнасят | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди