изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:48 EET
ПАМУККАЛЕ - ВЪЛШЕБСТВО, КРАСОТА И ЗДРАВЕ    
Забележителности В близост до Памуккале се намира и древният Хиераполис. Двата обекта са в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Известният турски курорт Памуккале е и малък град, разположен във вилаета Денизли. Това всъщност е един уникален природен феномен в околностите на градчето. В превод от турски Памуккале означава Замък от памук. Водни струи от древния град Хиераполис, разположен недалеч, са богати на минерални соли и падайки от голяма височина, създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади. Горещите води, които са богати на калциев окис, довежда до образуването на варовикови отлагания върху скалистите тераси. Именно така се образуват и прекрасните слоеве травертин Това място е разположено на 70 метра над долината Ликос и се намира на 360 м надморска височина. Блестящите лъчи на слънцето, се отразяват в травертина и водата и впечатляват със своите преливания. Горещите извори на Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37 градуса C излиза, клокочейки изпод земята, и в изумителни каскади се спуска надолу по поредица от около сто тераси. Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви. Тази красота и невероятна причудлива игра на природата се простира на площ с дължина 3 000 м и ширина 300 м.
Водата на Памуккале се използва при производството на килими, при избелването на коприната, придавайки й по-блестящ и разкошен вид. Термалните извори на Памуккале са и много здравословни. Богатството им на минерали помага при лечение на повишено кръвно налягане, камъни в бъбреците, ревматизъм, паралич и редица други заболявания.
Според древни поверя се смята още, че водата на Памуккале дава красота и младост. Според древна легенда в този край някога живяла девойка, която била много бедна и не блестяла с красота. Никой не искал да я вземе за жена и затова девойката решила да сложи край на живота си, хвърляйки се от една от терасите на Памуккале. Така момичето се качило на най-високата тераса и скочило долу, но паднало в средата на един басейн. Водата спасила девойката и я направила изключително красива. В това време край басейна минал, връщайки се от лов, синът на богат бей от Денизли, който видял изгубилата съзнание красива девойка. Поразен от красотата й, той я взел със себе си в палата на баща си и по-късно, когато тя оздравяла, се оженил за нея. Легендите разказват още, че в древността, близко до горещите водоизточници били издигнати храмове. Заради целебните свойства на водата някога хората от Памуккале се прекланяли пред боговете Аполон, Асклепии и Хигиена.
Друга притча разказва, че Клеопатра е запазила изключителната си красота именно, защото се е къпала в тези горещи минерални извори. В непосредствена близост до Памуккале се намира древният град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологически център.

НДТ

Снимки Димитър Дуков

 


Сходни връзки

ПАМУККАЛЕ - ВЪЛШЕБСТВО, КРАСОТА И ЗДРАВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди