изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:04 EEST
Робот хуманоид се задвижва чрез мозъка на маймуна    
ЛюбопитноЯпонски и американски изследователи са създали робот хуманоид, чиито два крака се активират от разстояние чрез сигнали в мозъка на маймуна, която ходи на другия край на планетата, съобщи Франс прес. Това може един ден да позволи на хора с увреждания да се движат.

За този технологичен пробив, станал възможен благодарение на роботиката и невронауките, оповестиха Японската агенция за наука и технологии и университетът Дюк в САЩ.

Успяхме да предадем от САЩ в Япония данни, свързани с мозъчната дейност на маймуна, по-специално с потока от нервни импулси, които командват движението на краката й, обясниха изследователите.

След това с помощта на тези сигнали успяхме да контролираме краката на робота в реално време, така че той да се движи по същия начин, както маймуната, допълниха изследователите.

Според тях това е световна премиера. Американските изследователи тренирали две шимпанзета да ходят по бягаща пътечка и регистрирали сигналите от стотици неврони, които командват движенията.

След това японският екип превърнал тази информация в инструкции, които са разбираеми за неговия робот хуманоид. Постигнатите резултати подсказват, че сме направили голяма крачка напред към създаването на невронни протези, които ще позволят на парализирани хора да възстановят двигателните си способности, отбелязват изследователите. БТА

 


Сходни връзки

Робот хуманоид се задвижва чрез мозъка на маймуна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди