изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:27 EEST
ХИЕРАПОЛИС - СВЕЩЕНИЯТ ГРАД    
Забележителности Древният Хиераполис е разположен на 20 км от турския град Денизли и в непосредствена близост до т. нар Памучен замък - Памуккале.

Според историята градът бил основан от краля на Пергамон, Еумен II през 2 в. пр. Хр. Именно той дал и достигналото до наши дни име на града. Имайки множество свещени храмове и други религиозни постройки, името Хиераполис носи особено значение и се превежда като "Свещения град". Летописите разказват още, че при основаването на града Еумен II му дал името в чест на Хиера - съпругата на Телефос, основател на Пергам, крал на Мисия. Това е класическа особеност за този период - управителите кръщавали градовете на имената на своите съпруги. Исторически източници разкриват, че след управлението на Аталид III, Хиераполис се отделя от Пергам и минава във владенията на Римската империя. Това става през 133 г. пр. Хр. Императорите се грижели добре за града, който бил прочут с баните си и чудотворните си горещи извори. През 17 в. от.н.е. ужасно земетресение разрушило града, но изграждането му започнало съвсем скоро след това при управлението на Тиберий. Градът процъфтявал и при управлението на императорите, които следвали новата Християнска доктрина, това до голяма степен се дължало на присъствието на апостол Филип, който бил измъчван тук през 80 г. от н.е.
Множество са забележителностите, които са съхранени и до днес и могат да бъдат видени от туристите. Сред тях са запазеният римски театър, който бил построен през 2 в. от .н.е. и все още е в доста добро състояние, като изключим срутването на авансцената и предната стена. Мястото за публиката, разположено на хълм, някога е било с капацитет 25 000 души и все още се използва за презентации на фестивала в Памуккале.
Баните, построени най-вероятно през 2 в. от н.е. също са запазени доста добре и дават възможност на посетителите да се запознаят с интериора на различните помещения. Не далеч от тях се намират останките от двуапсидна сграда с едитн неф, за която се смята, че това е била християнска базилика, построена в периода около 6 в. Храмът на Аполон датира от 3 в., като това, което може да се види днес всъщност е реконструкцията на предишния елински храм, разрушен при земетресение.
Други архитектурни останки, които заслужават внимание са т. нар. Мъченически храм на Св. Филип, построен в началото на 5 в. в осмоъгълна форма, за да приюти останките на светеца, който бил измъчван на това място по време на гоненията, предвождани от Домициян. Забележителност от римско време в Хиераполис е т.нар. Арка на Домициян, внушителен портал с 3 входа издигнат по време на управлението на Юлий Фронтий, който бил проконсул в Анадолската провинция през 1 в. от н.е. Отвъд арката, преди да достигнем до големия Некропол се виждат руините на баня строена през 2-3 в. от н.е., по-късно превърната в църква (5 в.).
Некрополът е един от най-впечатляващите в цяла Турция. Местата за погребване, които се простират на близо 2 км, съдържат внушителен брой гробници от различен вид и периоди. Погр***нини могили, саркофази и истински мавзолеи, датиращи от късния Елински и Византийски период могат да бъдат видяни там. Това е едно от най-добре запазените и големи древни гробища в Анадола и кратката разходка из него оставя дълбоко и мистично впечатление у посетителя.


 

 


Сходни връзки

ХИЕРАПОЛИС - СВЕЩЕНИЯТ ГРАД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди