изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:06 EEST
Ню Йорк Таймс: Южен поток може да подкопае България    
По света"Газопровод бетонира контрола на Русия върху газовите доставки за Европа", е озаглавен материалът по темата на американския вестник "Ню Йорк таймс".

Русия усили своята хватка върху предлагането на енергоносители за Европа, като подписа голяма сделка за газ с България, която според анализатори ще подкопае бъдещите опити на Европейския съюз за диверсифициране на енергийните ресурси на съюза, отбелязва "Ню Йорк таймс". Подписът на България за "Южен поток" е много важен, гласи заглавие на статия в днешното издание на лондонския в."Файненшъл таймс". Вестникът припомня, че "Южен поток" е съвместно начинание на руския Газпром и италианската компания ЕНИ и се очаква да транспортира 30 милиарда кубически метра газ годишно, като по този начин България ще се превърне във входна врата на доставките за Югоизточна Европа и по-нататък - към сърцето на континента. Новият газопровод е конкурент на проекта на Европейския съюз с работно име "Набуко", който цели ограничаване на зависимостта от руските доставки на газ, припомня в."Файненшъл таймс"
Русия има почти пълен монопол върху българския енергиен пазар, цитира "Ню Йорк таймс" директора на българския клон на Европейския съвет за външни отношения Огнян Минчев.
Минчев отбелязва, че "Европейският съюз, шокиращо, се държи като наивен зрител, напълно сляп за важното стратегическо преразпределение, което става на Балканите."
Анализатори посочиха, че сделката може да заложи бомба със закъснител за България, ако тя в бъдеще потърси алтернативни енергийни ресурси. Споразумението 50:50 не е достатъчно, за да защити българските национални интереси, казва Минчев пред изданието. Русия е готова да придобие държавната "Naftna Industrija Srbije", което би увеличило влиянието на "Газпром" на Балканите, заявяват анализатори. "Това, което липсва на ЕС, е политическа воля за споразумение по тези енергийни проблеми и реализирането на "Набуко", казва Борут Гъргич, директор на института за стратегически изследвания, независим център за политика в столицата на Словения Любляна, цитиран от американското издание.
Независимо от българските амбиции в рамките на проекта за газопровода “Южен поток”, мощният политически десант, пристигнал в София заедно с руския президент Владимир Путин, успя да пречупи почти безнадеждната ситуация около подписването на споразумението за строителството на газопровода, отбеляза в днешния си брой правителственото издание “Российская газета”.
Руските политолози са удивени от срещата Първанов - Медведев, която според тях е максимално показателна, пише пък ГазетаРу. Според изданието директорът на Международния институт за политически изследвания Евгений Минченко дори не е повярвал на информацията за срещата. Това е невъзможно, реагирал политологът. Членът на научния съвет на Център Карнеги, политологът Андрей Рябов, не може да си припомни други такива случаи. Подобна среща е изключително рядък случай в историята на световната дипломация, коментира Рябов. Той нарича случилото се - презентационен акт за руския вицепремиер на международната арена. Самата визита на държавната руска делегация политологът определя, като „опит да се влезе в Европа от друго място".
dir.bg
 


Сходни връзки

Ню Йорк Таймс: Южен поток може да подкопае България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди