изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:08 EEST
Владимир Путин печели България от САЩ    
По света Вчера вечерта руският президент Владимир Путин пристигна в София, където се срещна с Георги Първанов, дългогодишен негов приятел, който неведнъж му гостува в Сочи. В София руският президент взе участие в тържественото откритие на Годината на Русия в България.

С това обаче посещението на руския президент в България не се изчерпва. На Балканите се разгарят сериозни политически страсти. България стана арена на премерване на силите между Русия и САЩ. Американците се дразнят особено много от това, че между Русия и България съществува историческо обусловено взаимно разбиране. Може да приемаме с насмешка знаменитите целувки между Брежнев и Живков, но все пак тогава България беше наричана 16-та република на СССР. В момента България е една от страните в ЕС, с които на Русия е лесно да разговаря. Това не се харесва на САЩ и те посредством ЕС оказват натиск върху България. Главно по повод мащабните проекти, които планират Русия и България. Днес, във втория ден на посещението на руския президент в България, се планира подписването на десетки споразумения. Най-важните са – за строителство от Русия на АЕЦ „Белене”, за съвместен газопровод Бургас-Александруполис, за фериботен коридор между руското пристанище „Кавказ” и българското пристанище Варна, за туризма.

Най-грандиозният проект е – строителство на български участък от газопровода „Южен поток”, който се планира до 2013 година да бъде изграден по дъното на Черно море, от Русия и Италия. Сухопътната част от газопровода се планира да преминава през територията на България, след което да достигне Австрия, Италия, Германия. Съществува идея да бъдат събрани в бъдеще в Германия „Южен поток” и „Северен поток”, газопровод, който трябва да преминава по дъното на Балтийско море.

На САЩ тези планове не се харесват. Те противоречат на американския проект „Набуко”, според който природен газ от Азия трябва да се транспортира към Европа, като заобикаля Русия. А „Южен поток”, в същност става пречка за „Набуко”. По тази причина в последните дни Вашингтон особено силно притиска България. По тази причина все още няма ясен документ за „Южен поток”, той ще бъде съгласуван днес. В преговорите ще вземе участие, като ръководител на Съвета на директорите на „Газпром” и Дмитрий Медведев. Тези преговори ще станат международен изпит за кандидата за президент на Русия. Той трябва да успее да постигне договорка, това е важно и за икономиката на страната и за предизборния имидж.

А Путин днес ще положи венец пред паметника на Незнайния воин, както и пред паметника на особено почитания в България руски цар Александър Втори (българите го смятат за свой освободител) и ще посети православния храм на светия руски княз Александър Невски.

“Комсомолская правда”/focus-news.net

 


Сходни връзки

Владимир Путин печели България от САЩ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди