изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:55 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 1 ФЕВРУАРИ - ТРИФОН ЗАРЕЗАН    
ПразнициСв. Трифон се смята за покровител на лозарите и винарите и на този ден те честват своя професионален празник

Стара легенда разказва, че Богородица наказала Трифон, защото той й се присмял. Според преданието Трифон отрязал носа си, като зарязвал лозето. Това било наказанието на Божията майка. Някои свързват легендата и с изображението на светеца по иконите - той се изобразява с косер в ръка.
Според народния обичай на този ден се зарязва лозето. Отрано на 1 февруари мъжете се събират в лозята, като със себе си носят бъклици с вино, кокошка, погача, както и светена вода от Йорданов ден и пепел от бъдника на Бъдни вечер. Всеки стопанин пръска лозето си със светената вода и разпръсква пепелта, след което отрязва с косер по три пръчки от три лози. С тях свива венец, с който окичва калпака си, а отрязаните лози се поливат с вино. След това всички лозари се събират и си избират цар. Всички се събират на празнична трапеза, след което вият кръшни хора. На прибиране лозарите носят на ръце своя цар до дома му.
Следващите два дни, са наречени "трифунци" и се почитат за предпазване от вълци. През тези два дни жените не режат нищо с ножици, за да не се отваря устата на вълка. Не се преде и не се плете и шие. Приготвят се обредни хлябове, които се раздават на съседи и от тях също се слага и в храната на животните. През трите дни - Трифоновден и трифунци, на трапезата се поднасят кокошка, тутманик, прясна пита и вино, като виното се уважава наравно с хляба.
НДТ /по "Български празници и традиции"/
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 1 ФЕВРУАРИ - ТРИФОН ЗАРЕЗАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди