изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 07:01 EET
Мъжът може да стане излишен    
ЛюбопитноБритански учени разработиха революционна технология, която не изисква мъжки наследствен генетичен материал за раждането на дете.

Група изследователи от университета в Нюкасъл получиха клетки-предшественици на сперматозоидите от стволови клетки на ембриони от женски пол, съобщава британския “Телеграф”, цитиран от БГНЕС.
Резултатите от експеримента разкриват пътя за разработване на методи за изкуствено оплождане, които не изискват участието на мъжете. Сега ръководителят на изследователския проект професор Карим Найерния подготвя заявка за провеждане на експеримент за преобразуване на клетки от костен мозък на жени-донори в сперматозоиди. Тъй като част от гените, които управляват процеса на сперматогенезиса, се намират в мъжката полова хромозома, мнозина експерти изразяваха съмнение във възможността за получаване на мъжки полови клетки от клетки от женския организъм. Новият експеримент доказва, че това е принципно възможно.
В перспектива отгледаните в лаборатория “женски” сперматозоиди могат да бъдат използвани за изкуствено оплождане на яйцеклетки. В такъв случай биологичен “баща” на детето ще бъде жена-донор, от чиито клетки ще бъдат получени сперматозоиди. Учените засега не са успели да получат от женски клетки зрели сперматозоиди, които могат да оплодят яйцеклетка.
Досега професор Найерния има не малко гръмки и успешни изследвания. През пролетта на миналата година неговата група получи клетки-предшественици на сперматозоидите от клетки на костния мозък на мъже-донори. Година преди това изследователите успяха да заплодят мишки със сперматозоиди, отгледани от клетки на костния мозък на мъжки мишки. В резултат опитните животни родиха жизнеспособно потомство.
Докладът за новото изследване на Найерния засега остана непубликуван. dir.bg
 
 
 
 
 
 


Сходни връзки

Мъжът може да стане излишен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 4.38 секунди