изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:24 EET
ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ НИКНАТ КАТО ГЪБИ    
Икономика Първият в страната  ветроенергиен парк се изгражда с ускорени темпове край нос Калиакра. Негов инвеститор е акционерното дружество “Калиакра уинд Пауър”АД, съдружници в което са  японският концерн “Мицубиши хеви индустриз” и българското инженерингово дружество ИНОС-1 ООД.

 

   Като гъби след дъжд израстват пилоните на турбините. Хора и техника работят на удължен работен ден, защото пусковият срок е 1 юли,  информира Асен Добрев, зам.-управител на инженеринговото дружество ИНОС-1. Като подизпълнители на обекта работят фирми от цялата страна, има и от Каварна, строителната дейност се контролира от японски специалисти, затова контролът е изключителен, уверява инж. Добрев.

   На площадката между село Българево и Калиакра е струпана модерна подемна техника, багери копаят изкопи, тежки самосвали и бетоновози пренасят строителни материали, навсякъде щъкат работници с разноцветни защитни каски. Монтажниците са издигнали 11 от предвидените общо 35 ветрогенератора, всеки от които с мощност 1 MV. Специалистите имат да монтират още 24 вятърни генератора. На територията на парка се изгражда и 110-киловолтова подстанци, както и 110-киловолтов далекопровод, който след пускането му в експлоатация ще бъде предаден на НЕК.

   По данни на НЕК само за района на Калиакра, Каварна и Шабла са заявени около 700 MW мощност от ветрогенератори. Очаква се до две години  тук бройката на турбините, произвеждащи екологична енергия, да надмине 200. Съоръженията са основно втора употреба, но напоследък се монтират и доста нови. Заради сериозните инвестиционни намерения електрическата компания смята да изгради два нови електропровода в региона, към които да става включването на ветропарковете към мрежата на страната.
   Следващата компания, която  започва изграждането на най-големия ветрогенераторен парк по Черноморието, е „Гео пауър“. Това е частна българо-немска компания със сфера на дейност развитие и реализация на инвестионни проекти за  добиване на енергия от силата на вятъра. На територия от 60 кв.км в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър и Поручик Чунчево ще бъдат монтирани над 53 турбини с номинална мощност 2
MW. Инвестицията е на стойност 360 млн. долара. Друг голям ветроенергиен парка в района на община Каварна предстои да бъде изграден и българо-френското дружество “Универсум енерджи”.

Димитър АПОСТОЛОВ

 

СНИМКА В ГОЛЯМ ФОРМАТ НА ВЕТРОЕНЕРГИЙНИЯ ПАРК

 


Сходни връзки

ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ НИКНАТ КАТО ГЪБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди