изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:34 EET
Сега пък Македония се разбуни    
Новини
Над 5000 души се събраха снощи на митинг в Скопие против промяна на официалното име на Македония, за което се води политическо-семантичен спор с Гърция.


Участниците в протеста и този път, както и преди седмица, се отправиха към гръцката дипломатическа мисия и замерваха сградата с камъни и бутилки, съобщи БГНЕС. Полицията разпръсна демонстрантите.
"Македония веднага трябва да прекрати преговорите с Гърция, защото предложенията за смяна на името са абсурдни", обявиха организаторите на протеста. Митингът, който се проведе под наслов "Македония, Македонски, Македонци - само това признаваме", бе организиран от "Инициативен комитет на група граждани". Шествието започна на площад "Пела" в центъра на Скопие, където имаше голямо полицейско присъствие. Полицаи имаше и пред американското посолство. Участниците в митинга носеха националния флаг на страната и плакати на английски: "Нашето име не се продава", "Нашето име е Македония", "НАТО - Не благодаря", "ЕС - Не благодаря".
Спорът за името между Македония и Гърция не е условие за приемане на Македония в НАТО, но трябва да бъде решен преди срещата на върха на Алианса през април в Букурещ. Това заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер на срещата си с македонския президент Бранко Цървенковски в Брюксел тази сутрин.
През последните десет дни в съседна Македония се провежда мащабна кампания срещу предложенията на международния посредник Матю Нимиц за разрешаване на спора с Гърция за името на Република Македония. Президентът Цървенковски и премиерът Никола Груевски на няколко пъти заявиха, че няма да приемат предложения, които премахват "македонската идентичност". В пресата всеки ден се публикуват статии срещу предложенията на Нимиц. По време на срещата си в Брюксел с еврокомисаря по разширяването на ЕС Олир Рен преди три дни Цървенковски получи ясен сигнал, че "за ЕС добросъседските отношения са от ключово значение". Гърция заплашва да наложи вето при предложенията за приемането на Македония в НАТО и ЕС, ако властите в Скопие не приема смяна на името.
Гърция не приема името на западната ни съседка от 1991 г., когато страната обяви независимост. Според властите в Атина с името Македония в Скопие проявяват териториални претенции към гръцките земи и история.
 


Сходни връзки

Сега пък Македония се разбуни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди