изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:38 EET
Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец    
НовиниСофия. Ивелин Иванов, пътник в опожарения влак по линията София-Кардам, изпрати писмо до Агенция “Фокус”, в което обяснява своята версия за инцидента, при който загинаха осем души.

Ивелин Иванов пише, че в злополучната нощ е пътувал в спалният вагон в кабина номер 2. Около 23.20 часа се чули викове “Пожар”. Веднага хората от влака се раздвижили. “Веднага станахме с момчето, което беше над мен - аз бях на най-долното легло, отворих вратата и видях няколко силно паникьосани хора, които бягаха по коридора, носейки багажа си. Хората крещяха, че вратите са заключени. Отворих прозореца и погледнах назад - към кушет-вагона. Той гореше наистина, но пламъците бяха само в една от кабините. Хората в коридора на спалния вагон ставаха все повече, но нямаше от къде да излязат, тъй като вратите бяха заключени. Няколко души със сила отвориха вратата между спалният вагон и съседния - за товарите. Започнаха да слизат през вратата на товарния вагон. Влакът бе спрял на завой и от последното стъпало на вагона до чакъла имаше поне метър височина. Помогнах на хората да излязат от спалния вагон. Останах последен и минах по всички купета, като периодически гледах през прозореца. Пожарът се бе разгорял вече много силно, но бе само в кушета. Двамата шафнери - на кушета и спалният вагон се мъчеха да потушават пламъците. Заедно с тях бе един служител на полицията и още един мъж - третият от моето купе. Видях, че търсеха пожарогасител, но крещяха , че са намерили само един”, пише Иванов.
Пътникът обяснява, че е помогнал на възрастна жена и на двете й внучета да стигнат до гарата в Червен бряг, докъдето ги закарал мъж с личния си автомобил.
При пристигането на гарата, пътниците започнали да коментират различни версия за инцидента.
Една от версиите била, че луминисцентна лампа е гръмнала и е подпалила дрехи и багаж. Според други пък подпийнала компания с газов котлон възпламенила перде.
Трета версия гласяла, че в кушета гръмнало силно като от дала на късо инсталация.
А според четвърта гръмнала лампа, възпламенила перде, а то - силно запалителни вещества - носени в багажа на някой от пътниците.
Известно време хората не знаели какво следва оттам насетне.
Самият Ивелин Иванов отишъл при началника на гарата, където разбрал, че за инцидента са уведомени в БДЖ. От гарата отказали да слязат и да обяснят на хората какво ще се случи. На тяхно разположение били чай, кафе, а по-късно отворили и лавката на гарата. “Всички коментирахме, че не е имало никаква координация в действията по потушаването на пожара. Мъж от моето купе, който заедно с шафнерите се опитваше да потуши пожара ми сподели, че са намерили три пожарогасителя, като от тях работел само единия. Бе много афектиран и каза, че ще съди железниците. Вече бяха минали поне два часа, откакто бяхме на гарата, когато цивилни и униформени полицаи се опитаха да направят някаква организация за изясняване самоличността на пътувалите в изгорелите вагони, като накараха всички, пътували в спалния и кушет вагона да излязат навън на перона и се строят по купета. Започнаха да записват имената, ЕГН-та и адресите на хората. Записаните влизаха вътре в гарата. След 10-15 минути по уредбата съобщиха всички пътували в първи и втори вагон да се качат по стълбите над чакалнята. Качихме се и при въпроса ми пак ли трябва да се разделяме по купета, ми бе отговорено, че викали само пътуващите в кушет-вагона. По-късно началникът на гарата дойде в чакалнята. Както се очакваше, имаше много възмутени и много въпроси, голяма част от които останаха без отговор. Към 3-4 часа сутринта започна сериозно раздвижване - появиха се униформени висши пожарникари, шефове на БДЖ, а по-късно и министърът на транспорта, но липсата на координация до този момент бе неоспорим факт, който всички, преживели пожара коментирахме. Бе ни съобщено, че ще ни извозят с електрически влак до Плевен, а оттам с друг влак до местата, за които сме тръгнали, като ще се прехвърлим на гара Повеляново”, пише Ивелин Иванов. Въпреки уведомлението, че хората от злополучния влак, ще пътуват безплатно през останалата част от пътя си, при качването на следващия кондукторът казал, че нямало проблем да пътуваме, но вагонът в който бил седнал Иванов бил Първа класа, а хората от влака София-Кардам трябвало да пътуват във втора. По тази причина хората се преместили. Не ми се разправяше и за това с още няколко пътника от изгорелия спален вагон се прехвърлихме в купе втора класа. След това повечето хора предпочели да пътуват до Варна, за да се приберат по родните си места с друг транспорт, а не слизали на гара Повеляново.
 


Сходни връзки

Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец
Автор: Anonymous да 2008-03-01 @ 22:19 EET
В "белите" държави, след подобен инцидент има оставки..........При нас никой ли не е виновен???
Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец
Автор: Anonymous да 2008-03-01 @ 23:50 EET

TRAGEDIA!!! A  KATO SI POMISLISH CHE E IMALO OGROMNA VYZMOJNOST VSICHKI DA SE SPASYAT.TOLKOVA  NELEPO....

Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец
Автор: Anonymous да 2008-03-02 @ 08:37 EET

Шофьори на таксита са искали по 4лв за да извозват хората от влака до гарата. И после да ги уважаваш, тая долна пасмина

Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец
Автор: Anonymous да 2008-03-03 @ 03:31 EET
ujas tragedia.saboleznovania za jertvite.a sega kakvo,vinovni niama.za sajelenie ne sa se spasili vsi4ki putnici.kolko burzo se deistva pri podobni situacii
Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец
Автор: Anonymous да 2008-03-03 @ 21:33 EET
ето това сме от една страна заклучват вагоните защо защото иначе няма да има и малкото което има таксиджиите искат пари за мизерии и наи накрая се моля само да не е имало и такива които в опита да се спасят са навредили на други или така да кажем ако имахме поне малко уважение един кам друг поне затова че сме българи нито вагоните щяха да будат заклучени и хората които трябваше да реагират щяха да са го направили и нещата щяха да стоят по различен начин моите саболезнования за пострадалите но караино време е да спрем да търсим пречина в другите а и в нас самите защото за такива неща мисля че всички имаме малко вина и да си вземем поука защото колко хора останаха в българия които искат да помогнат на другите без да извлекат полза за тях самите..............народе????
Вагоните на влака София-Кардам били заключени по време на инцидента, разказва очевидец
Автор: Anonymous да 2008-03-04 @ 05:08 EET

Sega 6te se izpi6at kofi s mastilo i tonove hartiq i 6te se okaje 4e vinovni pak nqma ,kakto vinagi.

EGATI 6IBANATA DARJAVA............................!!!!!!!!!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди