изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:52 EEST
5 март - национален траур    
Новини
Пети март ще бъде ден на национален траур за трагично загиналите при пожара на 28 февруари в бързия влак от София за Кардам деветима наши сънародници.


Това реши Министерският съвет на извънредното си заседание във вторник следобед, което започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.
„Министерският съвет на Република България изразява своите искрени съболезнования по повод трагичния инцидент на 28 февруари във влака от София за Кардам, отнел живота на наши сънародници. В случаи, когато смъртта връхлита така внезапно и жестоко, думите са безсилни да утешат страданието и болката на близките. Уважаеми роднини, споделяме дълбоката скръб от загубата на любимите ви хора. Поклон пред паметта им”, гласи официалното съболезнование на правителството.
Министрите са решили наследниците на загиналите в инцидента да бъдат подпомогнати от държавата с по 10 000 лева. Средствата ще бъдат изплащани чрез Агенцията за социално подпомагане. Още в сряда транспортният министър Петър Мутафчиев ще представи списъка на загиналите на Министерство на труда и социалната политика, за да бъдат изплатени обезщетенията.
Преди заседанието на кабинета Петър Мутафчиев заяви, че трябва да се докаже има ли пропуски в системата на БДЖ. “От морална гледна точка, аз съм готов да си подам оставката. За мен е важно да излезе истината и да не се прикрива нищо,” каза Мутафчиев, цитиран от Фокус.
Той коментира, че ако се стигне до политическо “замазване” има опасност от повторение на случая.
По-рано БСП защити Петър Мутафчиев. "На този етап не можем да кажем, че министър Мутафчиев носи вина за трагедията във влака София-Кардам", заяви секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев, след заседание на бюрото, цитиран от БГНЕС. Кутев допълни, че ИБ е обсъдило трагедията и се е обединило около позицията, че трябва да се направи много сериозен анализ на причините за инцидента. Едва след като те станат известни и се накажат виновните, може да се говори за оставка на министъра, каза още Кутев. Той подчерта, че някои политически сили са се опитали да експлоатират трагедията за свои цели и посочи като пример вчерашната заповед на столичния кмет за отмяна на честванията за 3-ти март. Междувременно партиите от опозицията поискаха парламентът да създаде временна анкетна комисия за разследване на причините за трагедията.
 


Сходни връзки

5 март - национален траур | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди