изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:53 EEST
СПАСИТЕЛКА Е ИЗПЕПЕЛЕНА    
НовиниЕдна от последните идентифицирани вчера жертви от влака-убиец е Елена Халачева. Тя е от София и е пътувала за Добрич. Щяла е да гостува на леля си Фани Медникарова, съпруга на известния български хоров диригент Маестро Захари Медникаров, от чиято кончина в началото на май се навършва една година.

Спътнички на Ели, както я наричат близките и приятелите й, разказвали, че я помнят заради изключителния интелект и изискания парфюм. Тя е била човекът, който ги е разбудил, викала е \"Помощ\". Спасила е поне пет жени от своето купе. Оцелелите недоумяват защо не е успяла да се спаси. Версиите им са, че може би, се е забавила защото е искала да се облече или да вземе документи. За идентификацията на жената, която живее в София, е използван ДНК анализ на косъм, който е взет от гребен от жилището й. Ели се е занимавала с вътрешен дизайн, заедно със съпруга си. Има три деца. Най-голямата Ива е завършила международния колеж по туристически мениджмънт \"Албена\" в Добрич. Завършва туризъм и в Норвегия. Другото й дете - Мартин учи в Германия, отново в сферата на туризма. Най-малкият Нестор е средношколец в София. Родителите на Ели са от Добрич. Майка й е жива и все още живее в града. Ели е трябвало да й гостува за празниците. Близки на загиналата жена разказаха, че чантата на Елена Халачева е била намерена извън влака. В нея са липсвали парите и мобилният й телефон. Портфейлът й бил в чантата, но без парите. Документите й, както и ключовете от апартамента й в София , също са били намерени там и са предадени на съпруга й.

Има версия атентат, много от следите заличени
05 март 2008 / News.dir.bg
По версията за терористичен акт при трагичния инцидент във влака София-Кардам се работи още от самото начало.
Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, цитиран от БГНЕС.
Според Велчев обаче тази версия със сигурност няма превес над другите. \"Работи се по всички възможни версии, за да се установи причината за пожара и да бъдат наказани всички виновни\", посочи още главният прокурор.
Вчера наблюдаващият прокурор Валери Мирчев заяви, че се работи по четири версии: умишлен палеж в спалния вагон на влака; неумишлени действия на пътници; недостатъчно премерени действия на персонала; повреда в електрическата инсталация.
Пожарът в бързия влак София-Кардам е горял много бързо и температурата на горене е била много висока и много от следите на мястото на инцидента са заличени. Това пък заяви следователят от НСлС Георги Илиев, цитиран от Нова телевизия. По думите му на мястото на пожара не са били изпратени антитерористи или куче, защото никой от свидетелите не е казал, че е имало взрив или бомба. На този етап няма данни за терористична дейност във влака София-Кардам, подчерта Илиев.
Дори и да е имало взривни вещества в изгорелия влак, те са изгорели и няма как да се направи експертиза за наличието на такива вещества, каза следователят. Запитан правен ли е опит със стар влак, Георги Илиев заяви, че експеримент със стар вагон е бил направен, вчера като е запалено перде, развита е била температура, която може да запали вагона веднага.
Председателят на НС Георги Пирински пък съобщи, че на председателски съвет по-рано днес всички парламентарни групи са се обединили около позицията, че Народното събрание има отговорността да създаде специална анкетна комисия за трагичния инцидент. Комисията трябва да разгледа \"системните аспекти на работата на железопътния транспорт, евентуалните нормативни промени, които се налагат, както и да разгледа нормативната база под законовото равнище, която се отнася до работата на този вид транспорт\", обясни Пирински. Той добави, че решението за комисията трябва да е на всички парламентарни групи и да се гласува до края на деня или в началото на заседанието в четвъртък. Очаква се също съвместно заседание на комисиите по транспорт и съобщения и по политиката при бедствия и аварии днес да формулира предмета на дейност и организацията на работа на временната комисия.
Министърът на транспорта Петър Мутафчиев подкрепи предложението за създаване на времена парламентарна комисия, която да се запознае с нормативната уредба по безопасността в в железопътния транспорт, съобщиха от министерството.
 


Сходни връзки

СПАСИТЕЛКА Е ИЗПЕПЕЛЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди