изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:55 EET
В. "Струма": Първанов ловувал ден след трагедията във влака    
Новини
Президентът не е участвал в ловни събрания, макар че на 1 март е бил в планината в района на Симитли, заявиха от прессекретариата на държавния глава
 


Очертава се голям скандал, предизвикан от благоевградския вестник \\"Струма\\", който публикува вчера информация за ловуване на президента Георги Първанов на 1 март.

Според публикацията Първанов е участвал в хайка за вълци на 1 март, ден след трагедията във влака София \- Кардам, в който изгоряха девет души.

Хайката била организирана от служители на Държавното лесничейство в Симитли в района на Куматинските скали над града.

\\"Струма\\" твърди, че за пазената в дълбока тайна хайка е била създадена отлична организация от шефа на лесничейството Борислав Кутузов, наричан генерал Кутузов.

Президентът ударил само една лисица. Той се появил пред хотел \\"ДиМарио\\" в Симитли в 5.30 ч. сутринта в събота, 1 март. Но служители на Националната служба за охрана още от петък, 29 февруари, били отцепили и охранявали хотела.

ГЕРБ ще излезе с декларация, ако президентът наистина е бил на лов на 1 март \- след трагедията на загиналите във влака София\-Кардам, каза председателят на партията Цветан Цветанов.

Прессекретариатът на държавния глава реагира след 12 ч. днес с изявлението, че \\"президентът Георги Първанов не е участвал в ловни събрания, макар че на 1 март тази година е бил в планината в района на град Симитли\\".

\\"Президентът не е имал прояви, които влизат в противоречие с трагичните събития, свързани с пожара във влака\\", уточниха от прессекретариата и определиха твърденията, че Георги Първанов е отседнал в хотел в града като \\"рекламна проява, направена на гърба на президента\\".

Публикуваната от в. \\"Струма\\" снимка, на която българския държавен глава е застанал пред ловен трофей, е направена преди година и половина, съобщиха от прессекретарята на президента.

Днес в. \\"Експрес\\" излиза с голямо челно заглавие \\"Първанов на лов след трагедията. Ден след пожара във влака за Кардам президентът отиде да трепе вълци край Симитли\\".

По непотвърдена информация на \\"Струма\\", заедно с Първанов били депутатът от БСП Стоян Проданов и шефът на агенция \\"Митници\\" Асен Асенов.

Репортерите на вестника били посъветвани от ловците на симитлийската 39\-а дружинка да мълчат.

Едва във вторник, 4 март, след обяд, правителството реши да обяви на 5 март национален траур в памет на деветте жертви от изгорелия влак.

Преди това, под претекст, че не са идентифицирани всички жертви на пожара, президентът и правителството отказаха да отменят държавните ритуали, тържествата и приема в \\"Бояна\\" на националния празник 3 март.

Не беше отменен и широко рекламираният в продължение на два месеца концерт в НДК на Ансамбъла за песни и танци на руското министерство на вътрешните работи.

В. \\"Дневник\\" пише, че според Закона за лова хайка за хищници се провежда целогодишно, но по искане на населението или местната администрация заповед се издава от шефа на Държавното лесничейство, съгласувано с Регионалното управление на горите.

Нямало искане за хайка от страна на местното население, както и от ОбА \- Симитли. Кметът Апостол Апостолов не е бил уведомен за визитата на държавния глава.

\\"Няма нищо лошо в това президентът да идва в района, харесал е Куматиница, какво повече\\", коментирал Апостолов.

\\"Струма\\" напомня, че по идея на Апостолов на източния край на Куматиница ще бъдат поставени барелефите на президентите на България Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

Така местността щяла да заприлича на планината Ръшмор в САЩ, където са изсечени лицата на американските президенти Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Абрахам Линкълн.

По повод скандала Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците съобщава, че заради президента ловният сезон на водолюбиви птици у нас е бил удължаван два пъти.

В писмо до медиите той твърди, че и двата пъти това е станало в петък в 19.00 часа \- на 1 февруари и на 8 февруари. В нарушение на българското и европейското законодателство разрешение е взето от председателя на Държавната агенция за горите в съгласие с МОСВ.

Разрешението вече било обжалвано във Висшия административен съд от Българското дружество за защита на птиците. \\"Тази порочна практика трябва да се спре завинаги. Това е грубо използване на вратички в закона\\", пише Янков.

Според него удължаване на ловния сезон може да има само в случаи на епидемиологична обстановка и при установени щети, причинени от пернатите. Такава реална причина в случая няма, заяви Янков.  netinfo.bg

 


Сходни връзки

В. "Струма": Първанов ловувал ден след трагедията във влака | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди