изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 15:57 EEST
Пожарът във влака тръгнал от едно място    
Новини

Пожарът във влака - убиец е тръгнал от едно място, съобщи наблюдаващият делото прокурор Валери Мирчев. Той допълни, че не са открити следи от взривни вещества, включително течни и запалителни вещества в двата изгорели вагона на влака София-Кардам.



Отхвърлена е версията, че пожарът е тръгнал от две места, тъй като е установено категорично, че огънят е тръгнал само от едно място.

Работи се и по версия за тероризъм.

Вчера обаче министърът на вътрешните работи Румен Петков отсече:

"По никакъв начин не може да се говори за терористичен акт във влака София-Кардам“.

По думите му, не е възможно да се заличат доказателствата за евентуален терористичен акт.

В събота окръжният прокурор на Плевен Марио Василев къщо обяви, че на този етап версията за тероризъм отпада, но се работи по нея.

Дни наред различни независими експерти твърдяха, че основната версия, по която трябва да се работи, е терористичен акт.

Според тях изкривяването на вагоните се е получило от силната температура, най-вероятно причинена от взрив и последвал пожар на запалими вещества или течни експлозиви.

В петък експерт по тероризма обяви, че пожарът във влака е терористичен акт.

Петков отсече: Пожарът във влака не е терористичен акт

„По никакъв начин не може да се говори за терористичен акт във влака София-Кардам“, заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков.

По думите му, на мястото на инцидента са направени две проверки от ДОТИ, както и пълна пресявка на материалите.

Не са установени взривни вещества, нито самоделни взривни устройства, включително и никакви високозапалими материали, твърди Петков.

Според него не е възможно да се заличат доказателствата за евентуален терористичен акт.

В събота окръжният прокурор на Плевен Марио Василев обяви, че на този етап версията за тероризъм отпада, но се работи по нея.

Дни наред различни независими експерти твърдяха, че основната версия, по която трябва да се работи е терористичен акт.

Според тях изкривяването на вагоните се е получило от силната температура, най-вероятно причинена от взрив и последвал пожар на запалими вещества или течни експлозиви.

В петък експерт по тероризма обяви, че пожарът във влака е терористичен акт.

„Не случайно са подпалени спалния и кушет-вагона“, твърди Иван Йончев, специализирал мениджмънт по безопасност в Израел.

9 души намериха смъртта си в опожарените вагони.

Тероризъм BG

„Първият гаф в разследването на трагичния инцидент с влака София-Кардам беше недомисленото изказване на министъра на вътрешните работи Румен Петков, който заяви, че няма основания да се смята, че пожарът е бил умишлен“, твърди Иван Йончев, специализирал мениджмънт по безопасност в Израел.

„Изказването на Петков тласна разследването в погрешна посока, заяви Йончев, който е бил на задгранични мисии в Камбоджа, Ангола, Босна, Косово – като полицейски наблюдател на ООН, рейнджър в Багдад и Киркук.

Според него "когато се загубят първите часове, става страшно".

„Не бяха изпратени кучета и антитерористи, а обикновена дознателка от транспортна полиция. Не бе използвана специалната техника на ДОТИ, която позволява чрез спектрален анализ въпреки високите температури да се идентифицират следи от течни експлозиви“, категоричен е Йончев.

Според бившия рейнджър изкривените от температурата вагони говорят, че причината за пожара е свързана със силно запалителна течност или течни експлозиви.

„Не е случайно, че са запалени спалния и кушет вагона – те са заключени и се предполага, че хората спят. При последния тежък инцидент в железниците – на гара Буново – през 1985 г. – беше взривен вагонът за майки с деца“, припомни той.

Според него това, че досега никой не е поел отговорност, не трябва да ни заблуждава.

„България е страна на кръстопът и много хора биха могли да намерят причини да организират атентат“, завърши Иван Йончев.

Досега няма намерени следи от терористичен акт при трагичния инцидент с влака София - Кардам, при който загинаха девет души, заяви пък наблюдаващият прокурор на случая Валери Мирчев и директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов.

Назначени са 28 експертизи, по които постоянно се работи, но не е ясно кога ще се приключи работа, допълни Мирчев.

dnes.bg

 


Сходни връзки

Пожарът във влака тръгнал от едно място | 7 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Пожарът във влака тръгнал от едно място
Автор: Anonymous да 2008-03-11 @ 18:39 EET

Не знам на какви мисии е бил този г-н Йончев, но май е гледал повече филми.

 

Пожарът във влака тръгнал от едно място
Автор: Anonymous да 2008-03-11 @ 18:53 EET

Пожарат ако беше тръгнал едновременно от двата вагона, тогава "заключените" между двете огнища нищо нямаше да може да ги спаси.

Изкривяването е възможно, понеже в средата е най-слабото място на конструкцията. По телевизията като показаха, вътре нямаше купета, т.е. всичката дървения беше изгоряла напълно. При това положение тенекиения покрив може да се деформира. ;-)

Пожарът във влака тръгнал от едно място
Автор: Anonymous да 2008-03-11 @ 19:35 EET
Ако се вярва на "големите специалисти" като г-н Йончев /и не само той/, че причина за инцидента е атентат и изкривяването на вагоните по този начин е възможно единствено от взрив или запалителни течности, то трябва това да се е случило и в двата вагона, понеже и двата са деформирани по един и същи начин. Обаче в разпространеното писмо до медиите от пътуващия в спалния вагон Ивелин Иванов същият обяснява, че всички от неговия вагон са успели да слязат, и че той самият е проверил купе по купе за останали хора. Чак като е слязъл и той и били изминали поне 5-6 минути се е запалил спалния вагон, като пожарът се е прехвърлил от кушет вагона. Огънят в спалния вагон се е разпространил постепенно, без взрив или нещо подобно, но и той е изкривен по същия начин. Къде тогава е атентатът?
Пожарът във влака тръгнал от едно място
Автор: Anonymous да 2008-03-12 @ 11:27 EET

Много се раздърпаха нещата, не знам дали някога ще установят причината за тази трагедия. БДЖ се сети за нови вагони, пусна обществени поръчки за доставка на нови спални и кушет-вагони.  Всичко, което гледам по телевизията и чета в пресата, много ми напомня на трагедията в река Лим. Вземат се мерки всякакви: оставки, нови вагони, проверка на багажи и незнам още какво. Сигурна съм, че това ще бъде временно. Така беше с ученическите екскурзии, след трагедията в р.Лим. Ограничиха екскурциите на децата, проверяваха фирмите превозвачи за нови гуми, не им позволяваха да пътуват през нощта. Всяко  чудо за три дни. Миналата година решихме децата да ходят на екскурзия с влак, пътуваха в кушет-вагон, не мога да опиша мизерията на вагона, в който бяха. Някъде имаше лампи, някъде не. В купето, в което беше дъщеря ми за щастие имаше луминисцентна лампа, която за нещастие е падната по пътя върху главата на дъщеря ми и се е счупила на парчета. Какво да говоря повече незнам! Страхувам се много когато се наложи да отиват някъде, дори не искам да я пускам. Но мога ли да я  държа само у дома?

За по-сигурна защита при пожар
Автор: Anonymous да 2008-03-13 @ 12:40 EET
От физиката се знае, че пламъка не минава през желязна цедка. Т.е., ако между купетата има такава желязна преграда, огънят ще гори само в едно купе.
Пожарът във влака тръгнал от едно място
Автор: Anonymous да 2008-03-17 @ 20:34 EET

пожара в влака е тръгнал от безотговорността на управлението в железниците.

а път там има една структура пожарна в БДЖ питай ги какво правят , защо техния шеф още стои на поста си недоумявам .     като влаковете са без пожарогасители и това  е доказано тое ясно той е човек без морал както другите от бДЖ затова е време министър Петков да му даде червения картон и на този гамен говореш глупости пред медиите.

Пожарът във влака тръгнал от едно място
Автор: Anonymous да 2008-03-18 @ 10:42 EET
Ами ако е коалиционен партньор?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди