изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:19 EEST
Феим Чаушев: Откакто заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес    
Интервюта Феим Чаушев /Петър Юриев Чаушев/, заместник-министър на външните работи, в интервю за предаването “Денят започва” на БНТ

Водещ: Сега, тук в този момент редакторите се опитват да направят връзка със заместник-министъра Феим Чаушев. В Малави се намира той. На една обиколка в Африка. Какъв е проблемът с него? Държавата е клонирала заместник-министър Чаушев. И такива интерпретации има в печата днес. Става въпрос за факта, че г-н Чаушев се е представял с две различни имена в частния си бизнес и на държавна служба. Сега доколкото разбирам, обаче имаме връзка. Здравейте, г-н Чаушев.
Феим Чаушев: Ало?
Водещ: Здравейте, чуваме ви добре. Слава богу, че тази връзка се осъществява. Надявам се и вие да ни чувате добре. На пръв поглед баналния въпрос, кой всъщност сте вие г-н Чаушев, придобива особена и актуална острота в случая. Доколкото разбираме, от една страна сте с лична карта на която пише Петър Юриев Чаушев, а дипломатическият ви паспорт е с името Феим Чаушев. Възникна проблем тук, ако имахте възможност да видите вестниците, щяхте да се уверите в това. Та, всъщност кой сте в момента? Петър Юриев Чаушев, нали така?
Феим Чаушев:Може ли някой да ми покаже дипломатически паспорт, мой, на името на Феим Чаушев? Издал ли е такъв паспорт някой?
Водещ: Може би, вие трябва да знаете по-добре. Имате ли такъв паспорт както се твърди в печата с име, различно от това в личната ви карта?
Феим Чаушев: Сега, значи аз имам една единствена лична карта и един паспорт. Нямам нито две лични карти, нито два паспорта, три паспорта с различни имена. В официалните документи, които ги имам съм записан с името Петър Чаушев, въпреки че в обществото съм известен като Феим Чаушев.
Водещ: Защо се получи така? Каква е причината да разбираме няколко години, след като сте на поста, че всъщност не Феим Чаушев, а Петър Чаушев е министър, зам.-външен министър?
Феим Чаушев: По-рано не съм предприел мерки да го (...) за името си по семейни причини. Но имам документите от общината, че двете имена се отнасят за едно и също лице. Преди известно време подадох заявление в община “Лозенец”, където живея, след което получих отговор оттам, че това не може да стане по административен път. Само по съдебен. Предприел съм мерки. Надявам се в скоро време и този въпрос да бъде решен окончателно като получа съдебното решение.
Водещ: Г-н Чаушев, да уточним един важен момент. В заповедта си за назначаване на поста заместник-външен министър фигурирате като Феим Чаушев. От този момент нататък всичко, което вие сте подписвали било то някаква двустранна спогодба, било то меморандум за сътрудничество, изобщо един заместник-министър ежедневно подписва десетки документи, доколко те са валидни, след като в момента сте Петър Чаушев, а се подписвате и представяте с псевдонима като дипломат Феим Чаушев?
Феим Чаушев: Пак ви казвам, това не е псевдоним. Имам документ, който е от общината нотариално заверен и той е издаден пред властите също в Германия, защото аз съм от смесен брак. Така че той е официален документ, където пише, че се отнася за едно и също лице.
Водещ: Тоест, вие сте имал желание да се преименувате на Феим. Нали така?
Феим Чаушев: Така е, да.
Водещ: Добре, в регистрите, в справките на ДАКСИ фигурира вашето, как да кажа, непопулярно в публичното пространство име Петър Чаушев. Според системата ДАКСИ вие сте собственик на фирмите “Аско стар” и “Вилфрид ойлер” и сте в управата на още две дружества, едното от които е “Дюни”.
Феим Чаушев: Да.
Водещ: Това не влиза ли в противоречие, както с етичния кодекс за висшите длъжности, така и в противоречие с факта, че във вашата декларация това не е отбелязано? Декларацията, официалната, която се качва на сайта на външно министерство?
Феим Чаушев:Да, да. От 2002 година, откакто вече заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес. За фирмите, които ги цитирате нямат те никаква дейност. Те или са замразени, или са заличени. По всяка вероятност са заличени, защото такава информация съм получил тогава още преди години, говоря адвокати и счетоводителя. Но сега, когато се върна, разбира се, ще проверя това нещо дали са заличени.
Водещ: Заличена ли е по ваша информация “Дюни”?
Феим Чаушев:Кое?
Водещ: ”Дюни” заличена ли е според вас?
Феим Чаушев:“Дюни”, не. Сега ще ви обясня. Говоря за фирмите сега. Но искам някой да ми покаже един единствен факт, един, ама един единствен факт, че тези фирми, за които вие говорите, че откакто заемам държавни постове, че имат някаква дейност.
Водещ: Фактът е, че излизат по системата ДАКСИ. А дали имат дейност или не е субективна преценка. И опция за коментар, но факта е, че излизат по системата ДАКСИ. В този ред на мисли ви питам дали не влиза в разрез с етичния кодекс, защото те не са споменати във вашата декларация.
Феим Чаушев: Сега, декларацията, която ежегодно попълвам аз, се отнася за имотното състояние и евентуално допълнителни приходи. Сега, аз може да съм член на домсъвета, ако не получавам някакви приходи от това членство, то не мога да пиша в, не е задължително да пиша в декларацията, че съм член на домсъвета. Тъй като нямам никакви приходи, естествено такива не са посочени.
Водещ: Вие сте приятел с придобилия скандална популярност бизнесмен господин Людмил Стойков, нали това е причината да присъствате в управата на “Дюни”?
Феим Чаушев: Да, аз, тоест аз нямам никакви бизнес отношения с г-н Людмил Стойков. Те са само приятелски. Никога и не съм се интересувал от неговия бизнес, пък и нямам никаква информация за неговия конкретен бизнес.
Водещ: Е, как. Вие сте в управата на ”Дюни”. През 2002 година сте предложен и сте влезли там. Това са отношения по-близки от приятелски, имайки предвид и бизнес отношенията, съчетани с приятелските.
Феим Чаушев: Мисълта ми е, пак ви казвам моята (...) е там чисто формално, приятелски, аз оттам някакви приходи нямам, нямам никакви интереси. Даже съм чувал такива смешни твърдения, че притежавам дял от комплекса “Дюни”. За мое съжаление това не е вярно. Който може да докаже, че имам там дял, бих го поканил на почивка на моя сметка.
Водещ: Добре, обяснете каква е била причината докато ви назначават да се изпишете като Феим Чаушев в официалната документация на външно министерство. А в същия момент има разминаване с данните от личната ви карта. Това противоречи на българското законодателство.
Феим Чаушев: Вижте сега пак. Документът, който го имам, че става въпрос, официалният документ пак ви казвам, това е официален документ, който важи поради моето семейно положение пред германските власти. Ако... не важи за България, той е издаден документ от ...
Водещ:Личната карта. Говоря за личната карта. Тя важи именно за България.
Феим Чаушев: Е личната карта, защо. Аз имам документ, че в личната карта, кой път ще ви обяснявам. Един път, когато имаш официален документ, че става въпрос за едно и също лице, двете имена. Пак още веднъж ви казвам, това не е проблемът. Чакам с нетърпение това съдебно решение. Аз се надявам, че в най-скоро време този въпрос окончателно ще бъде решен, така че никой да не се притеснява от това нещо. Официалният документ, който имам, който е заверен нотариално, важи във всички други страни-членки на ЕС, надявам се да важи и за България.
Водещ:Така. Връзката е лоша. Затова да уточним още един детайл, който се споменава в печатните медии днес. Вие сте подал такава молба с желание да се прекръстите на Феим. Цитира се 2005 година когато тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, обвинява съда в Пещера, където е имало заявление от ваша страна за промяна на име, че ударно този съд е сменял имена и ЕГН-та на хора, които са искали да се скрият от МВР и от прокуратурата. Вашето име било сред този списък. И реално на 23 май 2006 година, заради процесуални нарушения на съда в Пещера решението там е отменено. Вие не обжалвате и оттогава сте Петър, нали така?
Феим Чаушев: Не, аз не съм обжалвал. Аз даже не знам. За пръв път чувам за такова нещо. То и съвсем случайно стана в съда в Пещера. Не ме притеснява тази работа. Аз сега разбира се, съм подал молба по съдебен ред да получа решението. И пак ви казвам, че името не може да се възстанови по административен път, то трябвало само по съдебен път.
Водещ: Така е. Има и съд в тази държава. Има и правила, които очевидно важат, включително и за вас, г-н Чаушев. Последно изречение, наистина. Връзката се влоши. Възможно ли е, ако нещата не звучат така безобидно, както ги приемате и представяте вие, да се стигне до подаване на оставка от ваша страна. Ще се постави въпроса, доколко са валидни действително и вашите подписи от момента на встъпването ви в длъжност. Възможно е да се говори и за това. За вашата оставка, да се стигне до такава.
Феим Чаушев: Значи, ако проблемът е, ако всичко решава моята оставка, това не е никакъв проблем. Това не е най-важното според мен. Според мен аз съм чист. Съвестта ми е чиста. Ако това е проблема на обществото, дневния ред, моето име, аз бих казал, още веднъж повтарям, че в най-скоро време и като получа съдебното решение, ако е проблем това нещо, ще бъде изчистено. Що се касае, вие знаете, в момента аз се намирам на посещение в африканските страни, навсякъде ни приемат с едно огромно уважение, много приятелски. Аз например, след малко тръгвам на среща.
Водещ: Много се влоши връзката, г-н Чаушев, разбрах, ако това е проблемът на обществото, то той ще бъде изчистен. Благодаря ви за това пряко включване от Малави. Феим Чаушев или Петър Юриев.
 


Сходни връзки

Феим Чаушев: Откакто заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Феим Чаушев: Откакто заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес
Автор: Anonymous да 2008-03-18 @ 12:56 EET
Има ли нужда от коментар? Министър,подписвал се с турско име,което е негово само по рожден акт.Негово е,дори и не му го искаме,ама мръсникът е назначен за министър в България,има БГ паспорт с име,но той не го признава и подписва документи за спогодба с турското си име.Ние сме едва ли не единственната нация,която пробутва турски граждани в Европеийският съюз.Европеийците се чудят как да ги спрат в настъплението им към Европа,ние ги вкарахме на тепсия,срамота
Феим Чаушев: Откакто заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес
Автор: Anonymous да 2008-03-25 @ 08:24 EET
Zlobata niama krai....Da ne govorish za sebe si....Lesno e da klevetim...Sram me e ot vsi4ki balgari .....SRAM..
Феим Чаушев: Откакто заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес
Автор: Anonymous да 2008-03-25 @ 09:27 EET
Като те е срам от Българите,заминавай в турция!Там бързо ще те отучат от това чувство !
Феим Чаушев: Откакто заемам държавни постове, аз не се занимавам с бизнес
Автор: Anonymous да 2010-02-20 @ 22:54 EET
ами как ще се занимаваш с бизнес той друг ти го води а пък си и министър защо ти е бизнес  те парите сами идват при теб

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди