изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:59 EEST
Пети опит за събаряне на кабинета    
ПарламентЗа час парламентарните групи на ОДС, БНС, БНД, ДСБ и Атака приключиха консултациите за искане на вот на недоверие към правителството заради скандала в МВР.

Необходимите 48 подписа ще бъдат внесени най-вероятно още в четвъртък в деловодството на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти Веселин Методиев, цитиран от БТА. Мотивите ще бъдат уточнени до края на деня, като основният ще е заради кризата в системата на МВР.
Това ще бъде петият поред вот на недоверие към кабинета \"Станишев\".
Премиерът застана на страната на братя Галеви и Румен Петков в кризата с МВР, на барикада, от другата страна на която са българските граждани и европейските институции. Това се казва в декларация на ПГ на ДСБ, прочетена от зам.-председателя на групата Веселин Методиев, цитирана от БТА.
Такова поведение на премиера предизвиква сериозно безпокойство и опасения за стабилността на страната, посочват от ДСБ. Методиев обвини колегите си от \"Коалиция за България\", че са позволили на висши чиновници от ЕС да размахват пръст срещу България заради \"наглото поведение\", най-вече на Румен Петков.
Парламентарната група на \"Атака\" предлага опозицията и управляващите да седнат и да договорят прехода към предсрочни парламентарни избори. Това каза от името на групата лидерът на \"Атака\" Волен Сидеров. Според него само това е начинът да се излезе от правителствената криза, която заплашва да прерасне във всеобща политическа криза.
Основният проблем пред управляващите е срастването на сенчестия бизнес с лица, натоварени с политическата отговорност. Отговорността за това не е на \"Сульо и Пульо\" (както образно описа Петков хората с които не се среща - бел.ред.), а се носи от реални политически и държавни лидери. Това каза председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов в изявление от името на парламентарната група. Той посочи, че премиерът и президентът дължат на обществото отговори на въпросите кой назначава ръководния състав в сектор \"Сигурност\", кой носи политическата отговорност за това и как Румен Петков е поел отговорността си за тези назначения. Според Бакалов единственият начин за поемане на отговорност за тези предложения е министър Петков да подаде оставка.
Според съпредседателя на ПГ на БНС Стефан Софиянски държавата е на автопилот и в нея не се работи. Той призова мнозинството в НС, ако не иска предсрочни избори, да смени министъра на вътрешните работи и премиера. Ако не минат един или два вота на недоверие, вие ще получите вот на недоверие от ЕС и от хората, каза Софиянски.
Според Българска нова демокрация (БНД) стратегията на снишаване и изчакване на бурята да отмине не е продуктивен начин за действие в създалата се ситуация с МВР и пред премиера има три варианта за избор. Това заяви Николай Свинаров от БНД, който прочете в пленарна зала декларация от името на ПГ на партията. Първият вариант е премиерът да застави министър Петков да си подаде оставката, а ако това не се случи, да пристъпи към неговото отстраняване. Вторият вариант е половинчат ремонт на кабинета, който да включва знакова смяна на по един министър от коалицията. Третият вариант за БНД е вот на недоверие.  dir.bg
 


Сходни връзки

Пети опит за събаряне на кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди