изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:35 EET
Факт е първият хибрид на човек и крава    
Любопитно
Учени от университета в Нюкасъл създадоха хибриден ембрион на човек и крава. Първите хибриди живяха три дни.


Хибридните ембриони са били създадени чрез инжектиране на ДНК, получена от клетки от кожата на човек в яйцеклетка на крава, предварително очистена от генетичния материал, предаде ВВС. Изследователите казват, че са били принудени да използват яйцеклетка на крава, защото да се получат човешки яйцеклетки е много трудно.
Създадените от учените хибриди във Великобритания са предназначени единствено за лабораторни експерименти и никога няма да се имплантират в матката на възрастни животни или човек, съобщи ръководителят на изследванията Джон Бьорн. В бъдеще животът на хибридните ембриони може да бъде удължен – включително до 14 дни, колкото разрешава законът, отбелязват учените.
“Следващата ни стъпка ще бъде да постигнем увеличаване на продължителността на живот на ембрионите до 6 дни, след което ще можем да ги използваме за получаване на стволови човешки клетки”, съобщи Бьорн. Учените създадоха тези хибриди 2,5 месеца, след като Британската агенция по изкуствено оплождане и ембриология издаде първите лицензи за създаване на ембриони-химери от клетки на животни и човек на учени от Нюкасъл и от Кралския колеж на Лондон.
Предполага се, че такива ембриони ще станат алтернативен източник на стволови клетки, които са максимално близки по качествата си до човешките. В бъдеще те ще могат да се използват при разработването на експериментални методики за лечение на болестта на Алцхаймер, на Паркинсон и други заболявания на нервната система.
В същото време етичните аспекти на експериментите за хибридизация на човешки и животински ембриони предизвикват протестите на Католическата църква и тревогата на специалистите по биомедицинска етика. dir.bg
 


Сходни връзки

Факт е първият хибрид на човек и крава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди