изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:13 EEST
Почина простреляният Георги Стоев. Кой е Георги Стоев? (ПОРТРЕТ)    
НовиниИзвестният със скандалните си книги за престъпния свят у нас Георги Стоев почина. Стоев бе прострелян с два куршума в главата недалеч от хотел Плиска.

Пострадалият беше откаран в "Пирогов" в изключително тежко състояние. Той беше опериран от неврохирурзи. Операцията приключи малко преди 16 часа, като при хирургическата намеса са открити два проектила, съобщиха от Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", цитирани от БГНЕС. От "Пирогов" уточниха за Дир. бг още, че Стоев е починал от раните си без да дойде в съзнание в 19.20 часа.
Според очевидци нападението е извършено от двама души, които са избягали преди пристигането на силите на реда. Инцидентът стана около 12.45 часа, след като Стоев е излязъл от кафене в района на хотела.
Стоев нашумя напоследък с книгите си за подземния свят. Той твърдеше, че е бил част от групата за "мокри поръчки", но никога не изпълнявал такива. Стоев твърди, че имал много приятели от ВИС. "С някои от тях имах и общ бизнес. От тези мои контакти с тях съм научил доста неща", разказа неотдавна Стоев. С Поли Пантев (убит на остров Аруба през 2001г., бел.ред) имахме общ бизнес със заведения. Работехме заедно, но бяхме близки. Евгени Стефанов - Женята (убит през 2003 г., бел.ред.) също ми беше приятел. За съжаление, се познавах и с килъри, без да знам, че са такива или по-точно, че един ден ще се превърнат в такива”, каза в едно от последните си интервюта Стоев.
Той твърдеше също, че "Държавна сигурност е подпомогнала създаването на групировките. С какво може да се занимава ДС, при положение че е приключила дейността й в паричната схема, а тя познава перфектно престъпността? Само със създаване на нови механизми, чрез които да действа престъпността, в случая тези групировки", твърдeше още той.
dir.bg
 
Кой е Георги Стоев? (ПОРТРЕТ)
07 април 2008 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Георги Стоев е автор е на книгите ВИС, ВИС-2 и СИК. "СИК- книга първа" и "СИК-книга втора". В тях Стоев прави разкрития за живота на борческите групировки, както сам посочва. Стоев е на 33 години, но по думите му - отдавна е скъсал с борческите среди. Познавал се е с писателя Христо Калчев и е негов анонимен съавтор. В продължение на 7 години се срещат и обсъждат новините от подземния свят. Георги Стоев е притежавал един от 12-те уникални златни пръстена, които разстреляният преди време на Арубите Поли Пантев е подарил на най-близките от своя кръг момчета.



На 29 март 2008 година, събота, писателят Георги Стоев беше гост в предаването на бТВ, “Сеизмограф”. Агенция “Фокус” публикува със съкращения някои от акцентите в предаването и части от интервюто на Георги Стоев.



(...)
Водещ: Обиждате ли се като ви казват писателят-мутра?
Георги Стоев: Да, много. Никога не съм бил мутра. Само искам да внеса едно уточнение в това както ме представихте. Много се радвам, че за пръв път гостувам тук и моите думи ще се чуят от мен, а не от Слави Ангелов или от Христо Калчев, Бог да го прости.
Водещ: Да, това е много важно. Предаването е на живо, не можем да ви редактираме, не можем да манипулираме това, което казвате.
Георги Стоев: Точно така. Защото тези хора гостуваха тук и говореха с моите думи.
Водещ: А защо, господин Стоев, решихте да се преквалифицирате тъй да се каже? Как да си обясним тази промяна, проговарянето ви?
Георги Стоев: Ами искам да ви обясня, че в смисъл, макар че моите книги са литература, въпреки че са отричани от така наречените писатели.
Водещ: Да. Аз като ви попитах за истината имах предвид, че това няма да е художествена измислица, което ще казвате.
Георги Стоев: Да, то не е художествена измислица. Те са литература безспорно, но те са абсолютна истина, те са моят живот, разказват моя живот, страданията в моя живот, моите патила и така.
Водещ: Вашите книги “СИК”, “ВИС” и “ВИС-2”.
Георги Стоев: Ами говоря най-точно за БГ Кръстника.
Водещ: Говорите за БГ Кръстниците специално?
Георги Стоев: (...) за БГ Кръстника, да, специално за тях.

(...)

Водещ: Защо според вас пламна тази условно да я наречем “Война на генералите”, защото системата отдавна е девоенизирана и желанието на някои хора там, вече комисари, да се наричат генерали издава манталитета им?
Георги Стоев: Да, точно така. Ами аз мисля, че тя е заложена доста отдавна, още може би от 2000 година. Смятам, че хората, които я подпалиха много добре знаеха как се взима такава информация, как си изстисква и как може следващите, които дойдоха и ги наследиха, как могат да бъдат дискредитирани по този начин. Това са хора, които...
Водещ: А кои са хората, които я подпалиха?
Георги Стоев: Ами случаят генерал Атанасов.
Водещ: Генерал Атанасов е от подпалвачите според вас?
Георги Стоев: Според мен, мое лично мнение, да. Човек, който чудесно знае как се манипулира по този начин системата, как се събира такава класифицирана информация, как може да бъде обвинен някой с нея. доста елементарно, доста прост и елементарен ход, нищо сложно не виждам в него.
Водещ: В този смисъл казвате, не е нещо добро генералите или изобщо хората от службите да стават политици, виждаме, че и в новата и може би най-рейтингова, най-популярна партия ГЕРБ има доста бивши хора от МВР, от службите.
Георги Стоев: И аз мисля, че не е добре, защото службите притежават доста мръсни тайни, които когато изкарат наяве, нещата се преобръщат. Може и да е за добро, по този начин може да стигнем до истината. В случая генерал Атанасов може да се каже, че направи нещо добро. Но пък хората, които той обвини, вече трудно могат да разследват какво той е правил през онези години, откъде той притежава тази информация и откъде знае как може да я събира. Защото версията с това, че и била подхвърлена...
Водещ: Е защо мислите така, премиерът нареди да се направи една ревизия, проверка на работата на антимафиотите, на антимафиотската дирекция?
Георги Стоев: Да, знам. На мен това ми звучи доста смешно, в смисъл десет години назад то всичко е унищожено напълно. Вие виждате, че някакъв разговор, който е доста по-скоро проведен и унищожен и няма никакви данни за него.
Водещ: Би следвало архивите на тези служби да са много солидни и добре охранявани, добре пазени. Ама това са само предположения както казвате.
Георги Стоев: Това са само някакви предположения, да.
Водещ: Адвокат Васил Василев, който защитава вече сложения под домашен арест Илия Илиев, твърди, че всъщност битката е за това кой да ръководи престъпността. Вие склонен ли те да приемете едно такова обяснение, една такава диагноза на бурята по върховете?
Георги Стоев: Не, не бих казал, аз мисля, че престъпността е нещо отделно. Това по-скоро е някаква политическа битка.
Водещ: Смятате, че е битка на лобита в МВР и извън МВР?
Георги Стоев: Да. Знаете ли престъпността не си служи с такива точно методи. Макар че може да предположим двата враждуващи лагера, че биха използвали единия или другия човек. Да кажем в случая Румен Петков, който да кажем седи зад единия и да кажем генерал Атанасов, който би помогнал на другия, за да се измъкне от кризата си.
Водещ: Добре. Вашите знания по въпроса какво говорят, има ли полицейски чадър над престъпността в България?
Георги Стоев: Безспорно е. Аз съм го изпитал на гърба си.
Водещ: И на какви равнища се осъществява той?
Георги Стоев: На всякакви, от най-високото до най ниско.
Водещ: От най-високо какво имате предвид?
Георги Стоев: От най-високо имам предвид от министъра.
Водещ: Министъра и след това надолу по стълбичката?
Георги Стоев: И след това надолу по стълбичката. Макар че като говорим за МВР сега, понеже вие оня ден казахте, че обикновените граждани ги слагат всички под един знаменател, но мисля, че там има хора, които искат да си свършат работата, но не могат, тук бих намесил и прокуратурата. Прокуратурата доста също е обвързана с такива, части от прокуратурата са обвързани с такива структури и някой път пречат на полицаите да си свършат работата.
Водещ: Добре. Снощи, вчера Николай Свинаров каза, че няма престъпен бос в България, жив или мъртъв, който да не е бил сътрудник на службите.
Георги Стоев: Това е безспорно така. Още от началото на 90-те години тези хора, та и от 80-те, са били вербувани от службите.
Водещ: И бихте ли казали в този смисъл кои са най-изтъкнатите сътрудници на службите от този вид, от този модел?
Георги Стоев: Ами аз мисля, че няма, в смисъл най-изтъкнатите при това положение би трябвало да са Младен Михалев и Красимир Маринов.
Водещ: За тях е сигурно?
Георги Стоев: Ами, при положение че толкова години се задържаха, за тях е сигурно, да. Един много изтъкнат вече е покойник. Той беше Поли Пантев.
Водещ: А вие знаете ли, че това е формализирано, в смисъл формализирано ли е това тяхно сътрудничество, има ли документ, който да...
Георги Стоев: Не, няма документ, който да, те са просто, какво да ви кажа, те са на едно ниво на тези служби. В смисъл много е трудно да бъде...
Водещ: Е сега вече трябва да ни разтълкувате това, на едно ниво с тези служби?
Георги Стоев: Ами в смисъл такъв, че те работят заедно с тези служби, вербувани са още от предишните служби, говоря за Държавна сигурност (ДС). След което вече са взети по наследство от новите служби, тъй като не е имало хора с повече знания, които да бъдат използвани. Сега това ниво аз не мога да кажа дали може да бъде официализирано, но е безспорно, че има такива данни.
Водещ: Искате да кажете дали има някакъв документ, който да удостоверява, че тези хора са...
Георги Стоев: Да, едва ли има някакъв документ, който ще удостоверява. Ще ви обясня защо, защото аз също съм сътрудничил на службите.
Водещ: Как точно?
Георги Стоев: Ами викали са ме на частни разговори, влизал съм СДВР без да си показвам личната карта или през разни гаражи и така нататък.
Водещ: И това за всички ли от престъпния свят и бизнеса се случва?
Георги Стоев: Предполагам. Не мога да говоря за други хора, които не съм виждал, аз ми казвам лично за мен ето например.
Водещ: Добре. Какво знаете вие за Куйович и за неговото дефиле из България бих казала, за безпрепятственото му шетане?
Георги Стоев: Аз знам, че Куйович е просто обикновен посредник на Сретен Йосич, а тук е посрещнат от известния Брендо. В смисъл така да се каже под негова опека работи, човек подсигуряващ каналите. Обикновен работник, на ниво работник. Той човекът е прав като се сърди, че го обвиняват, че е чак толкова висшестоящ.
Водещ: Че е станал толкова важен в България, както твърди в някои вестникарски интервюта.
Георги Стоев: Да, в смисъл обикновен престъпник, в смисъл на доста по-ниско ниво.

(...)
бТВ, Сеизмограф, 29 март 2008 г.

***
Някои заглавия на статии, писани от Георги Стоев

ГЕОРГИ СТОЕВ: ХРИСТО КАЛЧЕВ ЗАИМСТВАШЕ ОТ МЕН
В: Женски тайни, №10, 3 март 2008, с. 19

ГЕОРГИ СТОЕВ: КРАДЕЦ НА 600 КГ КОКАИН ПРАТИ ПОЛИ ПАНТЕВ НА ОНЯ СВЯТ!
В: ШОУ, №10, 7 март 2007, с. 12-13

ГЕОРГИ СТОЕВ: МЕТО ИЛИЯНСКИ Е БИЛ ЗАРАЗЕН С ХЕПАТИТ С, ПРЕДИ ДА ГО ОТВЛЕКАТ
В: ШОУ, №9, 28 фев. 2007, с. 58-59

АВТОРЪТ НА "ВИС" ГЕОРГИ СТОЕВ: ВАСИЛ ИЛИЕВ БЕШЕ НАИВНИК, ГЕОРГИ ИЛИЕВ - ИЗБУХЛИВ!
В: ШОУ, №49, 6 дек. 2006, с. 58-59
 


Сходни връзки

Почина простреляният Георги Стоев. Кой е Георги Стоев? (ПОРТРЕТ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди