изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:46 EEST
Цар Калоян бил великан с чудни зъби    
Любопитно
Цар Калоян е бил с ръст на великан, рядко срещащ се преди 10 века, вероятно е страдал от травматична епилепсия и е починал на възраст 35-40 години.


Това заяви директорът на Института по експериментална морфология и антропология към БАН проф. Йордан Йорданов. Днес той връчи копие на възстановената глава на българския цар на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Реконструкцията на черепа е продължила повече от 3 месеца и е направена по костните останки, открити от покойния археолог Въло Вълов през ноември 1972 г. до търновската църква “Св. Св. 40 мъченици”.
Масивността и силно изразеният релеф на костите показват, че Калоян е бил физически много силен и с огромен ръст. Проф. Йорданов припомни, че цар Самуил е бил с ръст 150-160 см, но за Иванко, убиеца на Асен, който е бил братовчед на цар Калоян, е известно, че имал много висок ръст.
На най-високата част на черепа на цар Калоян са открити 2 заздравели костни рани, като по-голямата е оставила следи и върху вътрешната черепна обвивка. Би могло да се предположи, че Калоян е страдал от травматична епилепсия. Това може да обясни неговите изблици на жестокост и избухливост при положение, че царят бил известен като добър човек.
Проф. Йорданов отбеляза още, че Калоян е бил с 32 великолепни зъба. Според него влагата в саркофага, причинена от река Янтра, е довела до разрушаване на задната част на черепа. Вече е известно, че Калоян е бил с кръвна група В, но ДНК анализи не са правени, съобщи още проф. Йорданов. dir.bg
 


Сходни връзки

Цар Калоян бил великан с чудни зъби | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди