изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:37 EET
Бойко Ноев: В отбраната се оформя скандал, подобен на този в МВР    
Ред и сигурностБившият военен министър в правителството на ОДС Бойко Ноев заяви пред НТВ във вторник, че скандалът с продажбата и замени на военни имоти, извършени от изпълнителна агенция под шапката на Министерството на отбраната, има потенциала да повтори този в МВР. Мнението му обаче не бе споделено от неговия наследник на поста в правителството на НДСВ Николай Свинаров.


Миналия петък новият министър на отбраната Николай Цонев (НДСВ) оповести резултатите от проверка, назначена от него, според която агенция на подчинение на министерството е извършила редица сделки на замени и отдаване под наем на военни имоти на скандално ниски цени. Цонев не каза кога са извършени сделките, но се разбра, че това е станало в последните години по времето на управлението на Веселин Близнаков, също назначение на НДСВ.

Свинаров, който напусна НДСВ, и в момента е лидер на новосформираната партия БНД, репликира Ноев, че единственото ясно в момента е, че са “извършвани сделки по законов ред, за които има твърдение, че са настъпили редица нарушения”. Той се застрахова, че по времето, докато е бил министър, са извършвани замени, но не би ги нарекъл скандални.

От своя страна Ноев обясни, че по негово време МО не е продало и не е заменило нито един квадратен метър земя. По думите му в доклада на Сметната палата за периода 1998-2005 година това е отразено - до 2003 година и особено в периода до края на 2001 година - няма нито една заменка и нито един квадратен метър земя не е продаден. “Няма никакви замени и никакви размени, защото тази политика на заменките е погрешна и не е имало как да я провеждаме”, посочи Ноев.

Той каза, че ако започнат проверки на хилядите сделки с военни имоти, те ще продължат с години и нещата ще се “забатачат”. “Трябва да се хванат по-едрите неща. В частност това, което аз призовавам премиера Станишев, е да даде обяснение на хората как Министерският съвет взе решение да бъдат разменени 1000 декара в Божурище срещу 120 апартамента”, посочи Ноев. Той припомни, че тези сделки стават с решение на МС и призова към казуса да се подходи политически.

“Разбира се, там, където са допуснати подлежащи на инкриминиране от закона нарушения, те да се преследват от прокуратурата, но трябва да се носи и политическа отговорност. По този въпрос отношение трябва да вземе премиерът. Прекалено скандален, прекалено значим става тоя случай за България и за да не се превърне в нова криза МО, по него трябва да има пълна откритост и хората да получат цялата информация”, смята Ноев.

Той коментира още, че политиката на засекретяване на всичко, въведена след 2002 г., подлежи на критика.

Преди проверките на Цонев, далавери с военни имоти бяха засечени и от Сметната палата. Към момента обаче бившият министър на отбраната Веселин Близнаков, сменен неотдавна от Цонев, запазва мълчание. Той бе изслушан неотдавна от парламентарната комисия по отбрана, където спокойно обясни, че вината за ниските цени, на които са продавани или заменяни военни имоти, се дължат на оценителите. След като напусна министерския пост, Близнаков бе избран за член на комисията за борба с корупцията. В понеделник независимият депутат и член на ЕНП Мария Капон призова Близнаков сам да се откаже от депутатския си имунитет, докато се изяснят злоупотребите с военни имоти. /Mediapool.bg

 


Сходни връзки

Бойко Ноев: В отбраната се оформя скандал, подобен на този в МВР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди