изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:14 EET
България прати в Брюксел жалък отчет    
Европейски съюз
Скромен и неточен отчет за успехите в борбата с организираната престъпност и корупцията прати в Брюксел правителството.


Сред изброената дузина "значителни резултати" само един е посочен с конкретно име - "разбитата криминална структура в Бургас, водена от Димитър Желязков-Очите".
Очакваният на 16 юли критичен доклад на Еврокомисията (ЕК) за България ще вземе отчета на кабинета под внимание и ще го сравни с фактите, събрани от брюкселските експерти. Така ще бъде направена оценка доколко страната се справя с шестте показателя, по които е под наблюдение съгласно механизма за сътрудничество и проверка, въведен за нея в деня на приемането й в ЕС.
Документът, с който "Сега" разполага, акцентира върху българските успехи след междинния доклад на ЕК през февруари, който стресна властта с острия си тон. В графата "Значителни резултати от разследвания през периода март-май 2008 г." на първо място пише, че "през март 2008 г. Главна дирекция за борба с организираната престъпност е установила корупционно поведение на прокурор в Софийската градска прокуратура. Срещу него са повдигнати обвинения за престъпление против правосъдието. Магистратът е уволнен". От столичната прокуратура казаха на "Сега", че нямат уволнен прокурор, нито че са чували за подобен случай.
Сред останалите успехи блести арестуването на 15 април 2008 г. с подкуп от 25 000 лева на двама служители от централната администрация на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (Любомир Лилов и Иван Владимиров), както и започналото през май 2008 г. предварително разследване срещу бившия директор на същия фонд (Веселин Георгиев). Отбелязана е и присъдата от 1.5 г. затвор на главен експерт от Регионалната ветеринарна служба - Пловдив заради вноса през ноември 2005 г. на 47 тона 20-годишно ирландско говеждо месо.
На хроничното настояване от Брюксел за борба с организираната престъпност България отговаря с три примера на разбити наркогрупи в Плевен, Пазарджик и Русе. Системното обвинение, че при толкова много поръчкови убийства няма нито един арестуван, този път е контрирано: арестувано е лицето, убило на 19 февруари 2008 г. лидера на организирана престъпна група за пласиране на наркотици в Перник (Николай Христов Хайо). dir.bg
 


Сходни връзки

България прати в Брюксел жалък отчет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди