изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:25 EEST
ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ИСКА ПО-НИСКИ ДАНЪЧНИ СТАВКИ ЗА ХРАНИТЕ    
НовиниНовият аграрен министър Валери Цветанов закъсня с два часа за среща със земеделските стопани от областта, но им обеща да изкара служителите на ведомството от кабинетите им и да ги прати да им помагат. Закани се от настоящата седмица тези, които не искат да работят,  да бъдат уволнени и получи аплаузите на залата

Трябва да се намери решение по предложението за намаление на данъчните ставки за хранителните продукти в следващия държавен бюджет, каза пред журналисти и на среща с представители на аграрния бизнес от Добричка област земеделският министър Валери Цветанов. Той изнерви до краен предел земеделските стопани от областта с двучасово закъснение. Оправда се с необходимост от важни решения по Оперативна програма за развитие на сектор \\"Рибарство\\" и тежка катастрофа на пътя. Разярен земеделски производител го посрещна с думите: \\"Постоянно лъжете хората\\". Много земеделски стопани го засипаха с лавина от въпроси и упреци към работата на министерството. В рамките на два часа министърът и внушителният му екип в залата отговаряха на въпросите на добруджанските фермери, но се оказа, че времето е крайно недостатъчно. В срещата взеха участие още предшественикът му и водач на листата на ДПС в парламента Нихат Кабил, народният представител от Добрич Никола Гочев и депутатът Радослав Иванов.
По време на срещата и в отговор на журналистически въпроси преди и след нея министърът увери, че съвсем скоро в Министерския съвет

ЩЕ БЪДЕ ВНЕСЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ДНЪЧНИТЕ СТАВКИ ЗА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ

Ако това не се направи, българските производители ще бъдат поставени в дискриминационно положение, каза той. Според него, дори намалението на ставката да е минимално, то това ще има позитивно влияние върху производителите. Съществуващата рамка на ДДС поставя земеделците в неконкурентни условия за реализация на тяхната продукция заради по-ниските ставки върху храните в ЕС, каза още министърът. Несъгласието на финансовия министър Пламен Орешарски с намаляването на този данък Цветанов определи като нормална реакция, тъй като ще се създадат проблеми за макрорамката на бюджета. Цветанов заяви, че диалогът трябва да продължи и да се търси ефективно решение за промяна на ДДС върху храните. Земеделският министър каза, че същият проблем стои и в Румъния.

ОЧАКВАНОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ПШЕНИЦА ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ Е МЕЖДУ 3,8 И 4 МИЛИОНА ТОНА

Оптимистични са и очакванията за слънчогледовата реколта, каза още министърът. Според него, логично е това да се отрази на цените им, но има и фактори, които ще доведат до негативен ефект. Като стратегически проблем за България министърът посочи изградените в Румъния по поречието на Дунав мощни съоръжения за производство на биодизел и етанол. Никой няма възможност да спре румънците да изкупуват нашето жито. Затова трябва да се търсят начини етаноловият пръстен за производство на горива със зърнени култури да се замени с метанов цикъл, обясни министърът.

ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ СА И МАЛКИЯТ И СРЕДЕН БИЗНЕС

70-80 процента от малките и средни земеделски стопанствата обработват между 14 и 28 дка земя. Това - според министър Цветанов, е драматично. Затова той предлага да се създадат корпоративни сдружения на земеделци. Според него, те по-успешно биха се пригодили към европейските практики в бранша. Министърът заяви, че е готов пилотно в една община да стартират такива сдружения. Дори обещава подкрепа от банки и от държавата.
Валери Цветанов съобщи, че до края на следващата седмица се очакват резултатите от проверката на одиторите от ЕК по блокираните заради сигнали за нарушения проекти по САПАРД. Първата комисия ще разглежда проектите по мярката за модернизиране на селските стопанства до края на юни. След това министърът обеща да обикаля общините, за да види как се работи по места за кандидатстване за средства от оперативните програми.
До 13 юни по банков път е трябвало да се изплатят всички 16,100 милиона лева по програма de minimis. До края на месеца трябва да се изплатят и 3,7 милиона лева, свързани с генофонда. Във връзка с коректността на подадените от фермерите данни, министърът съобщи, че е било решено да се изплатят сумите на всички, кандидатствали по de minimis. След това тези, които са се опитали да измамят държавата, ще трябва да връщат средства. Държавен фонд \\"Земеделие\\" има готовност да предоставя кредити за закупуване на фуражи за птицевъдите. Те ще са с ниска лихва и 1-2 години гратисен период.
На въпрос дали може да се говори за картелно договаряне за цената на хляба, министърът отговори принципно, че е така. Според него, трябва да се направят промени в общественото мнение и мониторинга на министерството на земеделието в тази посока, доколкото е възможно в рамките на свободно пазарно стопанство този проблем да бъде овладян и контролиран по някакъв начин. Този проблем не бива да се подценява. Макар и по ограничени, все пак лостове има.
Единственият възможен начин за

ДЪРЖАВАТА ДА ИЗВЪРШИ ИНТЕРВЕНЦИЯ НА ПАЗАРА НА ЗЪРНО

е чрез Държавния резерв и той ще бъде използван ефективно и точно. Предстои това да бъде решено, увери земеделският министър. Той каза още, че ще се използва румънският опит при създаването на регистър на кравите, за да може да се въведе нова система за субсидиране на млекопроизводството според броя на животните. Ще бъдат разменени екипи с румънското земеделско министерство.

ТЕЗИ ХОРА, КОИТО ТРЯБВА ДА НАПУСНАТ МИНИСТЕРСТВОТО, ЩЕ СИ ОТИДАТ

и тогава нещата ще потръгнат. Това заяви в Добрич земеделският министър Валери Цветанов по повод предстоящите персонални промени в аграрното ведомство.
Той заяви, че персоналните и структурни промени започват тази седмица. Тези, които не работят, ще бъдат освободени, каза министърът. Той заяви, че не разполага със 100 дни, за да се адаптира. Затова влиза директно. От 42 дни, откакто е министър, установил, че има отдалечаване на българските земеделски производители от това, което се решава в Брюксел. Затова е категоричен, че ще разкъса тази бариера по всякакъв начин. Трябва да се знае, че служителите на Разплащателната агенция не са служители на Брюксел, а на България. Те трябва да поведат производителите през проблемите, да обясняват, а не да дават становища и да казват какво може и какво не може, смята В. Цветанов.  И добави, \\"трябва да се знае, че нещата са различни и няма да бъде така, както е било. Не цепя басма на никого\\". В Добрич министърът се закани да наложи административни наказания на служителите си, които с месеци не са отговорили на запитвания и сигнали от земеделски производители.

 


Сходни връзки

ЗЕМЕДЕЛСКИЯТ МИНИСТЪР ИСКА ПО-НИСКИ ДАНЪЧНИ СТАВКИ ЗА ХРАНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди