изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:38 EET
Кольо Колев: Няма никакво съмнение, че въвеждането на задължително гласуване ще намали купуването на гласове    
ИнтервютаКольо Колев, социолог, в интервю, излъчено в късната емисия новини на БНТ.


Водещ: На фона на сериозните проблеми с цените, доходите и инфлацията за избирателите е трудно да се включват в дебата за избирателната система. По-скоро актуален продължава да бъде въпросът за това колко струва един глас, още повече след частичните избори в Сандански и Казанлък. Темата за изборния модел и може ли да се пресече купуването на гласове продължаваме в студиото със социолога Кольо Колев.Добър вечер г-н Колев!
Кольо Колев: Добър вечер!
Водещ: Гласуването в Сандански и в Казанлък затвърди сякаш още веднъж това твърдение, което виждахме в последните гласувания - практиката на купуването на гласове. Сякаш избирателите гласуват, водени от един-единствен мотив - че ще получат нещо материално срещу своя глас и това не е политическо обещание.
Кольо Колев: Да, точно това е нещото, което се налага в общественото пространство. И същевременно аз не мисля, че е точно това и само това. Да, разбира се, има, наблюдаваме тази неприятна екзотика, но от друга страна аз си мисля, че има още нещо. Не е само чистото купуване на гласове. Има търсене на политическа алтернатива, опит за бягство от традиционните партии, търсене на нещо друго. Това, което наблюдавахме, да кажем, и с идването на Симеон Сакскобургготски и след това с бума на ГЕРБ, ако щете донякъде и „Атака”, израстването.
Водещ: Не смятате ли, че този процес със създаване на нови партии и тяхното изгряване вече затихва?
Кольо Колев: Струва ми се, че точно в тези избори не е точно така. Вижте, някакви неясни формации, за които никой не е чувал абсолютно нищо, и изведнъж те се появяват, едва ли не печелят изборите. Разбира се, всички традиционни политически партии казват, да, това е купуване на избори. Да, и това е факт. Няма какво да се спори. Има го този момент и...
Водещ: Купуването на избори сякаш в един такъв частичен местен вот може да се случи, но в национален мащаб това е невъзможно. Именно затова ви казвам, възможно ли е да се появят нови политически партии като например ...и да спечелят толкова много гласове като НДСВ?
Кольо Колев: Както НДСВ, надали. Значи, историята няма да се повтори чак дотам. Но същевременно е напълно възможно появата на нови политически субекти, що се отнася до купуването на изборите в национален мащаб. Да, сега до голяма степен това е така, трудно, ако не невъзможно, но прави ми впечатление – донякъде партиите са истерични от този процес на отдръпване на избирателите и те започват да се мятат в неясни посоки. Говоря специално за така наречения мажоритарен вот или засилен мажоритарен елемент. Вижте, много е лесно тогава вече наистина да бъдат купени депутати, защото те ще бъдат избирани по места, по региони. Това е нещото, което ме кара да бъда много предпазлив, когато се обсъжда този тип промяна в изборното законодателство. Определено не съм убеден, че това, което особено се лансира в последно време – т. нар. засилен мажоритарен елемент, ще оправи изборната ситуация.
Водещ: Г-н Колев, кой е вашият изборен вариант, изборен модел и моделът, който може да пресече купуването на гласове по време на избори?
Кольо Колев: Определено аз съм привърженик на пропорционалната изборна система, това, което се казва във връзка с някакъв мажоритарен елемент. Сиреч, преференциално редене на листите е възможен вариант, но и тук барирерата не трябва да бъде прекалено ниска както се лансират такива идеи. Може би 5% или 10% е добра бариера. Що се отнася ...това е по избирателния модел. Кое може да ограничи купуването? Няма никакво съмнение, че въвеждането на задължително гласуване, въпреки че аз не съм фен на това нещо, ще намали...
Водещ: Някои политически партии сред, които и НДСВ, те първи го лансираха, но и други партии го подкрепиха това задължително гласуване. Смятате ли, че е възможно то да се случи и каква ще е реакцията на избирателя на това задължително гласуване?
Кольо Колев: Напълно е възможно това да стимулира избирателите за екзотично гласуване. Така и така съм задължен, ами ще гласувам там за партията на умерения прогрес в рамките на здравия разум. Някакви такива екзотични вотове. Така че, според мен, не е това решението. Разбира се, трябва да се увеличи драстично санкцията по отношение на...
Водещ: Да, защото дори да е задължен, извинявайте че ви прекъснах, но дори и да е задължен един човек да гласува, той може да бъде пресрещнат пред изборното бюро от някого, който да му предложи пари и той така и така трябва да гласува, защо да не гласува за тези, които му платят?
Кольо Колев: Вижте, има нещо много по-дълбоко, което като че ли не се забелязва и не се дискутира. Значи, защо избирателите продават гласа си? Защо те правят това нещо? Защо се дистанцират от политическите партии? До голяма степен вината за това е в профанизацията на политиката. И то медийната профанизация на политиката. Политикът изначално е животно крадливо, себично, което всички политици крадат. Иван Костов е виновен, защото говори с теменужките си, Симеон Сакскобургготски влиза в някаква коалиция, защото иска да запази горите си. Сергей Станишев пък не знам какво си там, примерно да кажем някакви неща от Русия, петроли и всякакви такива неща. Вижте, това е една профанизация на политиката, която тече вече в продължение на повече от 15 години.
Водещ: А няма ли един такъв момент, че хората се чувстват неоценени?
Кольо Колев: Хората какво казват, политиката какво е? Значи, стоят едни и крадат. Няма политика, няма икономика. Някои нещо краде там. И в крайна сметка какво трябва да направим ние? Щом си избираме кой да ни краде, тогава нека да си изберем този, който ще ни плати, за да го изберем. То това е логиката. И аз си мисля, че е крайно време да се престане най-накрая с тази профанизация на политиката. Да, има кражби. Има неуредици, има всякакви неща, но все пак има и политика. Има и насоки, в които държавата се движи. Неща, които трябва да се направят. Има визия в крайна сметка къде трябва да стигнем, какво трябва да направим с образованието, за да се движи страната напред, какво трябва да направим с икономиката. Всичкото това нещо е реална политика. Всичко това ни се представя и се представя на масовата аудитория именно като повсеместна кражба на някакви непонятни субекти. Това е нещо, което трябва да се промени и в медиите в това число, и в хората, които говорят за политика. В това число и политиците, които атакуват други политици. Забележете за какво ги атакуват. И то с такива аргументи, които просто можеш да чуеш единствено на улицата. Те не използват аргументи, аргументите на политиката, аргументите на визия, за това какво трябва да стане в страната, а елементарни такива аргументи от типа ама този окраде, пък този облече, а на този сестра му беше да не казваме каква. Това е големият проблем.
Водещ: Имат ли според вас българските политици воля да променят изборното законодателство сега? Виждате ли у тях такава воля?
Кольо Колев: Определено се страхувам, че имат повече воля, отколкото разум. Някак си нещата се нагнетиха и вече трябва да се променят, а се страхувам, че те ще отидат по-далеч, отколкото трябва да отидат.
Водещ: Добре, нека така да завършим. Дебатът ще го продължаваме и в следващите месеци.
 


Сходни връзки

Кольо Колев: Няма никакво съмнение, че въвеждането на задължително гласуване ще намали купуването на гласове | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди