изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 17:23 EEST
СЕРИОЗЕН ДИАЛОГ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА СРЕД УНИКАЛНАТА КРАСОТА НА КУРОРТА РУСАЛКА    
Култура Медиен форум "Зона арт" събра сред неповторимата красота на Русалка журналисти, отразяващи културния живот в България. От 29 юни в продължение на три дни прекрасният курорт стана средище на един наистина задълбочен диалог, свързан с проблемите на културата, с недотам забравеното старо и недотам възприетото ново, със степента на грамотност на младото поколение и неговите потребности от култура, с предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени хората, имащи нелеката задача да правят културните достижения достъпни до широката общественост.

 Форумът се провежда вече четири години и може да се каже, че е станал традиция, както е традиция фактът, че курортът Русалка е утвърден център на изкуството и културата - 8 години тук се провеждат художествен пленер, международна музикална академия, джаз-фестивал... Впрочем, този процес - сред невероятната природа на Русалка да бъдат създадени условия за истинско творчество, се дължи на една уникална жена - истински меценат на културата - г-жа Мария Банева  - човек с неизчерпаема енергия и дълбок усет към създаването на красота и, естествено, на отношението на собственика на АКБ "Форес" Николай Банев и главния мениджър на КК "Русалка" Евгения Банева към културните достижения... Именно г-жа Банева събра и тази година участниците в медийния форум - поетесата-журналист Ивайла Александровна, зам.-главният редактор на в. "Култура" Христо Буцев, изкуствоведът и редактор на сп. "Его" Борис Костадинов, доц. Орлин Спасов от катедрата по журналистика към СУ "Св. Кл. Охридски", ръководителят на департамент в Нов български университет Михаил Неделчев, много журналисти от националното радио - водещи на предавания с културна насоченост, журналисти от местни медии, отразяващи проблемите на културата. Специални гости на форума бяха доц. д-р Наталия Йованович от университета в сръбския град Ниш, шефът на новините на български език в Нишкото радио Ванче Бойков, Главиша Попович - директор на Нишката телевизия, и Хени Берлер - кореспондент на БНР в Израел.

Темите, обсъждани на форума, определено предизвикаха огромен интерес и много дебати, тъй като обхващаха широк периметър - от политиките на представянето на българската литература в печатните медии през 90-те години, до съвременните предизвикателства пред изданията за изкуство и култура и интернет-културата. Особен интерес предизвикаха разказите на сръбските гости и техните констатации за културния живот в Сърбия и елемента на българщина в културния процес, както и ретроспекцията на Хени Берлер от Израел за всичко, свързано със Свещената земя и отношението към българите и България и чисто българските традиции, вплетени в богатата култура на Израел.  

В рамките на форума, при неподправен интерес беше представена и уникалната книга на журналистката Ивайла Александрова   "Горещо червено", посветила девет години труд и емоция, за да възкреси една трагична страна от българската култура чрез живота на убития Райко Алексиев - художник, карикатурист, фейлетонист, издател и главен редактор на сатиричния вестник "Щурец".

Всички участници във форума бяха щастливи да споделят вижданията си по проблеми, с които се сблъскват ежедневно, да намерят съмишленици, да споделят тревогата си от настоящето на културния процес и неясното му бъдеще.

Организаторите направиха всичко необходимо сериозните диалози да бъдат проведени при една артистична форма на общуване, която - вплетена в пейзажа на Русалка, превърна "Медиен форум 2008" в истинско преживяване. НДТ

 

 

 

 

 


Сходни връзки

СЕРИОЗЕН ДИАЛОГ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА СРЕД УНИКАЛНАТА КРАСОТА НА КУРОРТА РУСАЛКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди