изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:05 EEST
MANOWAR ПОСТАВИХА СВЕТОВЕН РЕКОРД В КАВАРНА    
Култура Джоуи Ди Майо и компания изпълниха десетки свои парчета на стадион “Калиакра” - пред екзалтирана публика от всички краища на света. Ценителите отново бяха зарадвани с изпълнение на метъл варианта на “Мила Родино”.  За първи път в Каварна те изпълниха на живо хита си отпреди 20 години “Короната и пръстена”, съпроводен от грандиозна заря. Металните крале обещаха да се връщат всеки път, когато кметът Цонко Цонев ги повика

 

Тазгодишното трето издание на “Калиакра рок фест” отново ще влезе в историята на музиката. Този път още с откриването му бе поставен световен рекорд. Кралете на метъла Manowar изпълниха намерението си и поставиха световен рекорд по продължителност на хеви метъл концерт.     “Когато в книгата на рекордите на Гинес пише за най-дългия хеви метъл концерт, то там ще пише, че това е бил концертът на “Manowar” в България” - обяви в края му басистът на групата  Джоуи Ди Майо.

Дни преди концерта край стадиона в Каварна палатковите лагери вече бяха факт. Местни обясниха, че някои от най-запалените меломани са опънали палатките още във вторник, след като посрещнаха Джулай морнинг на Камен бряг. Други прииждаха през последните дни от седмицата, а часове преди началото на концерта пътищата към Каварна бяха почернели от стичащи се колони от автомобили и мотоциклети. Цялото пространство около стадиона бе заето от палатки. Цели семейства, фенове на твърдата музика, лагеруваха там. Някои от тях - с малки деца. Част от хората предпочетоха оттам да се наслаждават на любимата музика. Районът бе изпълнен и с много тенти, където почитателите на рока се черпеха с кебапчета и кюфтета за по левче, а бирата се лееше безспирно. Предприемчиви търговци предлагаха всевъзможни аксесоари с надписи Manowar, Metalika и др. Шалчета на  Manowar се продаваха за по два лева, тениски, нашенско производство, с лика на групата, се търгуваха по 20-25 лева, докато на стадиона оригинални тишърти на Manowar можеха да се купят за по 40-50 лева, както и CD и DVD на групата.

Часове преди началото на концерта най-нетърпеливите фенове на Металните крале се бяха скупчили около входа на стадиона. Многократно те приканваха охраната да ги пусне на стадиона. Това се случи малко след 19,30 часа. Когато охраната започна да пуска първите, те с такова настървение побягнаха към заветните места близо до сцената, че имаше и паднали. Екзалтирани обаче, те бързо ставаха на крака и хукваха. Десетки пластмасови бутилки с бира и минерална вода бяха изхвърлени при входа на стадиона, тъй като охраната не допускаше да се влиза с бутилки. Повече от час и половина десетки хиляди фенове изпълваха стадиона в Каварна. Най-запалените почитатели държаха да са близо до сцената. Други бяха заели места на трибуните в по-отдалечения край на стадиона, а трети  предпочитаха да полегнат на отлично поддържаната трева на стадиона и така да се насладят на любимата музика. Почти толкова фенове, колкото имаше на стадиона, бяха решили да слушат концерта навън, насядали на многобройните масички пред тенти със скара, които непрестанно бяха пълни. Млади и стари бяха насядали по тревата в района, за да куфеят на изпълненията на любимците си. Най-верните фенове обаче бяха вътре на стадиона.

Сред тях имаше металисти с доста посребрени глави, жени в напреднала бременност,  невръстни фенове на хеви метъла. Двегодишно момиченце в количка бе най-малкият фен на групата, дошъл на концерта. Хора с патерици и в инвалидна количка също бяха сред публиката. Множеството бе изключително разнообразно - от цели семейства, облечени в черни рокерски одежди с актуалните тениски на Manowar, до мъж с шотландска поличка. Сред феновете, пристигнали в Каварна за феста, имаше и много гости от Русия, Румъния, Унгария, Турция, Шотландия, Сърбия. В Каварна се събраха фенове на метъла не само от Европа, но и от цял свят. Тук бяха акредитирани и много чуждестранни журналисти. 

Основната обсъждана тема преди началото на концерта бе намерението на Manowar да поставят нов рекорд на Гинес по продължителност. Те вече имат рекорд в Книгата на Гинес и за сила на звука - 129.5 dB. При миналогодишното си участие в “Калиакра рок фест” групата отново постави абсолютен рекорд, като изнесе най-дългия концерт на чужда метъл банда у нас.  И феновете не останаха излъгани. Металните крале избраха Каварна и домакинството на своя приятел - кмета Цонко Цонев, за да поставят световен рекорд за продължителност на хеви метъл концерт.  Джоуи Ди Майо и компания откриха третото издание на “Калиакра рок фест”. Басистът и основател на групата многократно заяви, че публиката  в Каварна е най-яката и я призова да придружи групата на дългото пътешествие. “Тази събота в България ще направим нещо велико, нещо изключително” - каза той пред насъбралите се десетки хиляди фенове на метъла от цял свят. И многократно заяви от сцената: “Вие сте номер 1! Вие сте най-великите в света”, “Готови ли сте за цялото това пътешествие тази вечер? С нас ли сте?” - питаше Ди Майо екзалтираната публика, която от дни се събираше в Каварна, за да види още веднъж на живо любимците си.

Феновете тръпнеха в очакване, за да разберат колко часа ще забиват на сцената любимците им. И имаше защо. Металните крале поставиха нов световен рекорд, като изнесоха грандиозен концерт в продължение на пет часа - от 21,50 до 2,50 часа след полунощ. Джоуи Ди Майо изрази радостта си, че на стадиона в Каварна има 28 000 души.

 

“Manowar”  спечели  публиката още с повята си. Многократните

обръщения “България, посвещаваме този концерт на вас!” още повече подсилиха емоцията в горещата лятна вече. Групата излезе на сцена и стартира сетлиста си с някои от по-ранните им класики: \"Manowar\", \"Death Tone\", \"Heavy Metal Daze\", \"Fast Taker\", \"Shell Shock\", \"Dark Avanger\" и др. Публиката бе неудържима и при включването на оркестъра и хора на Софийската филхармония, също - при представянето на най-новия сингъл на  “Manowar”  - “Die With Honor”.  В 2 часа след полунощ прозвуча и химнът на България в изпълнение на “Manowar”. Хиляди пееха с тях и не искаха мигът да свършва. Безброй разплакани от щастие очи гледаха към сцената и към небето - заискряло в пъстроцветна заря. Новите светлини на модернизирания стадион светнаха, но феновете отказваха да се разделят със състава и групата свири и пя на продължителен  бис. 

По време на снощния петчасов концерт Manowar за първи път изпълни на живо хита си “Короната и пръстена” от издадения точно преди 20 години албум. Преди това те изпълниха и други емблематични парчета от него. “Короната и пръстена” бе едно от парчетата, изпълнени заедно с оркестъра и хора на Софийската филхармония. По време на изпълнението грандиозна заря, синхронизирана с песента, освети небето над Каварна. Многократно от сцената музикантите благодариха на публиката в Каварна и на приятели си - кмета на рок-столицата Цонко Цонев. И заявиха, че са готови да дойдат винаги, когато той ги покани.

“Бъдете сигурни, че отново ще се върнем при вас” - обеща на финала басистът Джоуи Ди Майо.    

Голяма част от феновете успяха да издържат до края на седемчасовия концерт, тъй като рекордното изпълнение на Manowar бе подгрято от “Холихийл”, които излязоха на сцената около 20 часа.

Снощи сцената на “Калиакра рок фест” завладя Алис Купър, който от тук започва тазгодишното си турне и обеща страхотно шоу. Днес фестът, организиран от община Каварна, Жокер медиа, Болярка, Фиат и Созополис, завършва с концерт на In Flames  и Slayer.

Отново ще бъде заснет филм за феста. Негов режисьор отново е Андрей Слабаков.

Станислава КРЪСТЕВА

Димитър АПОСТОЛОВ

Снимки

Владимир ДИМИТРОВ

Димитър АПОСТОЛОВ

 

 


Сходни връзки

MANOWAR ПОСТАВИХА СВЕТОВЕН РЕКОРД В КАВАРНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди