изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:29 EEST
Един живот, отдаден на красотата: ЕНЕРГИЯ, ВЪПЛАТЕНА В ДОБРИ МИСЛИ И ДОБРИ ДЕЛА    
Интервюта Пред НДТ - Мария Банева - председател на Международния център по изкуства “Русалка” - част от структурата на холдингов консорциум АКБ "Форес”. Една жена с неуморим дух, която безспирно твори и покрай която годините минават, оставяйки просто още един отпечатък на мъдрост

 

-         Коя е Мария Банева?

-         Една еманципирана жена. През годините изпълнявах съвестно своите задължения към работата си с желание да се утвърдя сред колегите, но и винаги съм държала да остана жена, майка, баба. Коя е Мария Банева - духовен човек, който през целия си живот е бил свързан с културата.

-         - Къде започна кариерата Ви?

-         - А, това беше преди много години, в едно малко градче - Любимец. Там се намерихме и със съпруга ми Йордан Банев, който тогава беше офицер от разузнаването с гръцки език. Започнах като главен редактор на радиовъзела в Любимец. В ония времена предаванията се правеха много истински, “на живо”, както се казва. Това бяха първите три години от кариерата ми. После 3-4 години работих като редактор на вестника в Любмец, а след това се изместихме в Хасково и 34 години от живота ми минаха само в областта на културата. Четиринадесет от тях завеждах отдел “Култура” в Хасково. Завърших и филология.

-         Кога Ви беше най-трудно? Кой е този момент от живота Ви, за който и сега се сещате с усмивка?

-         Трудните моменти, които съм запомнила, са два. Първият - съпругът ми се разболя. Последваха 3 години на лечение. Години, в които основно трябваше да запазим здравето и целостта на семейството, както и мястото в обществото. Вторият труден момент, но много приятен, бе времето на задочното ми следване - трябваше да се справям с всичко - работа, деца, учене. Литературата ми даде едно обогатяване на духа, защото литературата е цялостна естетика.

-         Кои са любимите Ви автори?

-         Ботев, Емилиян Станев, Димитър Димов. Имах и късмет, че в това време работих и в Окръжно управление “Кинефикация”, когато българското кино беше в апогей и писах дипломната си работа по темата “Емилиян Станев и киното”.

-         В днешно време трудно ли е на културните дейци и културата?

-         Определено е трудно и за дейците, и за творците. В началото на 90-те години много художници, музиканти, актьори останаха без работа, други заминаха в чужбина. Винаги съм се старала да подкрепям културата. Вече 7-8 години в Хасково с моя помощ и на сина ми Николай Банев се провеждат дебюти на книги на млади автори. Семейството ни винаги е имало отношение към културата. Николай работи години наред с актьори като Стойчо Мазгалов, Георги Георгиев – Гец, Никола Анастасов, Николай Николаев и редица други, като им помогна да се реализират и препитават в трудни за тях моменти, подпомогна камерни постановки, за да излязат на сцена. Смятам, че днес вече нещата са в по-нормален план, благодарение на добрите традиции на общините и активността на някои нови кметове, като Цонко Цонев на Каварна, Детелина Николова на Добрич, Георги Иванов на Хасково и други.

-         Голяма част от културните прояви се протичат тук - на Русалка, разкажете за тях.

-         Вече 8-9 години сме тук - на Русалка. Няма какво да разказвам, че мястото е изклютително красиво. Предстои четвърто или пето по ред издание на джаз фестивала, който тази година ще се проведе от 23 август до 3 септември. На този фестивал каним няколко формации, които идват със свои колеги - млади изпълнители на саксофон, пиано, китара е имало, кавал. Четири вечери по ред музикантите представят своите импровиизации, като това се превръща и в своеобразна атракция и за туристите на Русалка. В същото време холдинговата компания продължава да подкрепя големия международен джаз фестивал в Хасково, който се организира за празника на града - 8 септември. И там наистина се събират световни имена в джаза като Ялдъз Ибрахимова, Милчо Левиев, Теодоси Спасов, редица формации от цяла Европа.

На Русалка през лятото идват по наша покана детски вокални състави, които се включват в анимацията за деца и възрастни. Традиционна проява в културния календар на ваканционния клуб са различните художествени пленери и изложби, които организирам, дори за последната снаха ми – Евгения Банева, ме поздрави и ми благодари. Всяка година завършваме сезона с традиционната Музикална международна академия, в рамките на която се провеждат майсторски класове на участниците с преподаватели от различни консерватории в Европа. Участниците в академята също изнасят концерти пред туристите, като в края на академията се прави голям концерт. Художественият директор на академията проф. Жени Захариева, която отскоро е и посланик на българската  култура в Париж, успява да доведе изтъкнати музикални личности от Москва, Париж, София, Токио, САЩ, Македония, Италия и други.

-         Как си почива Мария Банева?

-         - Аз съм изключително динамичен тип, така съм устроена, но мога да кажа, че си почивам, когато плувам. Обичам да плувам, а и водата сякаш измива умората и натрупаното през деня.

-         Има ли нещо, за което да съжалявате?

-         Общо взето, не съжалявам за нищо. Може би само за едно –като една еманципирана жена не съм обръщала достатъчно внимание на децата си. А това е крайно необходимо. Обръщам се с такъв призив към майките – да отделят време на своите деца. Това е най-силната човешка връзка – деца-родители.

-         Какво ще споделите накрая за себе си?

-         Аз съм бохем по душа и винаги намирам време за театър, литратура. Очаквам децата и внуците ми, които са пет, да имат по-спокойни, по-интересни и по-красиви дни и години.

 

Разговаря Виржиния ГЕОРГИЕВА

 

 

Мария Банева е зодия Везни. Съпругът й Йордан Банев е зодия Риби. Имат две деца – Николай Банев, собствениик на холдинговата компания АКБ "Форес”, в чийто състав влизат 7 холдинга. Дъщеря им Соня е лекар по професия. Неотдавна Мария и Йордан Банева отпразнуваха своята Златна сватба в компанията на роднини и приятели. За брака М. Банева заявява: “Това е общност от двама партньори и за толкова време е нужно да има търпение и смeлост и от двете страни. Щастлива съм, че в годините успях с невидима палка да дирижирам единение на общността – нашето семейство за уеднаквяване на интересите. Скоро най-малката от 5-те внуци на Мария и Йордан Баневи - Теодора, ще празнува третия си рожден ден.

 


Сходни връзки

Един живот, отдаден на красотата: ЕНЕРГИЯ, ВЪПЛАТЕНА В ДОБРИ МИСЛИ И ДОБРИ ДЕЛА | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЪПРУГА И МАЙКА НА МАФИОТИ
Автор: Anonymous да 2008-07-09 @ 13:49 EEST

Я изкарайте една статия какво точно е работил мъжа й и как синът й кара коли и купува рокли на жена си за милиони, а не плаща заплати в холдинга; или пък за Берое  - и баба знае така джаз, литература и кино

ако на входа на бившето френско селище Русалка ви спрат и не ви допуснат да влезете вдигнете адски скандал - няма как да ограничават пътя ви до плажа :)

иначе е райско място вътре, но уви се държи от мутри, както всяко друго, както и лимана в дясно от него - незаконно ограден от тим

 

николай банев
Автор: Anonymous да 2008-07-09 @ 13:51 EEST
Николай Банев е може би най-скандалнит бизнесмен, замесен е в множество умишлени банкрути на фирми, застрояването на защитената област Иракли и скандала и съсипването на ФК "Берое. Държи рекорда за най-скъпа булчинска рокля на съпругата си Евгения.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди