изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:32 EEST
ОКОЛО 80 НОВИ НАХОДКИ СА ОТКРИТИ НА КАЛИАКРА    
ИсторияОколо 80 са новите находки, открити при разкопките в началото на това лято на нос Калиакра от екип с ръководител Бони Петрунова, съобщи за НДТ директорът на музея в Каварна Дарина Мирчева. "По-важните неща, които могат да бъдат отбелязани дори още преди тяхното обработване и почистване, е монета от периода на влашкия управител Мирчо I.

Сред откритите находки е и уникално бронзово огледало с арабски надпис" - разкри още Д. Мирчева. Предположенията на специалистите са, че след разчитане на надписа ще се докажат още веднъж добрите политически и търговски връзки на деспотството. Екипът под ръководството на Б. Петрунова е разкрил още и каменна матрица за изработка на бижута от периода на Средновековието. На матрицата имало изливка за обеци, висулки и апликация с изображение на кон, което дава основание на д-р Петрунова да смята, че луксозните диадеми са били изработвани именно в Калиакра. Наред с тези находки археолозите са разкрили и три нови гроба с датировка V-VII в. и култова яма до тях, в която са намерени доказателства, че е бил извършван магически ритуал на това място. Свидетелство за това е откритият скелет на бик с голям бронзов звънец, каза още Д. Мирчева.
 


Сходни връзки

ОКОЛО 80 НОВИ НАХОДКИ СА ОТКРИТИ НА КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди