изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:21 EEST
Откриха уникални находки на Перперикон    
ИсторияУникален печат на византийския император Андроник Втори Палеолог, управлявал Византия от 1282 до 1381 г., беше намерен при тазгодишните археологически разкопки на Перперикон, които продължават.

Печатът е открит в имение в близост до Перперикон и е втори, открит у нас на този император, и десети в света, каза проф. Николай Овчаров, ръководител на разкопките. По думите му около Перерикон има много такива аристократични имения - духовни и светски.

Печатът е с дупка в средата, от едната му страна е изображението на императора, а от другата - на Благославящия Христос. С такива печати са се подпечатвали важни документи, каза проф. Овчаров. Според него тези печати са своебразните визитни картички на Средновековието.

Проф. Овчаров представи множество археологически находки от Перперикон и Татул от различни исторически периоди.

Археологът показа четири идола - три на мъже и един на нападащ бик. Идолите са от праисторическата епоха - от началото на ранножелязната епоха, от 9-10-ти век преди Христа. Според проф. Овчаров особено интересен е идолът на бик, който е със счупени крака и е много рядък. По това време образът на бик е бил един от символите на царската власт. Това е доказателство за близостта между културите на Средиземноморието от този период и показва, че тракийската култура се е развивала в синхрон с минойската цивилизация и с египетската култура, посочи проф. Овчаров.

Той представи също и съд за дестилация на алкохол - казан, намерен през миналата година на Татул, но през т.г. е завършена реставрацията му. Това е първият такъв съд намерен в Южните Родопи, отбеляза археологът. Според проф. Овчаров подобни съдове са били разпространени от XII до XV век в Западна и Източна Европа. Археологът смята, че тези съдове са били използвани от средновековните алхимици, от лекарите и лечителите за дестилиране на алкохол, на течности в медицината, и на билки.

Проф. Николай Овчаров показа и открити четири сребърни пръстена, носени вероятно от висши лица в края на XII век. Те са украсени с кръстове и хералдически знаци, представляващи имитации на западноевропейските гербове от това време. На един от пръстените има монограм на гръцки език с надпис "пръстен на Мануил".

Този пръстен е голям и е носен от няколко поколения, посочи археологът. Той предполага, че пръстенът е носен от един от управителите на Перперикон. В края на 1199 г. в този район е живял Мануил Камица - стратег на Филипопол и на Източните Родопи, каза проф. Овчаров.

Сегашните археологически дейности са насочени към западната част на акропола на Перперикон - за разкриване на средновековната цитадела на града. Досега са открити шест кули на цитаделата, като се предполага, че има още две. Голямата кула е почти 14 метра, а югозападният ъгъл на цитаделата се оформя като истински средновековен замък, подобен на тези във Франция и Италия, отбеляза проф. Овчаров. Той допълни, че пред кулата е открит и дворец на управителите на Перперикон, датиран от първата половина на XIV век. В него са намерени монети и доста голям фрагмент от уникалната керамика селадон. Това е предпорцеланова техника, използвана в Средна Азия и Китай, а фрагментът е част вероятно от фруктиера от XIV век, внос от Китай, каза археологът.

btv.bg

 


Сходни връзки

Откриха уникални находки на Перперикон | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди