изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:42 EET
Отбелязахме 92 години от освобождението на Добруджа    
ПразнициДнес край Тутракан тържествено беше отбелязана 92-годишнина от Тутраканската епопея, довела до Освобождението на Добруджа. Хиляди българи се стекоха от всички краища на страната за да отдадат почитта си към падналите войни. Сред тях бе и президентът на страната в периода 1998-2002 Петър Стоянов.


В септемврийските дни на 1916 г. започва българското настъпление за освобождението на многострадална Добруджа. Битката при Тутракан на 5 и 6 септември 1916 г. ознаменува една от най-важните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Тя е съществена част от величавия стремеж на българите за обединение на разкъсаното от Великите сили Отечество.

Народът нарече битката за Тутраканска крепост – епопея на народния дух и порив за свобода. Тя стана символ на героизма и воинската слава. Това е забележителна победа, съчетала чувството за справедлива кауза и идеала за национално обединение, талантът на военното командване и яркия патриотичен подем на народа ни в онези драматични времена. „Непристъпната и непревземаема” крепост Тутракан е превзета от българските военни части само за два дни и прославя българското оръжие в цяла Европа.

Поставено е началото на освободителния поход в Добруджа. Достойнството на българите-добруджанци е възстановено с цената на живота на 8 000 войници и офицери, дадени от победители и победени. Загиналите българи са 1 764, а ранените – над 7 500. /БГНЕС

ГЕРОИЧНИ СТРАНИЦИ ОТ ИСТОРИЯТА НА ДОБРУДЖА: БИТКАТА ПРИ СЕЛО КОЧМАР

ОТЧИТАТ ЕДНОГОДИШНАТА РАБОТА ЗА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ

ПОЛОЖИХА ОСНОВНИЯ КАМЪК НА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ

ГЕН. ТОШЕВ НИ ЗАВЕЩА ПРЕКРАСНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ

ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ: ИСТОРИЯТА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕИНАЧАВА ЗАРАДИ СЪСЕДНИ СТРАНИ

 


Сходни връзки

Отбелязахме 92 години от освобождението на Добруджа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди