изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 07:26 EEST
В Швейцария задействаха най-мощния в света ускорител на частици    
По света Малко след 10.00 часа сутринта българско време, в Швейцария заработи уникалния Ускорител на частици. Учените включиха сложната система, за да я настроят и подготвят за бъдещата лабораторна симулация на Големия взрив. Опасенията на учените за апокалипсис за щастие не се състояха. Малко преди опита атмосферата в Европейския център за ядрени изследвания беше напрегната, но съвсем скоро, вместо \\"Голям взрив\\" в командната зала отекнаха гръмките аплодисменти на учените.


Научният екип от ЦЕРН се поздрави с успешното пускане на най-големия ускорител на частици, строен на Земята.

\\"След 10 години подготовка, тук в Европейския център, очевидно успехът на опита не е само в пускането на протоните - това е кулминацията на всичко, което вложихме. Днес ние завършихме един проект, който дава началото на много нови открития за създаването на Света. Невероятно е\\", сподели ученият Ричард Якобсън.

\\"Да, фантастично е! Най-вече, защото го видяхме. Ето там на мониторите е записано всичко. Онова, което прилича на коледно дърво, е лъчът. Ускорителят работи перфектно и всички са много ентусиазирани\\", радва се и ученият Торстън Уенглър.

В днешния опит беше използвана една трета от мощността на уникалния Ускорител на частици, за да се провери неговата изправност. Учените са доволни от резултатите, но отговорите на техните въпроси може да почакат година, а може би повече.

\\"За да разберем дали това е успех за науката, в смисъла на революционни открития, ще отнеме доста време. Това може да отнеме година или повече, в зависимост от сложността на получените данни и нашата способност и нагласа да ги разберем\\", коментира и ученият Йос Енгелен.

Следващата стъпка пред учените от ЦЕРН е да пуснат заедно двата потока протони и да ги сблъскат. Физиците вече опровергаха твърденията, че опитът е опасен и може да доведе до края на света. Все още не е насрочена дата за провеждането на пълния експеримент - симулацията на \\"Големия взрив\\".


14 години научна подготовка и над 8 милиарда долара са вложени в уникалния Ускорител на частици, който заработи тази сутрин в Швейцария. Днес беше активирана една-трета от неговите мощности, за да се провери готовността на системата за симулация на Големия взрив.

Той ще имитира във физичен смисъл първите мигове след взрива, както учените наричат създаването на Вселената.

Два протонни снопа ще бъдат ускорени до почти светлинна скорост и сблъскани един в друг - това предстои да се случи в следващите месеци в Европейския център за ядрени изследвания. При сблъсъка учените ще разберат някои от най-загадъчните и непознати досега тайни на Вселената. Д-р Владимир Генчев е един от 30-те български учени, които работят по проекта в научния комплекс ЦЕРН. Само след броени дни той също ще замине за Швейцария, където ще участва в уникалния експеримент.

\\"Това е примерно няколко десетки от милионната част от секундата след Големия взрив - тогава са се образували всички елементарни частици, които в последствие разграждали, съединявали, станала е материята, Вселената и така нататък\\", обясни ст.н.с. д-р Владимир Генчев

Учените са убедени, че напълно контролират процесите имитиращи Големия взрив. През последните месеци по света плъзнаха слухове и хипотези, че е възможно при сблъсъка на протонните снопове да се образува Черна дупка, която да унищожи Земята. Това теоретически е възможно, тъй като подобен експеримент се извършва за първи път и може да се получат неочаквани ефекти. Но д-р Владимир Генчев и неговите колеги се отнасят скептично към подобни предположения.

\\"Земята, за нейното съществуване от 4-5 милиарда години, е била подложена, и в момента е подложена на много по-силно облъчване от космичните лъчи, с много по-висока енергия и интензитет, и нищо не е станало с нея\\", каза д-р Генчев.

Все още не е обявено официално кога ще се проведе експериментът по сблъсъка между двата протонни снопа. Най-вероятно е това да стане в началото на следващата година, защото Ускорителя на частици се нуждае от дълга подготовка и прецизно синхронизиране на отделните детайли.

По проекта се работи от години, но сега е готов уредът, с който ще бъде постигната тази цел - Ускорителят на частици. Той се намира в Швейцария, на 100 метра под земята в научния комплекс на Европейската организация за ядрени изследвания. Пръстеновидният тунел е дълъг 27 километра и по него ще бъдат ускорени и сблъскани един в друг два снопа протони, които ще се движат с невъобразима скорост във вакуум. Учените се надяват така да разберат как е възникнала Вселената, и как от енергията се е появила материята - звездите, планетите и в последствие всичко, което е на земята, включително ние. btv.bg

 


Сходни връзки

В Швейцария задействаха най-мощния в света ускорител на частици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди