изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:23 EET
Полицаи чупили с пищови стъклата на влака-ковчег    
Ред и сигурност
Служители на БДЖ, полицаи, пожарникари и пътници, били във влака София-Кардам, в който на 28 февруари изгоряха 9 души, дадоха показания пред парламентарната комисия, сформирана заради инцидента. "Хората стояха и си правеха клипчета на горящия вагон."


Полицаят Христо Христов от РПУ–Червен бряг, цитиран от Фокус, заяви, че пожарът е бил толкова голям, че евакуация не е могла да се осъществи.
Целият кушет вагон беше обхванат от пламъци, когато пристигнахме, нямаше влизане. Направил съм стъпка, стъпка и половина в самия кушет вагон. Имаше много пътници. Заобиколих влака, не мога да кажа колко пъти. Беше паника. Видях едно момче с бяла риза, вероятно от персонала. Аз го задърпах да излиза. Хората стояха и си правеха клипчета на горящия вагон. Трети коментираха”, разказа още служителят на МВР.
"При влизането във вагона имаше много пушек. Пламъците бяха като стена. Нищо не можеше да се види. Лъчът на фенерите се простираше на не повече от 20 см. В спалния вагон се блъснах с един човек. Изкарах го навън и тогава си поех въздух. Прозорците ги чупехме с дръжката на пистолета, а отстрани – с камъни. Имаше две–три момчета, които чупеха с камери. Не можехме да разберем дали сме в коридор или в купе. Бяхме с още един човек и пипахме слепешком дали има някой на пода. Ако бях напипал, щях да го извадя, каза още Христов.
При хидранта се е оказало, че няма вода. Пожарникарят започнал първо да облива между спалния и кушет вагона, но после спрял, защото е имало напрежение. "След това „Бърза помощ” ме прибраха, защото се нагълтах с много дим", разказа Христов.
На въпрос от комисията дали от влаковия персонал е имало лица, употребили алкохол, полицаят категорично отговори: „Не”. Той потвърди информацията, че имало пияна компания от младежи.
Иванка Костадинова, началник на бързия влак, разказа, цитирана Фокус, че пожарогасителите, използвани за гасене на пожара, били свършили, след което е започнал да излиза черен дим.
„Чу се нещо като гръм и вагонът се запали почти целия. И петте пожарогасители работеха и всички бяха изпръскани. Имаше и шести, но не знам той откъде дойде”, спомни си жената. След като видяла пушек в кушет вагона, тя и нейни колеги отишли натам. „Пътниците от носеха багаж и нищо не говореха. Те се движеха бавно. На път 2 имаше много хора – около 80 – 100. Страхувах се, че може да мине товарен влак. Обадих се на диспечера и му казах: „Спирай напрежението по път”, разказа още началникът на влака.
Костадинова допълни, че е видяла много пътници и затова не е мислила, че може да има хора в купето. Според нея – пожарната е действала много бавно.
Костадинова обясни, че има ясна инструкция за действия при пожар – първо – евакуация на хората, после – сигнал в пожарната. Влакът не може да спре навсякъде – не на мостове, не и в тунел. Служителката на БДЖ увери, че почти ежедневно се проверява за техническа неизправност и за работата на персонала във влаковете.
Христо Колев, локомотивен машинист на бързия влак София–Кардам, разказа, че в началото е мислел, че персоналът може да се справи с пожара. В начална фаза можел да се локализира с пожарогасител. Когато отишъл при огъня, имало хора, които скачат и хора, които помагат на останалите. Машинистът започнал да гаси огъня, но ефективността била „нулева”. Кондукторът викал през цялото време „Бягайте!”, „Слизайте!”. „След като свърших пожарогасителя, се надишах с дим”, спомня си Колев.
Когато пожарната пристигнала, вагонът толкова се бил разгорял, че нищо не можело да се направи. Машинистът допълни, че доколкото е разговарял с негови колеги, е направено каквото трябва – да се спре влака и да се раздели. През това време да се евакуират хората. Той обаче призна, че не е имал никаква информация за пожара, докато влакът не е спрял. „Който е бил там, е трябвало да се опита да потуши пожара. Нормално е – когато видиш огън, да го покриеш с одеало или нещо такова. Това не е станало”, заяви Колев. Дир.бг
 
ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА ВЪВ ВЛАКА-УБИЕЦ СОФИЯ-КАРДАМ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Сходни връзки

Полицаи чупили с пищови стъклата на влака-ковчег | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди