изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:41 EEST
Държавата създаде суперфирма    
ИкономикаМинистерството на икономиката и енергетиката взе решение за създаване на \"Български енергиен холдинг\" (БЕХ), всички изисквани документи за вписване на промените в Търговския регистър са внесени, съобщи пресцентърът на МИЕ.

В състава на БЕХ влизат НЕК, \"Булгаргаз Холдинг\", АЕЦ \"Козлодуй\", ТЕЦ \"Марица-Изток 2\" и Мини \"Марица-Изток\".
Холдингът се създава на базата на съществуващия \"Булгаргаз Холдинг\", като ще се промени фирмата - наименованието и предмета на дейност на дружеството. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров е взел това решение като представител на държавата - едноличен собственик на капитала на дружествата, посочват от МИЕ, на което се позова БТА.
БЕХ остава акционерно дружество със 100 процента държавно участие. В него освен четирите държавни енергийни дружества - Мини \"Марица-Изток\", ТЕЦ \"Марица изток 2\" , АЕЦ \"Козлодуй\" и НЕК, заедно с Енергийния системен оператор (ЕСО), се включват и съществуващите дъщерни дружества на \"Булгаргаз Холдинг\" -\"Булгаргаз\", \"Булгартрансгаз\" и \"Булгартел\", като акциите от капитала на първите четири дружества се прехвърлят към \"Български Енергиен Холдинг\" ЕАД.
Със създаването на новата холдингова структура България вече има една от най-големите енергийни компании в региона и създава национален енергиен лидер, с консолидирани активи на стойност около 8.5 млрд. лева, консолидирани приходи в размер около 3.6 млрд. лева и общ брой служители около 21 хил. души, се посочва в съобщението от МИЕ.
Моделът за създаване на БЕХ чрез преименуване и регистърни промени на съществуващия \"Булгаргаз Холдинг\", е оптимален по отношение на време и разходи, както и на правен режим, посочват от МИЕ.
Назначен е временен петчленен съвет на директорите на \"Български Енергиен Холдинг\" в състав: заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева, изпълнителният директор на АЕЦ \"Козлодуй\" Иван Генов, главният изпълнителен директор на НЕК Любомир Велков, изпълнителният директор на Мини \"Марица-Изток\" Иван Марков и главният изпълнителен директор на ТЕЦ \"Марица Изток 2\" Георги Христозов.
Министерството на икономиката и енергетиката има готовност да започне открита процедура за подбор на мениджърски екип на БЕХ, съобщават още от министерството. Дир.бг
 


Сходни връзки

Държавата създаде суперфирма | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди