изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:47 EEST
100 години Независимост    
История На днешния ден България е обявена за царство, а княз Фердинанд Първи приема титлата \\"цар на българите\\". В издадения от него Манифест се казва: \\"Въодушевен от това свято дело и за да отговаря на държавните нужди и народното желание, с благословията на Всевишния, провъзгласявам съединената на 6 септемврий 1885 г. България за Независимо Българско царство и заедно с народа си вярвам, че този ни акт ще намери одобрение от Великите сили и съчувствие на целия просветен свят\\".


С манифеста на практика се отхвърлят клаузите на Берлинския договор /1 юли 1878 г./, поставили България във васална зависимост от Османската империя.
На 23 септември 1908 г. Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина. На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен /от София и от Виена/, а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.
На 5 февруари 1909 г. Русия, първа от Великите сили, признава независимостта на България. На 6 април с.г. с Цариградския българо-турски протокол независимостта на България е призната и от Турция. На същата дата е подписан и Руско-български финансов протокол, според който Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от Руско-турската освободителна война /1877-1878/. Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, а тя от своя страна се задължава да изплати на Русия в срок от 75 години 82 милиона франка. До средата на април Великите сили - Англия, Франция и Италия, Германия и Австро-Унгария и балканските държави признават независимостта на България.
Петото Велико Народно събрание /9 юни-9 юли 1911 г./ приема промени в Конституцията, утвърдена е царската титла, засилени са правомощията на монарха във външната политика, намален е мандатът на Народното събрание на 4 години, министерствата стават 10.
Днес празникът се отбелязва с празнична Света литургия в църквата \\" Св. 40 мъченици\\". В 9 часа гвардейци изнесоха осветеното национално знаме от храма. След това тръгва шествие до царския дворец в крепостта Царевец, в което националният трибагреник ще бъде носен щафетно от десет групи от по десет души - граждани, офицери, преподаватели, членове на Инициативния комитет за честванията на независимостта, ученици и студенти. В 10:30 часа знамето ще бъде издигнато, слово ще произнесе министър- председателят Сергей Станишев. В 17:30 часа на хълма Царевец ще бъдат представени юбилейна монета и валидирани юбилейна марка и пощенски плик. В 19:30 часа на площад \\"Цар Асен\\" във Велико Търново ще започва тържествена заря- проверка, на която слово ще произнесе президентът Георги Първанов. По същото време заря-проверка ще има още в София, Пловдив и Варна. dir.bg

 

 

 


Сходни връзки

100 години Независимост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди