изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:22 EET
Провалите на светата прокурорска троица    
КоментариВъпреки настойчивия натиск от Европа, медийния интерес и обществените настроения няколко шумни съдебни процеса едва ли ще завършат с осъдителни присъди. Делата срещу знаковите подземни босове братя Маргини, Евелин Банев - Брендо, Петър Петров - Амигоса, президентския спонсор Людмил Стойков и още няколко дузини заплетени процеси циклят и създават неприятното усещане, че обявената у нас борба с корупцията и мафията е само фасадна

Важен и любопитен детайл е, че знаковите дела в България са поверени на едни и същи прокурори, кой знае защо наричани от медиите „топпрофесионалисти\".

Най-гласовит и с излъскан имидж е Николай Кокинов от Софийската прокуратура. Преди 2 години той бе избран за шеф на столичните прокурори. Борис Велчев и премиерът Станишев често хвалят родения в Ямбол борец срещу мафията и нееднократно са заявявали, че именно Кокинов е човекът, който е в състояние да създаде екип за съдебен натиск на подземни босове.

Създаденото спецзвено от прокурори, които наблюдават тъй наречените дела с обществен интерес, обаче са силни само на думи и преди старта на съдебните процеси. Накрая неизменно се оказва, че нарушителите на закона всъщност не са сгафили чак толкова или пък ако са вършили мафиотски дела, то това е станало по начин, труден за доказване.
39-го-дишният Николай Кокинов нашумя в цялата страна, когато пое върху плещите си процеса срещу братя Маргини. В края на 2005 г., седмици след разстрела на банкера Кюлев, босовете на СИК бяха тикнати в ареста с ужасяващо и стряскащо обвинение - поръчки на убийствата на Иван Тодоров - Доктора, генерала от запаса Любен Гоцев и близкия до фупировката ТИМ Никола Дамянов. Още тогава под сурдинка се заговори, че всъщност Маргините са прибрани заради други, вече извършени екзекуции, и че процесът срещу тях е инспириран от Европа. Към тази теза се придържа и Големия Маргин, който в единствения си коментар пред медиите обяви, че го държат в ареста, за да се покажем пред Европейския съюз, че борим мафията.

Впоследствие тръгна мълва, че още седмици след арестуването на сикаджиите влиятелни фигури от подземния свят са впрегнали механизми за освобождаването им. И че раздаваните рушвети доближават 15 милиона лева.

Днес делото срещу братя Маргини е стопирано заради прекалено боледуващите свидетели и арестанти. Чистият въздух извън килията се отрази ползотворно на босовете на СИК - големият Красимир Маринов вече се сеща с досада за инвалидната количка при еженощните посещения в столичните барове и дискотеки, а Малкия Маргин спокойно може да кандидатства в книгата на Гинес като единствения футболист епилептик света. Преди броени дни Николай Маринов бе картотекиран като централен нападател в четвъртодивизионния тим „Чико\" от брациговското село Бяга. Президентът на аматьорския тим „Чико\", къде на шега, къде насериозно, обяви в интервю пред местен вестник, че в отбора му се състезават само приятели и че освен с нападател епилептик разполага и с вратар с очила.

И докато Маргините се завръщат към светския живот, не така стои въпросът с техните мишени и с други хора, намесени по някакъв начин в процеса. Иван Тодоров - Доктора, бе ликвидиран, другата мишена Никола Дамянов почина от инфаркт, такъв замалко да споходи и генерала от запаса Любен Гоцев. От инфаркт умря и един от килърите на сикаджиите - Светлин Карагеоргиев. Преди месец наемният убиец бе погребан в тесен семеен кръг
а аутопсия на трупа кой знае защо не бе извършена. Което наля вода в мелницата на слуха, че Светлин е мъртъв заради прегрешението си да включи в екипа от наемни убийци „пропелия\" Велин Добрев.

Защитеният свидетел Вили Моториста днес трепери за живота си, тъй като междувременно охраната му бе свалена по настояване на прокурор от Столичната прокуратура...

Провалът на Николай Кокинов по делото с братя Маргини обаче не се отразява по никакъв начин на неговата кариера. Единственото, което пострада сериозно, може би е репутацията му на „кошмар на подземните босове\".

Кокинов е и главният виновник Георги Стоев да се превърне в писател.

Месеци преди да пропише, някогашният състезател по борба и бивш служител на Поли Пантев бе предаден на Младен Михалев - Маджо, от родения в Ямбол прокурор. Желанието на Стоев да свидетелства как Маджо е поръчвал убийства бе възпрепятствано от столичния прокурор.

„Прописах, защото това е единственият начин да спася живота си. Маджо знае, че съм искал да свидетелствам срещу него и няма никога да ми прости\", твърдеше Жоро Стоев.

Докато бе жив и сензационните му книги с разкрития за подземия свят шокираха България, Николай Кокинов нито един път не коментира написаното. След убийството на Жоро началникът на Столичната прокуратура смело обяви, че Стоев сам отказал да свидетелства срещу Маджо и че разкритията му в мафиотските книги били художествена измислица... Измислица се оказаха и обвиненията срещу контрабандиста Ники Пилето.

Плашените с убийства полицаи десетките влезли контрабандно камиони с пилешки бутчета и още куп митнически афери останаха без последствие за Николай Методиев, един от „офицерите\" в мафиотската организация на Косьо Самоковеца. Днес Ники Пилето е на свобода, напълно оневинен за контрабандната си дейност. Има ли съмнения, че наблюдаващ прокурор по това дело бе Николай Кокинов?

Една от малкото потърпевши се оказа вдовицата на покойния бос Ангелинка. Половинката на Косьо Самоковеца признава в частни разговори с журналисти, че се е превърнала в обект на рекет от страна на прокурори и следователи. Един от тях директно си поискал апартамент в центъра на София. Друг прибрал 50 000 лева срещу обещанието да не пипа имотите в Лондон.

В крайна сметка вдовицата на Самоковеца се раздели с няколко апетитни имота, конфискувани в полза на държавата. Ожесточението на прокуратура и съдии срещу Ангелинка обаче не се прехвърли върху банкерката Петя Славова, купила с гешефт палата на Самоковеца в Боровец.

Сред делата, наблюдавани от Николай Кокинов, е и делото за пране на пари с главен обвиняем Евелин Банев - Брендо. Този процес нашумя не с десетките милиони, които според обвинението Брендо е„изпрал\" от наркотици, а с убийството на защитената свидетелка Йорданка Запрянова. Бизнес дамата бе ликвидирана с 6 куршума в главата в деня, в който трябваше да даде показания за Брендо. Седмици по-късно Евелин Банев излезе от ареста срещу 20 000 лева гаранция. Вече 2 години наблюдаващият прокурор Кокинов мълчи докъде е стигнал процесът срещу него.

Друг прокурор, на когото се поверяват знакови дела, е близкият приятел на ямболи-ята Кокинов - заместникът му в Столичната прокуратура Роман Василев. Възпитаникът на Икономическия университет в Санкт Петербург е бивш следовател в Националната служба за сигурност, прехвърлил се през 2003 г. в Софийската прокуратура.

Роман Василев също бе ангажиран с процеса срещу братя Маргини и дори обяви, че някой искал да го застреля с пушка. Преди едно от делата срещу сикаджиите съседи на Василев видели тъмен силует с оръжие да влиза в двора на прокурора. Комшиите се развикали и предполагаемият килър избягал. При съобщаването на новината деликатно бе спестено, че ро деният в Пазарджик прокурор живее в триетажна къща в Бояна и че съседи са му доста от клиентите на прокуратурата. Прокурор Василев подобно на началника си Кокинов също не може да се похвали с благоразположението на съдебните състави към обвинителните му тези. Повечето „ВИП клиенти\" на 46-годишния магистрат неизменно се измъкват от правосъдието. Съвсем наскоро бившият столичен кмет Стефан Софиянски бе оправдан по делото с бизнес център „Гурко\" и след оправдателната присъда обяви, че процесът срещу него е представлявал политическа директива, която прокуратурата услужливо изпълнила.

Макар и без политическа директива (а може би и със?), митничарските босове Джими и Пурата и довереният им човек Иво Тихия, син на капитан Раз-ложки от КАТ, също избегнаха осъдителни присъди. И тримата висши митничари излязоха тихомълком от ареста. Съществуват подозрения, че и днес те отново ръководят бизнеса си на аерогара „София\".

Друг „подопечен\" на Роман Василев е Златко Баретата. Бизнесменът, сочен за един от най-влиятелните наркобосове, също бе оправдан по делото за изнудване и рекет на чуждестранен гражданин.

Списъкът със знакови дела, наблюдавани и водени от бившия служител на Национална служба за сигурност, се допълва с процесите срещу депутата от ДПС фидел Беев и Боян Петракиев - Барона. И по тези съдебни дела няма осъдителни присъди.

Третият от светата прокурорска троица „топмагистрати\" е Божидар Джамбазов, на когото са поверени основно дела с политическа окраска. Прокурорът пое делото срещу Валентин Димитров, което се точи вече втора година. Според мнозина то едва ли ще завърши с осъдителна присъда заради компромат, който крадливият бивш шеф на столичното парно държал като коз. Че по аферата „Вальо Топлото\" повече се говори, отколкото се действа, първа би аларма Татяна Дончева.

Депутатката от БСП многозначително сравни Джамбазов с Лепа Брена тъй като обикалял с папки телевизиите и се изживявал като медийна звезда, вместо да си върши работата. Дончева още в началото на процеса прозря, че прокурорът умишлено или от глупост огласява факти от делото и така ги прави негодни за процеса.

Валентин Димитров прекара няколко месеца в ареста, бяха му запорирани няколко милиона лева, но малко след като му се роди дъщеричка, излезе на свобода под гаранция. Обвинението се съсредоточи изцяло върху Вальо Топлото, а покровителите му бяха оставени на мира. Днес малцина помнят, че Румен Овчаров и влиятелния енергиен бос от „фронтиер\" Красимир Георгиев също бяха в полезрението на прокурорите, а Джамбазов дори повдигна задочно обвинение срещу мултимилионера Георгиев.

Баровецът, който изглежда е дърпал конците с родни политици в столичната „Топлофикация\", обаче си остана да се лекува в Швейцария и се отърва от съдебно дирене и преследване.
Същото е напът да се случи и с най-прясното дело, поверено на Божидар Джамбазов - това срещу боса на ЦСКА Александър Томов.

Скандален е фактът, че макар Томов да е обвиняем за източване на 5 милиона лева, той продължава да е президент на ЦСКА и да разписва документи за милиони.

„Прокуратурата работи само за пред медиите, Сашо Апашо ще се отърве! Когато влязох при Сергей Станишев с уж Обществения комитет за спасяването на ЦСКА, питах премиера как е възможно прокурорите да не са поискали забрана на Томов да сключва търговски сделки, при положение че е обвиняем за източване. Само от лятото, когато му бе повдигнато обвинение за кражба, ЦСКА продаде играчи в чужбина за над 2,5 милиона евро. Парите не са влезли в касата на клуба\", твърди шефът на фенклуба на ЦСКА Димитър Ангелов – Дучето.

По негови признания на въпроса му към Станишев, премиерът вдигнал безпомощно рамене и се обърнал на другата страна, уж улисан в разговор със свой съветник.

Развоят на делата с т. нар. обществен интерес, откъдето и да ги погледнеш, не са завършили с полза за обществото. Което означава, че създаденото по идея на Борис Велчев спецзвено от прокурори само се ползва със статут на „свещена крава\" и реално не върши особена работа.

Слуховете, че знакови дела умишлено се поверяват на избрани прокурори, които по някакъв начин са зависими от политическия елит и в един момент могат да бъдат лесно манипулирани, стават все по-осезателни.

Защото е факт, че прокуратурата действа светкавично, когато видя записа с хазартните изпълнения на Красимир Горсов, но е прекалено тромава и мудна, когато става въпрос за знакови съдебни процеси, в които са намесени гангстери и политици!

Идеята за създаването на специално звено в Софийската градска прокуратура, което да бори тежките престъпления, бе лансирана на 25 октомври 2006 г. от главния прокурор Борис Велчев. Тогава той декларира, че държавното обвинение ще се опита да подобри работата си по някои важни дела, да ускори тяхното приключване и да ги придвижи към съда. Месец по-късно звеното бе сформирано и започна да работи.

Със статут на наблюдаващи прокурори са тройката Николай Кокинов, Роман Василев и Божидар Джамбазов.

Към звеното са включени прокурорите Нелчо Неделчев, Станимир Димитров, Калин Софиянски, Севдалин Цанков, Вирджиния Димитрова, Пламен Георгиев и Пламен Панайотов.

До този момент нито едно от 25-те дела, поверени на въпросното звено, не е завършило с осъдителна присъда.

kliuki.net

 


Сходни връзки

Провалите на светата прокурорска троица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди