изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:38 EET
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА    
КалендарКАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА:  1014 г.  - По заповед на византийския император Василий ІІ са ослепени 15 хиляди победени български войници, умира цар Самуил 1889 - В Париж отваря врати световноизвестното кабаре “Мулен Руж” (“Червената мелница”) 1919 - Съставя се коалиционен кабинет начело с Александър Стамболийски 1925 - Роден е Любен Борисов Беров - министър-председател на България (1992 г. – 1994 г.). 1948 г. - Колосално земетресение разрушава Ашхабад, около 100 хиляди човека загиват 1963 - В Бургас се открива Висшият химико-технологически институт \"Проф. Асен Златаров\" 1973 г. - Египетски и сирийски войски нахлуват в Израел, с което започва арабо-израелска война 1999 - На официална визита в България пристига кралицата на Холандия Беатрикс

 


2012 г.

При вълнения в Египет загиват 34 човека, а над 200 са ранени.

2006 г.

Шведският политик Фредрик Райнфелд е избран за 32-ри министър-председател на Швеция.

2005 г.

В Санкт Петербург се провежда среща на върха на организацията Централно-азиатско сътрудничество (ЦАС). Прието е решение за предстоящо встъпване на Узбекистан в ЕАИО. 2-те страни-наблюдателки Грузия и Турция имат неопределен статут, тъй като са наблюдатели на ЦАС, но не и на ЕАИО.

2002 г.


Край бреговете на Йемен лодка с експлозиви се врязва във френския танкер “Лимбург”. На борда му има 17 българи и осем французи. При експлозията загива един от българските моряци - Атанас Атанасов, а 16 членa на екипажа са ранени.





2002 г.



В интервю по Българската национална телевизия почетният генерален секретар на Интерпол Реймънд Кендъл съобщава, че според службата българска следа в атентата, извършен срещу папа Йоан Павел ІІ на 13 май 1981 г. няма.





2001 г.


Умира Георги Свежин - български поет, драматург, журналист.

Той е заместник-главен редактор на в. “Здравен фронт”; редактор е във в. “Работническо дело” и сп. “Пламък”; главен редактор на в. “Пулс”, в. “Съвременна мисъл” и в. “Мисъл”.





1999 г.



На официална визита в България пристига кралицата на Холандия Беатрикс. Подписана е Спогодба за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между Република България и Кралство Холандия.





1991 г.



Елизабет Тейлър сключва брак със строителния магнат Лари Фортенски.





1981 г.



Убит е египетският президент Мохамед Ануар ел-Садат.

През 1978 г. получава Нобелова награда заради мирното споразумение, което сключва с Израел, което обаче се приема негативно от арабския свят и Арабската лига, тъй като Египет се приема като пример за арабския национализъм.





1979 г.


Папа Йоан Павел II става първият папа, посетил Белия дом. Той е приет от американския президент Джими Картър.





1973 г.


Египет и Сирия нападат Израел по време на еврейския празник Йом Кипур.

Войната е прекратена на 26 октомври 1973 г. след серия дипломатически преговори между ООН, САЩ и СССР.





1966 г.



Синтетичният наркотик LSD е официално обявен като незаконен в САЩ.

Lysergic acid diethylamide е мощно психо-активно вещество, което спада към групите на халюциногените и ентеогените.





1963 г.


В Бургас с Указ № 162 на Министерски съвет се открива Висшият химико-технологически институт \"Проф. Асен Златаров\" (ВХТИ).





1960 г.



Умира Николай Лилиев (псевдоним на Николай Михайлов Попиванов) – български поет и преводач, академик. Автор е на съчиненията “Птици в нощта” (1918 г.), “Лунни петна” (1922 г), “Поезия” (1985 г.). Драматург на Народния театър в София (1924-28 г., 1934-60 г.). Превежда в стихове творби от световната класика - от френски, английски, немски и руски език.





1948 г.


Подписва се търговска спогодба между България и Финландия.





1944 г.


С Десето постановление на Министерски съвет Камарата на народната култура се прехвърля към структурата на съществуващото Министерство на пропагандата, с председател - Александър Обретенов.





1944 г.


С постановление на Министерски съвет е разпоредено държавните власти да изземат изданията с прогерманска и антисъветска тематика. Стартира процес на създаване на нови държавни издателства като Партиздат, Държавно издателство на МНП, Кооперация за книгоиздаване “Отечествен фронт”, Детиздат, Профиздат.





1940 г.


Умира Христо Стефанов Кабакчиев - деец на българското и международно комунистическо движение. Член е на ЦК на БКП, главен редактор е на “Работнически вестник”. Депутат в Народното събрание (1914-1923 г.), делегат на II (1920 г.), III (1921 г.), IV (1922 г.) и VI (1928 г.) конгреси на Коминтерна.





1930 г.


Роден е Стоян Мирчев Михайлов - български социолог, член-кореспондент на Българската академия на науките. Заместник директор и директор на Института по социология (1973-1976 г.). Член и секретар на ЦК на БКП. Автор е на монографиите “Ликвидирането на противоположността между умствения и физическия труд”; “Емпиричното социологическо изследване”, “Ефект на микросредата”; “Изкуство, общество, време”, както и на книгите “Живковизмът: През призмата на една лична драма”; “Крушение духа и морала: О метаморфозах Ал. Яковлева”.





1927 г.



В Ню Йорк се състои премиерата на филма \"Певецът на джаз\" (“The Jazz Singer”) на компанията “Уорнър Брадърс” - първият пълнометражен филм с диалози. Филмът въвежда Холивуд в ерата на озвучените филми и практически бележи края на “нямото кино”.





1925 г.



Роден е Любен Борисов Беров - български икономист изследовател; министър председател на България (1992 г. – 1994 г.). Автор е на над 200 научни публикации: студии, статии, учебници и монограми в областта на икономическата история на Балканите и България. Член е на Управителния съвет на фондация \"Отворено общество\".





1920 г.


Приет е Закон за водните синдикати и Обща държавна програма за водите. Започва изграждане на малки язовири и напоителни канали, с цел интензификация на земеделието.





1920 г.


Приет е закон, задължаващ Светия синод да свика църковно-народен събор в рамките на два месеца.





1919 г.



Съставя се коалиционен кабинет начело с Александър Стамболийски, в чийто състав влизат представители на БЗНС (7 министри), Народната партия (2-ма министри) и Прогресивно-либералната партия (1 министър).





1916 г.


По време на Първата световна война започва битката при завоя на р. Черна между българските войски и войските на Антантата





1916 г.


Умира Иван Недев Гюзелев - български математик, физик и философ.

Депутат и секретар на Учредителното народно събраниеи негов секретар.

Председател на Върховната сметна палата от 1880 г. до 1894 г. Редактор е на списание \"Задружен труд\", автор е на учебници по физика и математика, както и на трудовете \"Аксиомите в геометрията. Трактат по теорията на успоредните линии\", \"Теория на доказателствата. Опит за откриване на същинските основи на реалната логика\", \"Светът като продукт на съзнанието\".





1913 г.



В София се основава Национален съюз начело с Димитър Маринов, Георги Фичев, С. Ников, К. Милев и др., които проповядват сключване на \"всебългарска\" уния с Католическата църква и ориентация към Австро-Унгария. На същия ден във Виена цар Фердинанд I преговаря с австрийския външен министър граф Берхтолд по въпросите на унията.





1912 г.



Умира Огюст Беернар. Беернар получава Нобелова награда за мир през 1909 г. за усилията си в борбата за международен арбитраж и съкращаване на въоръженията.





1905 г.


Умира Фердинанд Паул Вилхелм Рихтхофен - германски географ и теолог.

През 1886 г. предлага генетична класификация на релефните форми и прави характеристика на големи природни области в Азия с различни релефообразуващи процеси, полага основите на геоморфологията. Името на Рихтхофен носи планински хребет в Наншан, Китай.





1895 г.



Роден е Йордан Методиев Ковачев – български писател и преводач от руски и френски език.





1889 г.



В Париж отваря врати световноизвестното кабаре “Мулен Руж” (“Червената мелница”).





1829 г.



Построеният от Джордж Стивънсън парен локомотив “Ракета” извършва първото си пробно пътуване от Манчестър до Ливърпул.





1683 г.


Първите немски заселници в Америка, водени от Даниел Пасториус и Йохан Келпиус, основават Джърмантаун в днешния щат Пенсилвания.





1600 г.



Във Флоренция се състои премиерата на операта “Евридика” от Джакопо Пери. Това е най-ранната запазена опера. Музиката към нея е на Джулиано Кацини.





1582 г.


Италия, Полша, Португалия и Испания въвеждат Григорианския календар.

През 1582 г. папа Григорий XIII решава да премахне високосните дни за годините, които са кратни на 100, но не са кратни на 400. Григорианският календар е малко по-дълъг от реалното време на обикаляне на Слънцето, което е 365,2425 дни. Ако периодът бъде запазен през вековете, около 3000-та година ще трябва да се отнеме още един ден.



1014 г.



В българската столица Охрид, след завръщането на ослепените след битката при с. Ключ български войници, умира цар Самуил
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди