изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:29 EET
Пенсионери връщат пенсиите си на Масларова    
Общество
Пенсионери от Горна Оряховица връщат увеличението на пенсиите си на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова, съобщи Нова телевизия.


Парите от последните завишения, на възрастните хора пращали с пощенски записи до Масларова на адреса й в социалното министерство в София. Според възмутените горнооряховци, увеличението на парите им за всичките индексации на социалната министърка варирали между 1 и 5 лв. По тази причина те решили да върнат парите на държавата. Само за няколко дни идеята на възрастна жена от града е подета от няколко 30 пенсионери.
"Това е подигравка - може ли увеличение от 1 лв.? Емилия Масларова да си купи пантофи и да си направи прическа", възмущава се старица. Възрастните хора от Горна Оряховица се надяват нетрадиционният им протест да намери съмишленици от цялата страна. Така според тях управляващите ще бъдат принудени да провеждат по-адекватна политика спрямо хората от третата възраст.
Преди дни от Националния осигурителен институт обясниха, че някои пенсии нямат увеличение поради формулата, по която се преизчисляват. Преизчисляването на пенсиите (от 1 октомври) се извършва като индивидуалният коефициент на пенсионера се умножи по 398 лева и полученият резултат се умножи по годините осигурителен стаж, като всяка година носи по един процент. "И примерно ако едно лице има 40 години стаж, върху така получения доход чрез индивидуален коефициент и 398.17, 40%, в нашия случай, представлява преизчислената пенсия от 1 октомври тази година", коментира Валентина Кръстева от НОИ пред бТВ.
Това е формулата, по която по принцип се изчислява размерът на пенсиите. Новото е, че индивидуалният коефициент на пенсионера се умножава по средномесечния осигурителен доход за 2007 г. т.е. въпросните 398 лева.
Общо са преизчислени 2 милиона пенсии. От тях при 1 милион и 100 хиляди има увеличение от преизчислението. Разликата идва от разлики в индивидуалния коефициент на пенсионерите и от годините осигурителен стаж, а не въобще трудов стаж. 900 000 пенсии не са увеличени въпреки преизчислението. Половината от тях са пенсии, отпуснати в периода 2002 – 2007 г.
"Тези пенсии, отпуснати в този период, фактически са получили своето увеличение през годините и след индексацията от 1 юли 2008 г., с 10,35%, не се наблюдава при тях изоставане на техните размери", допълни Валентина Кръстева.
Другите пенсии, които не се увеличават въпреки преизчислението, са максималните и минималните. Освен това и пенсиите, които вече са увеличили своя размер в резултат на предишното преизчисление през януари 2000-та година.
Междувременно социялният министър Емилия Масларова обяви, че внася в Министерски съвет проектопостановление, съгласувано с Министерство на финасите, с което ще се предоставят еднократно към пенсиите за месец ноември по 50 лв. инфлационни добавки на всички пенсионери, които имат пенсии за трудов стаж и възраст без допълнителни пенсии до 113 лева и 49 стотинки, което е в размера на минималната пенсия". Целта е най-бедните хора да бъдат компенсирани заради скока на цените, дъпълни Масларова. Очаква се това решение ще бъде взето на днешното заседание на правителството. dir.bg
 


Сходни връзки

Пенсионери връщат пенсиите си на Масларова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди