изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:49 EEST
Атанас Атанасов и Осман Октай в разговор за операциите на ДАНС и смъртта на Ахмед Емин    
Интервюта Атанас Атанасов, ДСБ, Осман Октай, бивш организационен секретар на ДПС


Водещ: Започва „Коритаров Live”. Сега ще говорим за операциите на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и за смъртта на доскорошния началник на кабинета Ахмед Доган - Ахмед Емин. Мои гости са Атанас Атанасов, депутат от ДСБ, и Осман Октай, бивш организационен секретар на ДПС и също бивш народен представител. Добро утро и добре дошли.
Атанас Атанасов: Добро утро.
Осман Октай: Добро утро.
Водещ: Има основания за обвързване на темите „Операциите на ДАНС” и „Смъртта на Ахмед Емин” най-малко заради обстоятелството, че в един и същи ден - в петък, 17 октомври, първо в „168 часа” се появи материал, озаглавен: „ДАНС разследва обръчите на ДПС”. Ето, вижте какво се казва: „ДАНС разследва обръчите на ДПС. Удари срещу ДПС и близки до тях фирми се очакват в политическите среди до края на годината. Според информацията ДАНС събира данни за сделки на близки до ДПС компании. Това косвено бе потвърдено от източник, близък до шефа на ДАНС Петко Сертов. Напишете, че би било полезно да има акция срещу обръчите на ДПС в пожелателен стил, загатна той. Часове по-късно дойде новината за смъртта на Ахмед Емин”. Това е съвпадение на обстоятелствата, господин Атанасов – появата на тази публикация и смъртта на Ахмед Емин, но има ли данни наистина за начало на някакви операции на ДАНС?
Атанас Атанасов: Аз не знам защо наричате това, което върши ДАНС, операции. ДАНС произвежда, откакто е създадена досега, само скандали. Но още през месец април ние, от Демократи за силна България, поискахме в парламента от вътрешния министър и от председателя на ДАНС да предоставят цялата информация, която имат, за една разработка, впоследствие станала публично известна като „Лиани”. До този момент управляващите правят всичко необходимо тази информация да не види бял свят. Нашата информация в партията е, че в тези папки на тази разработка се съдържат конкретни данни за управлението на "черната каса" на ДПС - как са събирани парите там от обществените поръчки основно, кой ги е управлявал и как са се разпореждали с тях. И сега трябва да спомена, че този човек, починалият в петък, убит или самоубит, аз не мога да кажа, протича по тази разработка като най-близкия човек на Ахмед Доган, защото на практика, както и господин Октай каза, този човек е бил ключът не само към тайните, а към касата на Ахмед Доган, но в същия момент трябва да се посочи, че може би в средите на БСП и по-точно в кръга на Станишев се колебаят дали да не започнат една операция наистина срещу ДПС, но доколкото аз знам, това е било планирано да се случи в периода по-малко от 6 месеца преди изборите, когато не може да се иска вот на недоверие на правителството.
Водещ: Господин Октай, може ли наистина да се каже, че като ключ към тайните на Ахмед Доган Ахмед Емин е имал роля, свързана с различни видове финансиране на ДПС?
Осман Октай: Първо искам да поднеса съболезнованията си на всички много близки истински приятели и роднини на Ахмед Емин и да изразя съжалението си, че когато трябва да се прикриват определени истини в държавната кухня, по принцип се случват и такива драми. Вчера моят колега Димитър Иванов направи една аналогия между Тодор Живков и един от неговите приближени, който от сантимент и любов към лидера – тогава, в тоталитарно време, се е самоубил...
Водещ: Да, генерал Кашев.
Осман Октай: Генерал Кашев. Аз мисля, че не бива да забравяме, че сме член на Европейския съюз и НАТО и че се намираме в демократична държава и колкото повече паника и прикриване на такива подобни трагични случаи се случват, толкова зле говори за държавата и държавността и руши държавността.
Водещ: Какво обаче би могло да бъде прикривано?
Осман Октай: Вие виждате, че от времето, когато самият Доган в телевизионно предаване арогантно беше искрен да каже, че ползва обръчи от фирми, които финансират партиите, аз определено, като човек, който е бил твърде дълго в кухнята, мога да кажа, че има два подхода в тези случаи: в единия случай, когато политически лидери и ръководни личности организират определени обръчи и ги управляват, какъвто беше случаят с покойния Луканов, а в други случаи политически лидери, които попадат, имат си кукловоди и попадат под координацията на обръчите. Това са две различни възможности в политическото пространство и в случая Доган, той е точно в този случай. И тези, които преди години му бяха много приближени, бяха демонстративно убити и не са разкрити – става въпрос за Илия Павлов и Фатик, и в случая затова много ми е трудно да говоря какво се е случило в сараите, затова защото човекът, който е контактувал с така наречените и обръчи, и политически лидери, и властта от името на Доган, бушонът е бил Ахмед Емин и това беше публична тайна – не само вътре в партията, въобще в политическите кръгове. Оттам нататък, когато се случват тези, всъщност целта за създаването на ДАНС беше именно да се огледат преди всичко около властта и особено последните месеци след натиска на Брюксел с определени адресанти, като казаха, че предимно от парите на данъкоплатците и по програмите са се възползвали хора, които са покровителствани от най-високи места на държавната власт, всички погледнахме към президентството, затова защото негови съветници бяха арестувани, спонсори по-скоро. Във всеки случай аз мисля, че ако наистина тази служба има волята да погледне сериозно и да оправдае доверието на евроструктурите, преди всичко трябва да се огледа около властта и нормално е, след като си признал за обръчите публично, нормално е, когато е публична тайна за източването на резерва - в миналия парламент комисиите отчетоха фирми, близки до ДПС, че са източвали стотици милиони от резерва, нормално е, когато ти през цялото време парадираш със заможност, с яхтени круизи, със SPA центрове, със сараи, нормално е да фокусираш и вниманието на службите към себе си.
Водещ: Добре, да видим сега според генерал Атанасов, дали тези служби можем да очакваме, че ще си свършат работата.
Атанас Атанасов: Не, аз, наблюдавайки много внимателно какво се случва от петък вечерта насам, забелязвам една абсолютна паника. В петък вечерта генералният комисар на МВР дори отказа по медиите да съобщи местонахождението на произшествието. Той каза: „В една сграда на „Беловодски път”. Толкова го беше сковал страха и си беше глътнал езика, че не смееше да каже, че това е станало в сараите на Доган – защото да не му падне косъм от главата на Доган, защото ще се разклати властта, мандатоносителят може да ги смъкне всеки един момент. Така че и Министерството на вътрешните работи, и ДАНС са политически управлявани и те не смеят да погледнат на горния етаж на властта – това, за което говори господин Октай, – че би следвало да бъде фокусирано вниманието, особено на ДАНС, върху последния етаж на властта, а и по закон те са задължени да се занимават с корупцията по последните етажи на властта. До ден-днешен не сме чули да има такъв случай.
Водещ: Каква хипотеза обаче би могла да възникне, ако тръгне обективно разследване? Какво може да се очаква? Защото наистина господин Емин беше ключова свързваща фигура.
Атанас Атанасов: Аз ви казах в самото начало, че още пролетта на тази година ние посочихме пътя, по който трябва да се извърши разследването. Събрани са достатъчно данни навремето в бившата Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” за управлението на "черната каса" на ДПС, начина, по който са генерирани приходите в тази каса, начина, по който се е разпореждало с тези средства.
Водещ: Между другото, да попитаме господин Октай: вие все пак се застъпихте известно време с Ахмед Емин - освен че той е ваш кадър, който вие сте развивал в политиката и в периода, когато той беше началник на кабинета на Доган, вие бяхте организационен секретар, имаше известно застъпване, нали така?
Осман Октай: Не, не. Значи, 2001 г., когато се утвърждаваше чрез Доган всички кадри на „Мултигруп” и на мафиотските структури в държавата, след като НДСВ дойдоха на власт, нямаха партийни структури и не можеха да излъчват кадри в регионите, тогава всъщност беше началото на нашата раздяла с Доган.
Водещ: Въпросът ми е да опишете механизма на черните каси на ДПС, доколкото това е възможно.
Осман Октай: Аз няма как да ги опиша, защото ние се разделихме в началото на встъпването на власт на Доган. Аз определено ще кажа следното: определено ще кажа различно мнение от това на генерала, дали това ще провокира предсрочни избори и дали ще има сътресения. Определено считам, че това, което се случи на боянските сараи, завари неподготвени хората, ангажирани около проверката на тези корупционни схеми около обръчите на Доган и определено този случай изпревари властта и затова ги завари неподготвени. Определено считам, че имаме информация и сигнали, че чрез ДАНС и други служби, стигайки в един определен подходящ момент до тези корупционни практики около лидера на ДПС, ще се потърси вариант за предсрочни избори и затова още от миналата година лансирам тази теза и днес съм по-убеден, но инцидентът изпревари тези събития. Определено не мога да коментирам на какъв принцип са изградени тези обръчи след 2001 г., защото нашите пътища се разделиха с Доган и аз вече не бях, 2001 г. ноември месец бях изключен от партията.
Водещ: Как изглежда Ахмед Доган отблизо? Какъв е неговият психологически профил? Възможно ли е това самоубийство да е резултат от някакъв остър сблъсък между двамата?
Осман Октай: Значи, днес в един от вестниците със спомен от миналото цитират едно мое изявление по време на този конфликт, който бях направил тогава – че съм на "ти" и в мир със себе си, че не съм луд и че не нося лично оръжие и затова не бих искал някъде да се лансира, че съм се самоубил. Във всеки случай много ми е трудно да говоря и днес за личността Ахмед Доган, защото съм имал много лични неща с него и не искам да прозвучи от този ъгъл. Твърде са сериозни нещата, второ твърде е голяма драмата, и във всеки случай, публично известна е една от причините той да бъде толкова тайнствен е неговата лабилност и подвластност на определени други неща, които не искам днес да ги коментирам, може би по-нататък...
Водещ: В резултат на такава лабилност, случвало ли се е той да вади оръжие някъде, да се стига до по-остри сигнали.
Осман Октай: Присъствал съм на много екшъни...
Водещ: С негово участие?
Осман Октай: От личностен характер, не искам да конкретизирам тези неща, за да не прозвучи като внушение.
Водещ: Имало ли е случай той да вади оръжие?
Осман Октай: Имало е, да. Имало е. Той обича да се прави на каубой, винаги е било така.
Водещ: Имало ли е случай да причинява физическо насилие?
Осман Октай: Ами 30 дни след брака си, след шумния брак с Айсехел, на 8 декември, насред дансинга, пред всички студенти да я пребие от бой, след това с охраните си да я карат през нощта чисто гола, с одеало завита...
Водещ: Какво говорите вие сега? Вярно ли е това?
Осман Октай: Абсолютно е вярно. Така че не искам да навлизам в такава конкретика.
Водещ: Той би могъл да ви даде под съд, ако това не е вярно.
Осман Октай: Ами нека да... Аз съм се съдил веднъж с него...
Водещ: Ама това вярно ли е наистина?
Осман Октай: Абсолютно е вярно.
Водещ: Как са я карали с одеало.
Осман Октай: Ами така. Гола дошла, гола си и отиде момичето. Неслучайно след това имаше толкова много интервюта във в. „Труд”...
Водещ: Какъв извод вадите от този профил?
Осман Октай: Правя извод на човек, който може да си позволи всичко днес, когато си мисли, че цялата държава и цялата държавна власт зависят от него и са в ръцете му.
Водещ: Това е малко шокиращо, което чувам.
Атанас Атанасов: Не, аз не се шокирам, защото тази информация е известна точно в района, в който съм работил. Става въпрос за Разградския регион.
Водещ: Коя информация?
Атанас Атанасов: За това отношение на Доган към първата му съпруга. Хората го знаят в целия район това нещо, не е тайна. Въпросът е в друго, че в конкретния случай, ако имаме самоубийство на Ахмед Емин, би следвало органите по разследването да съберат всички доказателства, дали това самоубийство не е резултат на някакъв психически тормоз на някакъв натиск върху него и склоняване до самоубийство. Това е престъпление. Аз обаче имам съмнение, че се работи в тази посока, защото това изваждане някъде от ръкава на това предсмъртно писмо, което го намериха 48 часа след събитието в сакото на пострадалия, ми...
Водещ: Да, това е малко странно...
Атанас Атанасов: Може би през това време са търсили кой да го напише писмото. Имам чувството, че тук се манипулира разследвалото и нещата ще бъдат пуснати в някаква друга посока, която да отмести погледа именно от тези, които би могло... или от този, който би могъл да го докара до това положение.
Водещ: Нашите колеги търся в момента Айсехел Руфи по телефона, аз пък отправям покана към лидера на ДПС Ахмед Доган за гостуване в нашето студио в момент, който е подходящ. Да продължим обаче, г-н Атанасов, има ли ДАНС, да речем, и МВР, потенциала да достигне до някакъв неприятен, ако се окаже край, развръзка на това разследване? Още повече... не знам доколко това е слух или е истина, но чух, че в деня след уволнението на Иван Драшков, отново са били изпратени документи, справки до президента, главния прокурор, на председателя на парламента за някаква криза.
Атанас Атанасов: И аз дочух за изпратени такива справки, в които е събрана от ДАНС информация за това, че агенцията не се управлява легитимно от органите вътре, а от център извън институциите, извънинституционален център, където от тази информация, общо-взето, се стига до извода, че може да има изтичане на класифицирана информация от ДАНС, но тя най-вероятно е изтичала към този неформален център от самия председател на ДАНС. Което е изключително смущаващо и притеснително, и ако тази информация е изпратена в писмен вид до председателя на Народното събрание, би следвало тя да стане достояние на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Ние ще поставим този въпрос.
Водещ: Айсехел Руфи е отказала да коментира това, което вие току-що казахте, но...
Осман Октай: Тя ги коментира тогава в страниците на в-к „Труд”, спомняте си. Определено за това казах, че ми е много трудно да говоря за тези неща, но аз определено считам, че след този трагичен случай от петък, Доган е заложник на властта, на структурите на държавната власт, и определено оттук нататък те, когато преценят да направят какъвто и да е ход, той е в ръцете им...
Водещ: Дали е така?
Атанас Атанасов:Аз бих казал, че разследванията трябва да се води по правилата. Иначе другото са политически игри, шантаж и изнудване.
Водещ: Да, би било шантаж, ако приемем...
Атанас Атанасов: Ако се работи по този начин... Но за съжаление, в тройната коалиция по този начин се работи - днес аз ще ти дам това, утре ти ще ми отстъпиш другото. Поведението на Доган при кризата в ДАНС беше показателно в тази посока.
Водещ: Каква връзка правите с това?
Атанас Атанасов: Защото толкова твърдо да застане Доган зад един уволнен служител, какъвто е Иван Драшков, това за мен не е никакъв комплимент, това си е просто един компромат.
Водещ: За кого е компромат?
Атанас Атанасов: За самия Драшков. Да застане зад него ДПС... Защото ДПС е мафия и там всичко е търгашество.
Водещ: Нямаме представител на ДПС, за да можем да...
Атанас Атанасов: В крайна сметка Доган, когато предприема някакъв такъв ход, това е резултат на някакъв пазарлък или на изнудване да получи нещо.
Водещ: Добре. Каква връзка правите между позицията на Доган, който застана зад Драшков, тази информация, че ДАНС разследва обръчите на ДПС и евентуално...
Атанас Атанасов: Ще ви кажа каква е връзката – че месеци наред в МВР и в ДАНС се прикриват далаверите на ДПС по тази разработка.
Водещ: По „Лиани”?
Атанас Атанасов: Да, разбира се. За това става дума. Страхът на самия Доган и на неговото обкръжение, че тази информация може да излезе през парламента в публичното пространство, го накара да заеме такива позиции с опита да търгува.
Водещ: Тази разработка виждали ли сте я, крият ли я?
Атанас Атанасов: Аз какво съм виждал няма да коментирам.
Водещ: Не, не ясно...
Атанас Атанасов: Но тя съществува. Тя съществува и информацията вътре е абсолютно конкретна за начина, по който са събирани парите от обръчите от фирми, чрез обществените поръчки, че от всяка една обществена поръчка фирмата, която получи тази обществена поръчка, до 30% е подкупът, който се внася...
Водещ: Кои имена освен Ахмед Емин, лека му пръст, споменава?
Атанас Атанасов: Вътре в разработката са протичали хора, които са днес народни представители или са в ръководството на ДПС.
Водещ: Г-н Октай... Между другото, тук да кажа, че канихме за разговор Людмил Георгиев, член на Централния съвет на ДПС. Той първоначално се съгласи, после отказа. Да завършим нашия разговор днес с продължаване на вашата мисъл... Кой би спечелил от предсрочни избори, ако има такива?
Осман Октай: БСП и президентът, определено. Затова защото...
Водещ: В какво биха изпреварили те?
Осман Октай: Ако след тежка зима се отиде на избори, четири формации ще бъдат в следващия парламент, според моите анализи. Определено ГЕРБ ще има абсолютно мнозинство, „Атака” по всяка вероятност ще бъдат втори и ще реализират конституционно мнозинство, а това не е най-добрият сценарии за президент с още предстоящ мандат и за ДПС.
Водещ: Добре. Последен въпрос. Г-н Октай, ще ви помоля наистина за честен отговор – честен. Възможно ли е Ахмед Емин да е убит и от кого?
Осман Октай: Много ми е трудно честно да отговоря... Но самата паника, самото забулване на целия този случай, и то трагичен, навява на такива съмнения.
Водещ: На какви?
Осман Октай: Че не се е самоубил.
Водещ: Кой би могъл да го убие?
Осман Октай: Има заинтересовани страни в две посоки – тези, които са финансирали и тези, които са били финансирани.
Водещ: Добре.
Атанас Атанасов: И понеже в сараите финансиращите рядко влизат...
Осман Октай: Не мога да кажа, че след като е имало такава засилена охрана, във всяка къща може да се вкара къртица.
Водещ: Добре, вие сте според тази религия – ислям. Самоубийството е нещо, което е доста необичайно да го направи в свещената сграда...
Осман Октай: Много трудно може един вярващ човек от мюсюлманската религия може да се самоубие.
Водещ: А ако той е имал такова доверие...
Осман Октай: Особено, когато имаш и три деца малки.
Водещ: Добре. Нека следствието да си свърши работата. Хубаво е да има наистина...
Осман Октай: Ако го разрешат, ще си я свършат.
Водещ: Да. Благодаря на Осман Октай и на Атанас Атанасов за участието им в днешния разговор.

Нова телевизия, "Коритаров Live" / focus-news.net

 


Сходни връзки

Атанас Атанасов и Осман Октай в разговор за операциите на ДАНС и смъртта на Ахмед Емин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди