изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:27 EET
Смяната на времето е вредна за здравето    
Здраве Според хронобиологът Тил Рьонеберг - ръководител на изследователската група преместването на стрелките нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието, която пък е в зависимост от годишния сезон.

Това е мнението на германски специалисти, които са извършили сравнителен анализ на данни от над 55 хиляди души.

\\"Преместването на стрелките с час напред или назад има много по-голямо въздействие върху здравето, отколкото е прието да се смята. Всъщност идеята за смяната на времето е обществена инициатива, която може и да има своите икономически основания, но от гледна точка на здравето е напълно необоснована\\", твърдят учените от Мюнхенския университет \\"Лудвиг-Максимилиан\\"

Според хронобиологът Тил Рьонеберг - ръководител на изследователската група преместването на стрелките нарушава възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светлата част от денонощието, която пък е в зависимост от годишния сезон.
\\"Самите ние бяхме изненадани от получените резултати.

Ориентирайки се по дневната светлина, човешкото тяло настройка своя вътрешен часовник към 24-часовия ритъм. Тъмнината в този процес е не по-малко важна от светлината. И преходът с час напред или назад напълно разстройва този ритъм\\", посочва Рьонеберг за ВВС.

Немските учени са изследвали и поведението по време на сън и през деня на 50 човека в течение на 8 седмици след смяната на времето. \\"Човек свиква по-трудно с пролетната промяна на времето, когато един час буквално изчезва. Но и есенното връщане с час назад принуждава тялото да променя своите биоритми, за което е нужно време и то не толкова малко\\".

\\"Най-отчетливо се проявяват негативните тенденции при онези, хора които стават или започват да работят по-късно\\", допълват учените. actualno.com

 


Сходни връзки

Смяната на времето е вредна за здравето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди